Politiet i Norge: Vi føler os ikke rustet til et nyt terrorangreb

Politiforbundet og Det norske antiterrorberedskab siger, at de ikke føler sig godt nok rustet til, hvis der skulle ske et nyt terrorangreb.

På øen Utøya blev 69 mennesker skudt og dræbt, efter at otte mennesker mistede livet til en bombe i Oslo den 22. juli 2011. (Foto: Cecilie Kallestrup © DR)

Det var til klapsalver, smil og sang, at formand for Arbejderpartiets Ungdom i Norge torsdag åbnede den første sommerlejr siden lejren på Utøya i 2011, hvor 69 mennesker blev dræbt af terroristen Anders Behring Breivik.

Sidste gang AUF'erne holdt sommerlejr var flere af deltagerne udsat for noget af den værste gru og frygt - og ikke mindst tabet af venner, kærester og søskende på klippeøen i Tyrifjorden, som dette års lejr inde på fastlandet også støder op til.

Den 22. juli 2011 gik mediebillederne af det norske politi, der var på vej til Utøya i en gummibåd, mens Breivik skød sine sidste ofre på øens sydspids, verden rundt.

For mange nordmænd blev billederne symbolet på Norges mangelfulde antiterrorberedskab. Men kunne politiet gøre det bedre i dag? Nej ikke nødvendigvis, mener både det norske antiterrorberedskab, Delta, og det norske Politi Fellesforbund.

- Skulle der ske noget tragisk som den 22. juli, så er det vores opfattelse, at hverdagsberedskabet ikke er blevet bedre, siger formand for Politiets Fellesborbund, Sigve Bolstad, da dr.dk møder ham i Oslo.

Det var billeder som det her, der chokerede både Norge og andre lande. Pressen var der før politiet.

- Man bliver nødt til at styrke politiet, for befolkningen forventer, at vi reagerer og at responstiden er kort, siger han.

Og samme melding kommer fra Det norske Antiterrorberedskab, Delta:

- For mig som chef for Antitterrorberedskabet, føler jeg, at vi har stået stille siden 22. juli. Vi mangler transportkapasitet, sagde chef for Beredskabsstyrelsen, Anders Snortheimsmoen til dr.dk

Kan mangle helikoptere igen

Bolstad hæfter sig dog ved, at en del af det overordnede beredskab er blevet bedre, men at det handler om, at politiet ikke er i stand til at klare opgaven alle steder i landet. Der skal blandt andet bygges et beredskabscenter i Oslo og politiet har fået stillet en ekstra helikopter til rådighed, siger han.

- Det er hverdagsberedskabet, der ikke er blevet bedre. Der er ikke flere politifolk, og der er stor forskel på, hvor i Norge politiet er tilstrækkeligt til stede.

Han mener, at politiet netop kan komme til at stå i en situation, hvor de igen mangler helikoptere eller ikke komme frem hurtigt nok. Lige som på Utøya i 2011.

- Vi har to helikoptere i hele landet, og det betyder, at man ikke er klar et stykke uden for Oslo. Norge er et langt land med fjorde og fjelde, og man ved ikke, hvor sådan noget kan ske, så at bygge et tungt beredskab op nogle få steder i landet, hjælper ikke alle steder. Da står man ikke meget bedre, end det man desværre gjorde den 22. juli 2011, siger han.

- Det kunne ske igen

Med de mangler, som Anders Snortheimsmoen og Bolstad påpeger, mener Snortheimsmoen også, at et nyt terrorangreb kunne gå lige så galt, som det gjorde den 22. juli 2011.

- Ja, i min verden kunne det ske igen, siger han til dr.dk.

Masser af sikkerhed på årets lejr

I 2011 fik norsk politi den første melding om skyderier på Utøya klokken 17.26. Først klokken 18.27 anholdt de Breivik ude på øen.

På sommerlejren i år er politiet - i modsætning til på Utøya - til stede på lejrpladsen. En gruppe betjente holder til lidt oppe af lejrens bakke, så de har et godt udsyn ud over fælleshuset og teltpladsen.

- Vi har planlagt det her længe sammen med AUF, og vi har lagt os på det sikkerhedsniveau, som vi føler, er rigtigt i forhold til den type arrangement, siger politichef i Modum, Jarle Hopperstad til dr.dk.

Justitsminister afviser kritik

Justitsminister Grete Faremo afviser kritikken fra det norske antiterrorberedskab og politiforbundet.

- Jeg mener, at beredskabet er blevet bedre siden 22. juli, og det har været den vigtigste opgave, jeg har haft, siden jeg blev justitsminister. Beredskabstroppen spiller en vigtig rolle, siger hun til NRK.

Hun fremhæver, at politiet nu har mulighed for at bruge forsvarets helikoptere.

Facebook
Twitter