Tema G20 i Hamborg

Politiet i Hamborg: Vi har aldrig oplevet så meget had og vold

Natten igennem har demonstranter og politi kæmpet videre i Hamborgs gader, mens G20-topmødet mellem verdens statsledere står på.

Kampene mellem politi og demonstranter under G20-topmødet i Hamborg har stået på natten igennem. Det oplyser Hamborgs politi i en pressemeddelelse.

Den tyske by er i disse dage overtaget af stenkastende demonstranter, der brænder biler af og begår hærværk i byens gader, alt imens verdens mest magtfulde statsledere er samlet i byen for at diskutere verdens udfordringer med blandt andet klima og terrorisme.

Ifølge det tyske medie Die Welt er Hamborgs politi chokeret over optøjernes karakter.

- Vi har aldrig oplevet så meget had og vold, lyder det fra politiets talsmand, Timo Zill.

Klik på play.

Politi: Del videoer af demonstranter med os

Facebook oplyser Hamborgs politi ligeledes, at de har oprettet en database, hvor borgere kan indsende video og billeder af optøjer og ballademagere.

Samtidigt opfordrer politiet dog til, at borgere og medier i Hamborg ikke filmer eller deler live-videoer af politiets arbejde, da det ifølge Hamborgs politi vil give demonstranterne mulighed for at følge med i politiets arbejde.

Ifølge Hamborg politi har omkring 250 demonstranter natten igennem barrikaderet sig mod politiet i en del af byen, mens cirka 500 andre demonstranter i en anden del af byen har plyndret et supermarked og sat ild til det.

Twitter skriver Hamborgs politi, at de indtil videre har anholdt 83 personer i forbindelse med optøjerne.

  • Fakta om G20

    G20 er en sammenslutning af verdens 19 vigtigste industrilande og vækstøkonomier samt EU. G'et står for 'gruppe'.
  • De faste medlemmer er Sydafrika, Canada, Mexico, USA, Argentina, Brasilien, Kina, Japan, Sydkorea, Indien, Indonesien, Saudi-Arabien, Rusland, Tyrkiet, Frankrig, Tyskland, Italien, Storbritannien, Australien g EU.
  • Inititiativet blev taget i 1999 som reaktion på finanskrisen i Asien.
  • Siden 2008 har der været årlige eller halvårlige topmøder, hvor landenes ledere har deltaget. Værtskabet går på skift mellem landene.
  • Forsamlingen har ingen formel beslutningskraft, men mødernes sluterklæringer udstikker retningslinjer for, hvad de magtfulde lande vil og kan sammen.

    Kilde: Ritzau