Politiet mistede bueskydende gerningsmand af syne før drabene: Sådan forløb angrebet i Kongsberg

De fleste, hvis ikke alle, af de fem dræbte, blev angrebet efter politiets første møde med gerningsmanden.

Politi på gaden i Kongsberg onsdag aften. (Foto: NTB © Ritzau Scanpix)

Fem blev dræbt og tre såret, da en 37-årig mand med dansk statsborgerskab angreb folk med bue og pil og andre ukendte våben i den norske by Kongsberg.

Manden har siden erkendt, at han har gennemført handlingerne, som han er sigtet for.

På et pressemøde tidligere i dag fortalte politichef Ole Bredrup Sæverud både om, hvordan efterforskningen skrider frem, om gerningsmanden og om ofrene.

Han kom også ind på hændelsesforløbet, hvilket du kan bliver klogere på herunder:

Gerningsmanden nåede at dræbe fem mennesker, inden politiet pågreb ham mere end halv time efter første anmeldelse. (Foto: Grafik Morten Fogde Christensen © DR)
Gerningsmanden nåede at dræbe fem mennesker, inden politiet pågreb ham mere end halv time efter første anmeldelse. (Foto: Grafik Morten Fogde Christensen © DR)

18.12 - Første melding om angreb med bue og pil

En pil efterladt i en væg, efter fem personer i går blev dræbt og to såret, da en mand i går gik til angreb i Kongsberg med bue og pil. (Foto: NTB © Ritzau Scanpix)

Politet får den første henvendelse om, at en mand i Kongsberg går rundt og skyder med bue og pil efter folk i byen. Der sendes én patrulje, og det bliver besluttet, at politiet skal bevæbnes. Politiet i Norge bærer normalt ikke skydevåben.

Umiddelbart efter bliver yderligere tre patrujler sendt samme vej.

I de følgende minutter får de norske myndigheder flere henvendelser til om, at personer er ramt af pile.

18.18 - Skyder pile efter politiet og undslipper

Politi på gaden i Kongsberg. (Foto: NTB © Ritzau Scanpix)

Politiet får øje på gerningsmanden første gang i nærheden af Coop-forretningen i centrum af Kongsberg. Politiet råber ham an, men han forsvinder ud af syne. Politiet finder gerningsmanden igen kort efter.

Politiet bliver nu beskudt med flere pile. Manden er igen ude af syne, og han forsvinder.

I tiden efter er mange politipatruljer på jagt efter manden.

18.18-18.47 - Flere drab finder sted

Politiet i Kongsberg centrum efter den alvorlige hændelse. (Foto: HAKON MOSVOLD LARSEN © Ritzau Scanpix)

Politiet oplyser, at nogen, hvis ikke alle af de fem, der har mistet livet, som følge af angrebet, bliver dræbt i denne halve time, hvor politiet leder efter manden.

Ofrene er fire kvinder og én mand i alderen 50-70 år.

Hvor de fem personer præcist blev dræbt, kom politichef Ole Bredrup Sæverud ikke nærmere ind på pressemødet. Det gjorde til gengæld politiadvokat Ann Irén Svane Mathiassen.

– Nogle er fundet indendørs, og nogle er fundet udendørs. Men jeg ved ikke, om de er fundet i deres egne hjem, siger Ann Irén Svane Mathiassen til avisen VG.

18:28 - Politiet oplyser om angrebet

Skærmbillede fra Twitter.

Den norske politiafdeling Sør-Øst Politidistrikt skriver på Twitter:

- Der pågår en aktion i Kongsberg centrum i forbindelse med en person, der er observeret med pil og bue. Har skudt efter person med dette. Borgere bedes om at holde sig indendørs. Politiet har ikke kontrol over personen.

18.47 - Gerningsmanden bliver pågrebet

Politiet efterforsker i Kongsberg efter angrebet. (Foto: TERJE PEDERSEN © Ritzau Scanpix)

Gerningsmanden er pågrebet, melder politet på stedet. I forbindelse med anholdelsen affyrer politiet varselsskud.

I alt 22 patrujler har på dette tidspunkt været involveret i operationen.

Desuden er det kommet frem, at gerningsmanden brugte minimum ét andet våben end bue og pil.

- Det er i hvert fald bue og pil og et til, siger politiadvokat Ann Irén Svane Mathiassen til VG. Politet har endnu ikke fortalt, hvilket andet våben der er tale om.

Hvordan slap han væk fra politiet?

Politichef Ole Bredrup Sæverud til pressemøde torsdag formiddag. (Foto: NTB © Ritzau Scanpix)

Siden hændelsen har flere borgere undret sig, over hvordan gerningsmanden kunne undslippe politet og være på fri fod i mere end en halv time, efter politiet havde kontakt med ham første gang - med 22 patruljer i hælene.

Det norske politi har siden oplyst at nogen, hvis ikke alle, drabene skete i denne periode.

Politichefen havde til formiddagens pressemøde endnu ikke en forklaring på, hvordan manden undgik de mange patruljer i minutterne efter det første møde.

– Det var et uoverskueligt område og mange patruljer blev sat ind, men nøjagtig hvorfor det tog så lang tid, det ved jeg ikke, sagde politichef Ole Bredrup Sæverud.

Et andet spørgsmål, som har trængt sig på dagen efter angrebet, er gerningsmandens motiv. Ole Bredrup Sæverud fortalte til pressemødet, at manden tidligere har været i myndighedernes søgelys i forbindelse med radikalisering. Manden er konverteret til islam, oplyser det norske politi.

Den norske efterretningstjeneste PST meddelte desuden i en pressemeddelse torsdag eftermiddag, at angrebet kan tyde på at være terror.

- Hændelserne i Kongsberg fremstår på nuværende tidspunkt som en terrorhandling, men efterforskningen, som ledes af Sør-Øst politidistrikt, vil afklare nærmere, hvad hændelserne var motiveret af. Trusselsnivauet i Norge vurderes fremover som moderat.

Facebook
Twitter