Politiker bad sekretær om at købe sexlegetøj: Nu skal han undersøges

Der er brug for at ændre kulturen i det britiske parlament, mener premierminister Theresa May.

Der er brug for strammere regler for de britiske parlamentarikeres opførsel, mener premierminister Theresa May. (Foto: Stefan Wermuth © Scanpix)

Var det i strid med de etiske regler for britiske politikere, da det konservative parlamentsmedlem Mark Garnier bad sin kvindelige sekretær om at købe sexlegetøj og efterfølgende kaldte hende for "sugar tits" - eller "sukkerpatter" på dansk?

Det er spørgsmålet, som Storbritanniens regering nu vil have besvaret, efter at sekretæren, Caroline Edmondson, er stået frem med historien i søndagsavisen Mail on Sunday.

Ifølge BBC vil den britiske regerings kabinetskontor undersøge, om Mark Garnier, som er minister for international handel, overtrådte det ministerielle adfærdskodeks, da han i 2010 bad sin daværende sekretær om at købe to vibratoer i en sexshop i Londons Soho-kvarter.

Efterfølgende kaldte Mark Garnier sin sekretær for ”sukkerpatter” på en bar, hvor der var flere vidner til stede. Og han har selv erkendt over for den britiske avis, at begge episoder har fundet sted.

- Jeg vil ikke benægte det, for jeg ønsker ikke at være uærlig. Jeg bliver nødt til at tage det som en mand, udtaler han til avisen.

Sexchikane i parlamentet

Mark Garnier understreger dog over for avisen, at begge ting var ment for sjov, og han afviser, at han har udsat sin sekretær for decideret sexchikane.

- På det tidspunkt, hvor det skete, kom vi godt ud af det med hinanden, siger han.

Men ifølge Caroline Edmondson, som i dag arbejder for en anden parlamentariker, var der bestemt ikke tale om nogen spøg.

Og sagen har sat fokus på sexchikane og arbejdskulturen mellem mænd og kvinder i det britiske parlament.

I går kunne avisen The Telegraph fortælle, hvordan den konservative Stephen Crabb, som sidste år gik efter formandsposten i Det Konservative Parti, i 2013 sendte sex-beskeder til en 19-årig kvinde, som havde søgt et job hos ham.

Stephen Crabb erkendte over for avisen, at han havde sendt beskederne. Men han understregede, at udvekslingen havde været gensidig, og at han også havde mødtes med hende efterfølgende.

- Vi skrev beskeder til hinanden, hvor vi talte om sex, men intet af det var ment seriøst, sagde han og undskyldte efterfølgende for sine handlinger.

Kulturen er blevet bedre

Men ifølge landets sundhedsminister, Jeremy Hunt, er de seneste dages afsløringer ”helt igennem uacceptable, hvis de viser sig at være sande”.

- Der er mødre og fædre, som har døtre, der studerer politik, og som gerne vil havet et job i Westminster (navnet på det britiske parlament, red.). De skal have tryghed for, at deres døtre ikke bliver udsat for den slags opførsel, som vi har set, hvis de får jobbet, siger han i BBC-programmet The Andrew Marr Show.

Jeremy Hunt understreger dog, at arbejdskulturen i parlamentet ”er blevet bedre i de seneste år”, men at der ”stadigvæk er vej igen”.

En lignende melding kommer fra Labour-politikeren Diane Abbott, der første gang blev valgt ind i parlamentet i 1987.

Hun mener dog, at det er et stort problem, at politikerne ofte laver grin med historiser om sexchikane, når de dukker op.

May sætter fokus på kulturen

Det så man tidligere på ugen, da energiminister Michael Gove sammenlignede det, at blive interviewet af BBC-journalisten John Humphrys med ”at begive sig ind i Harvey Weinsteins soveværelse”.

Det var en henvisning til den amerikanske filmproducent, der er blevet anklaget af en lang række kvinder for både sexchikane og deciderede overgreb, og energiministeren måtte efterfølgende undskylde.

- Jeg hørte det, og jeg syntes ikke det, var sjovt. At gøre sexchikane til en joke er en af grundene til, at man ikke griber ind over for det, siger Diane Abbott i The Andrew Marr Show.

Den britiske premierminister, Theresa May, har allerede meddelt, der er brug for at ændre kulturen i det britiske parlament.

- Alle os, der arbejder i Underhuset, bør være agtpågivende og være opmærksomme på, hvordan vi omtaler hinanden. Og vi skal vise kvinder den respekt, de fortjener, når de er ude, sagde hun tidligere på ugen under en spørgetime i parlamentet.

Hendes talsmand sagde fredag, en enhver form for uønsket seksuel adfærd er "totalt uacceptabelt".

Og deet forventes ifølge BBC, at premierministeren vil kræve, at der blive oprettet en ny, bindende klageprocedure for parlamentsmedlemmer og deres medarbejder.

Derudover vil Theresa May også bede formanden for Underhuset, John Bercow, områd til, hvordan man kan ændre kulturen i Westminister.

Facebook
Twitter