Det skal nu være forbudt for amerikanske politibetjente at bruge halsgreb og kvælertag.
Det fremgår af et nyt præsidentielt dekret om en politireform – et dekret, USA’s præsident Donald Trump her til aften dansk tid har underskrevet flankeret af betjente.
- At reducere kriminalitet og hæve politiets niveau er ikke modsatrettede mål, sagde Donald Trump.
Kun hvis en betjents liv er i fare, er halsgreb tilladt, lød det fra Donald Trump.
- Udspillet fra Trump er en opfordring til politiet generelt om at finde ud af, hvordan de bedst gør deres arbejde, mere end det er et udspil til en reform. Der er bløde formuleringer og ikke mange konkrete tiltag. Mange borgmestre og delstatsparlamenter er allerede gået længere i et forsøg på at reformere politiet, vurderer DR's USA-korrespondent, Steffen Kretz.
Myndighederne opretter også en database over betjente med klager over brug af vold.
Tiltaget kommer efter ugevis af demonstrationer mod politivold efter den sorte mand George Floyds død. Han mistede livet under en anholdelse den 25. maj i storbyen Minneapolis.
Floyd blev pågrebet under mistanke for at bruge en falsk pengeseddel. Under anholdelsen pressede en politibetjent sit knæ mod Floyds nakke i næsten ni minutter. Floyd sagde flere gange, at han ikke kunne trække vejret.
Han blev erklæret død på et sygehus i nærheden.
Floyds sidste minutter blev optaget på mobiltelefoner af øjenvidner. De fire betjente involveret i anholdelsen er siden blevet fyret og er nu sigtet for Floyds død.
Donald Trump har gennem hele krisen udtrykt sin støtte til amerikansk politi. Men han har befundet sig på den forkerte side af en ophedet debat om politivold, der har raset i USA i de sidste uger, mener Steffen Kretz.
- Et markant flertal af amerikanerne ønsker en reform af politiet for at dæmme op for systemisk racisme. Der har været større og flere demonstrationer i samtlige stater, end vi har set i årtier. Men hidtil har Trump holdt fast på et budskab om “lov og orden” og støtte til politiet helt generelt. I tidligere tider var det effektivt for republikanske præsidentkandidater. Denne gang har det ikke virket, påpeger DR's korrespondent.
Video er stærkere end slagord
Også Trumps kritik af demonstrationer, der endte voldeligt, er slået fejl.
- Det er ikke lykkedes for præsidenten at fastholde et billede af demonstrationerne som lovløse plyndringer arrangeret af ekstremister på venstrefløjen, som han har forsøgt. Først og fremmest fordi virkeligheden er en anden. Men også fordi politiske slagord om lov og orden ikke har klangbund, når hele verden har set den knap ni minutter lange video af den sorte George Floyd, som langsomt dør, mens en hvid betjent sidder med knæet på hans nakke, siger Steffen Kretz.
Det Demokratiske parti foreslog for godt en uge siden at reformere politiet.