Politisk dødvande fortsætter i Sverige: Små partier spænder ben for ny borgerlig regering

Centerpartiet vil i morgen stemme nej til Ulf Kristerssons regering for at holde Sverigedemokraterne fra magten.

Centerpartiets leder, Annie Lööf, vil stemme imod en borgerlig regering med Moderaternes Ulf Kristersson i spidsen. (Foto: 10050 Pontus Lundahl/TT © Scanpix)

I morgen skal medlemmerne af det svenske folketing, Riksdagen, stemme ja eller nej til at lade partiet Moderaterne og partileder Ulf Kristersson stå i spidsen for en ny, svensk regering.

En regering, der endnu ikke er på plads nu mere end to måneder siden riksdagsvalget i Sverige.

Men det ser mere end svært ud for Ulf Kristersson.

Hans tidligere alliancepartner, Annie Lööf, der er partileder for det liberale Centerpartiet, siger nemlig i dag, at hendes parti ikke vil lægge stemmer til Kristerssons konservative regering.

Det handler om Sverigedemokraterne

Partiet har ellers tidligere siddet i regering med Moderaterne med to andre partier i en borgerlige alliance.

- Vi kommer fra Centerpartiets side til at stemme nej i morgen. Det handler ikke om Ulf Kristersson eller om Alliancen, men om ikke at give Sverigedemokraterne en magtposition eller en historisk unik indflydelse i svensk politik, siger Annie Lööf til SVT.

Samme udmelding er kommet fra partiet Liberalerne, der også er medlem af Alliancen.

Det højreorienterede og indvandringskritiske parti Sverigedemokraterne, med partileder Jimmie Åkesson i spidsen, blev ved valget det tredjestørste parti i Riksdagen, efter Socialdemokraterne og Moderaterne.

Ingen af de øvrige partier i Riksdagen vil dog samarbejde med partiet, fordi de mener, at partiets holdninger til indvandring er for ekstreme.

Alliancen er brudt

Hvis Centerpartiet aktivt stemmer nej til regeringen, er det borgerlige samarbejde reelt brudt, siger DR Nyheders Europakorrespondent, Anna Gaarslev.

- Nu står man med to partier, Centerpartiet og Liberalerne, der gik til valg på at vælte den socialdemokratiske regering og få en konservativ statsminister, men som nu vil stemme imod en konservativ statsminister. Fordi man ikke vil risikere, at Sverigedemokraterne kan få indflydelse. Man har altså afgivet løfter, man ikke kunne holde, siger Anna Gaarslev.

Det bliver dødsstødet for Kristerssons statsministerdrømme i denne omgang.

Der er 349 pladser i Riksdagen, og ligesom i Danmark må en regering ikke have et flertal imod sig. Derfor skal mindst 175 medlemmer støtte regeringen eller stemme blankt.

Centerpartiet er afgørende

Moderaterne når dog med partiet Kristdemokraterne, som de vil danne regering med, og Sverigedemokraterne kun op på 154 mandater.

Der er altså som minimum brug for Centerpartiets 31 mandater for at komme i mål.

Moderaterne har endnu ikke meget at sige om, at både Centerpartiet og Liberalerne nægter at støtte en regering med Ulf Kristersson i spidsen.

- Vi vender tilbage, når vi har noget at fortælle, siger Charlie Forsberg fra Moderaterne.

Det er uvist, hvad Centerpartiet så vil. En mulighed kan være en regering henover midten, altså med Socialdemokraterne, Miljøpartiet, Centerpartiet og Liberalerne i koalition, forklarer Europakorrespondent Anna Gaarslev

- Men heller ikke den regering har i sig selv flertal i Riksdagen, så den skal hente stemmer udefra. Og det betyder, at der skal arbejdes en hel del.

Facebook
Twitter