Politiet: Mistænkt gerningsmand var blevet udvist af Sverige

Den formodede gerningsmand til angrebet i Stockholm søgte om opholdstilladelse i 2014, men fik afslag.

Politiet får mange blomster af folk på gaden som tak for indsatsen. (Foto: STAFF © Scanpix)

Den 39-årige mand fra Usbekistan, som er mistænkt for angrebet med en lastbil i Stockholm, stod til at skulle udvises af Sverige.

Det oplyser svensk politi på et pressemøde.

Manden søgte om opholdstilladelse i 2014, men fik afslag i 2016, og Migrationsverket besluttede, at han skulle udvises i februar i år.

Den mistænkte blev herefter efterlyst af politiet, fordi han ikke havde forladt landet.

Politiet fortæller også, at beviserne mod manden bliver mere og mere tydelige, og man udelukker stadig ikke, at der kan være medsammensvorne.

- Vi fortsætter jagten på andre gerningsmænd end den gerningsmand, der er anholdt, lyder det fra politiet på pressemødet.

Fem er tilbageholdt

Politiet har siden angrebet foretaget 500 forhør og har en masse digitale spor, der er blevet tjekket - herunder sociale medier og databaser fra forskellige myndigheder.

Efterforskningen går med politiets egne ord 'rigtig godt'.

'Omkring fem personer' er lige nu tilbageholdt af politiet, lyder det yderligere på pressemødet.

Politiet bekræfter også, at den mistænkte havde vist støtte til islamistiske grupper på internettet.

- Vi ved, at han har udvist sympati for nogle ekstremistiske organisationer, herunder IS (Islamisk Stat, red.), siger politichef Jan Evensson.

Politiet har allerede bekræftet, at efterretningstjenesten Säpo tidligere har stiftet bekendtskab med ham, men for oplysninger af 'marginal karakter'.

Fire personer mistede livet under angrebet, mens 15 blev kvæstet. Der er stadig ti indlagt, hvoraf de fire har fået alvorlige skader.

De fire dræbte er to svenskere, en belgier og en brite.