Politisk enighed i Tyskland: Slut med kulkraft fra 2038

Fra flere sider lyder der kritik af udfasningsplanen for ikke at være ambitiøs nok.

Kulkraftværk i Jänschwalde i delstaten Brandenburg er Tysklands tredjestørste. Det går nu en lukning i møde. (Foto: JOHN MacDougall © Scanpix)

Om 18 år skal det være slut med osende og forurenende kulkraftværker i Tyskland.

Det er i dag blevet besluttet i den tyske Forbundsdag, hvor lovgivningen om at udfase energikilden er blevet stemt igennem som et led i arbejdet med at reducere landets CO2-udledning.

- Den fossile æra i Tyskland kommer til en uigenkaldelig afslutning med denne beslutning, siger økonomiminister Peter Altmaier ifølge det tyske nyhedsmedie Deutsche Welle.

Det har længe været målet for den tyske regering at få lukket ned for landets kulkraftværker, men det har mødt modstand i de fire delstater, hvor kul spiller en stor rolle.

Regionerne har krævet økonomisk kompensation, og det har de nu sikret sig.

Nordrhein Westfalen, Sachsen, Sachsen-Anhalt og Brandenburg får en udstrakt hånd i form af 40 milliarder euro (298 milliarder kroner), der skal afbøde konsekvenserne af afviklingen.

Den tyske kulindustri omfatter 20.000 ansatte i regionernes miner og på kulkraftværkerne.

Kritik af udfasning

De energiselskaber, der bliver ramt, kan også få kompensation, hvis de senest i 2026 har lavet planer for nedlukningerne og er begyndt at indstille deres CO2-udledende aktiviteter.

Selvom den tyske miljøminister Svenja Schulze har kaldt dagens politiske pakke for en ”stor politisk succes for alle, der går op i en klimavenlig fremtid og vores børns og børnebørns fremtid”, er der også utilfredse røster.

Formanden for partiet De Grønne, Annalena Baerbock, er en af dem. Hun mener i stedet, at regeringen bør forpligte sig på at udfase kulkraft senest i 2030.

Miljøorganisationen Greenpeace kalder den tyske udfasningsplan for ”en historisk fejltagelse”.

Tyskland sigter imod at have skabt en CO2-neutral økonomi i 2050.

Facebook
Twitter