Politiet skyder tåregas mod forbudt LGBT-parade i Istanbul

For femte gang i træk forbyder myndigheder i Istanbul den årlige pride-parade. Det møder kritik fra Amnesty.

LGBT-aktivister trodser myndighedernes forbud og holder parade i Istanbul søndag. (Foto: Murad Sezer © REUTERS/Scanpix + Wikimedia (Creative Commons))

Politi i den tyrkiske storby Istanbul fyrer tåregas mod LGBT-organisationer og aktivister, der trodser myndighedernes forbud mod at holde pride-parade i den centrale del af byen søndag.

Tusindvis af mennesker er samlet på gågaden Istiklal og den nærliggende Taksim-plads, hvor arrangørerne oprindeligt havde planlagt at holde årets store parade for homo- og biseksuelle samt transpersoner.

Istanbuls guvernør har for femte år i træk besluttet at forbyde paraden, angiveligt fordi den udgør en sikkerhedsrisiko.

Men det er en "copy-paste begrundelse vedrørende offentlig ro og orden, terror, moral og offentlig sundhed", der viser, at den tyrkiske regering ikke er egnet til at lede landet, lyder det ifølge nyhedsbureauet dpa i en meddelelse fra arrangørerne.

"Vi vil ikke være stille"

Politiet har tilladt paradedeltagerne at samles i en sidegade i nærheden.

Her kom arrangøren af paraden - Istanbul LGBT+ Pride Week - med en udtalelse, men kampklædt politi fulgte op ved at affyre tåregas mod menneskemængden.

På Taksim-pladsen er der et stort politiopbud, og flere vandkanoner holder klar til at sprede menneskemængden. Andre gader i nærheden er lukket af politiet.

"Skulder mod skulder imod fascismen" og "vi vil ikke være stille", lyder nogle af slagordene fra deltagerne i paraden.

De får opbakning fra Amnesty International, der afviser myndighedernes grunde til at forbyde priden i Istanbul.

- Det er et åbenlyst forsøg på at udslette fra offentlighedens kollektive tilstedeværelse en gruppe, som - med guvernementets ord - er stemplet som "samfundsmæssigt ubehagelig", lyder det i en udtalelse fra menneskerettighedsgruppen.

Også andre steder i Tyrkiet, heriblandt Izmir og Antalya, er LGBT-parader blevet aflyst af myndighederne i denne måned, oplyser Amnesty.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk