Politisk kamæleon, sand ideolog eller Thatcher-kopi – Hvem er Liz Truss egentlig?

Liz Truss er den usandsynlige vinder af det konservative formandsvalg. Nu er spørgsmålet, om hun kan vinde et parlamentsvalg.

(Foto: © Grafik: Nathalie Nystad - Foto: Niklas Hallen/AFP/Ritzau Scanpix)

- Vil den sande Liz Truss venligst rejse sig?

Sådan lød det fra Sky-værten Kay Burley, da hun i starten af august havde Liz Truss på scenen ved en tv-transmitteret spørgetime i bedste sendetid.

Eminem-referencen fulgte i kølvandet på, at Burley havde oplistet en perlerække af kovendinger fra formandskandidatens side.

Herunder at Liz Truss tidligere var brexit-modstander, men nu er brexit-tilhænger. At hun talte for, at britiske frivillige skulle kæmpe i Ukraine, men efterfølgende trak i land. Eller at hun foreslog at sænke lønnen for offentligt ansatte i de britiske udkantsområder, men få timer senere afviste sit eget udspil.

Pointen var, at det til tider kan være svært at få øje på, hvad Liz Truss egentlig står for. Hos kritikerne lyder beskyldningen, at hun er en politisk opportunist, der skifter standpunkt, alt efter hvilken vej vinden blæser.

Hendes støtter mener derimod, at hun er garant for et hårdt brexit, og de sætter pris på hendes klare udmeldinger om en mindre stat og lavere skatter.

Men hvem er Liz Truss egentlig, og hvad kan vi forvente af hende som premierminister?

Det kigger vi nærmere på her.

'En politisk kamæleon'

Det stod ikke ligefrem skrevet i stjernerne, at Liz Truss en dag skulle blive konservativ politiker. Hun voksede nemlig op i en familie, som hun selv har beskrevet som "til venstre for Labour", Storbritanniens socialdemokratiske parti.

Som barn flyttede hendes familie til det nordlige England og Skotland, hvorfor hun voksede op i et miljø, der ikke ligefrem var venligt stemt over for Det Konservative Parti - eller dennes formand: Premierminister Margaret Thatcher - også kendt som Jernladyen.

  • Margaret Thatcher var premierminister i hele 11 år og var en afgørende figur i britisk politik. Hun advarede blandt andet imod statens umyndiggørelse af individet og var modstander af fagforeningernes magt. (Foto: © missing, Scanpix Danmark)
  • Mens Thatcher stadig er en ikonisk figur i Det Konservative Parti var hun en dybt splittende figur i Storbritannien. Her ses fremmødte i London-bydelen Brixton fejre hendes død i april 2013. (Foto: © OLIVIA HARRIS, Scanpix Denmark)
1 / 2

Derfor var hun og forældrene gennem årene også med til demonstrationer, hvor de råbte slagord mod den konservative premierminister, og i teenageårene var Liz Truss ligeledes medlem af partiet Liberaldemokraterne.

- Mine forældre var venstrefløjsaktivister, og jeg har været på en politisk rejse lige siden, lød forklaringen fra hende under en tv-debat tilbage i starten af formandsvalget.

Som 19-årig holdt hun tale ved partiets årsmøde, hvor hun krævede monarkiet afskaffet. Truss var på det tidspunkt formand for Liberaldemokraternes forening på Oxford University, men meldte sig to år senere ind i Det Konservative Parti.

Og det var ikke noget, forældrene var glade for, fortæller Tinne Hjersing Knudsen, DR's Storbritannien-korrespondent.

- Der er faktisk så voldsom en kløft mellem Liz Truss og hendes far, at hun siger, at hun simpelthen ikke tror på, at han nogensinde kommer til at stemme på hende, fortæller korrespondenten.

- Faktisk siger hendes far, at han stadig har en lille forhåbning om, at hun er en sovende celle, der prøver at ødelægge Det Konservative Parti indefra - altså at hun i virkeligheden ikke tror på tingene, hun står og siger.

Læserne af The Times kunne i fredags ligeledes læse, hvordan tidligere klassekammerater og naboer udtrykker deres overraskelse over, at "den stille pige med en stærk social samvittighed er blevet bannerfører for det konservative højre".

Kollegaer og tilhængere hyldede Liz Truss, efter hun den 20. juli blev annonceret som finalist i formandskampen. (Foto: © Justin Tallis, Ritzau Scanpix)

Hendes kritikere har ikke holdt sig fra at påpege Liz Truss' transformationer – herunder hendes forvandling fra brexit-modstander til en brexit-tilhænger.

Heriblandt hendes største rival i formandskampen, Rishi Sunak, der under en af tv-debatterne spurgte, om hun mest fortrød, at hun havde været brexit-modstander, eller at hun havde været medlem af Liberaldemokraterne.

CNN har beskrevet Truss som "en politisk kamæleon", som har undergået en forvandling fra "radikal" modstander af monarkiet til frontfigur for Det Konservative Partis EU-skeptiske højrefløj.

- Mange, der har fulgt hende gennem årene, stiller spørgsmålstegn ved, hvorvidt hun overhovedet har nogen oprigtige overbevisninger, eller om hun blot tilslutter sig det, der er mest fordelagtigt på et givent tidspunkt, lyder det ligefrem fra mediets politiske redaktør i Europa, Luke McGee, der kalder Truss en politisk shape shifter - altså en person, som kan skifte form eller identitet efter behag.

Liz Truss har forsvaret sin beslutning om at blive siddende som forsvarsminister under Boris Johnson, der i juli blev væltet af sine partifæller:

Andre mener dog, at mens hun har skiftet mening om politiske sager, så er hun en sand og troværdig ideolog, og at hun - modsat Boris Johnson - fortsat vil kæmpe for den konservative højrefløjs mærkesager, efter hun er blevet premierminister.

Truss "tror oprigtigt på højrefløjens økonomiske teori, og den vil helt klart lede hende", siger en tidligere ministerkollega til Politico.

Tim Bale, professor ved University of London, peger også på Truss' klare ideologiske retning, men ser samtidig en evne til at være pragmatisk.

- Liz Truss er en meget ideologisk politiker, men har samtidig været minister under tre meget forskellige premierministre. Det tyder på, at hun er noget mere fleksibel og pragmatisk, end hun får æren for, siger han til Berlingske.

"Jeg har ført kampagne som konservativ, og jeg vil lede som konservativ", lovede Truss i dag i sin sejrstale:

En politisk bulldozer

Mens der er aspekter ved den nu tidligere udenrigsminister, der er svære at blive klog på, så står det ganske klart, at Liz Truss har kritikere, der virkelig ikke giver meget for hende, fortæller Tinne Hjersing Knudsen.

- De beskriver hende som en meget lille krop af politisk formåen med et ekstremt stort hoved af politiske ambitioner, siger korrespondenten.

Til gengæld har hun træk, som gør hende ganske populær i Det Konservative Parti.

- Hun er en politisk bulldozer og bliver kaldt en håndgranat, fordi hun kommer ind og siger "vi kan ikke fortsætte, som vi hidtil har gjort, vi bliver nødt til at gøre noget radikalt anderledes og være modige. Det kan og skal vi selvfølgelig, fordi vi er briter", fortæller korrespondenten.

Og hun har altså haft succes med at bulldoze sig ind i Downing Street - stik imod folkestemningen - og mod alle odds.

For selv om hun har været bookmakernes favorit i de seneste uger, så er hun i den grad en uventet premierminister, siger Tinne Hjersing Knudsen.

- Hun har aldrig været set som en favorit til at blive premierminister overhovedet. Hun er den usandsynlige vinder af det her ræs.

Faktisk var det først i allersidste valgrunde, at Liz Truss endte med at overhale den relativt ukendte kandidat Penny Mordaunt indenom og nappe den sidste plads i formandsfinalen.

Trods sin tidligere modstand mod brexit har Liz Truss som udenrigsminister stået for en hård brexit-kurs, og i sidste uge vakte hun opsigt ved ikke at afvise, at Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, skulle være en fjende af Storbritannien.

- Det tegner ikke godt for relationen mellem EU og Storbritannien, vurderer Tinne Hjersing Knudsen, der kalder kommentaren "helt vild".

Skattelettelser og Thatcher

Liz Truss har de seneste uger slået fast, at hun er varm tilhænger af store skattelettelser. Hun har talt imod "almisser" fra staten til de mest udsatte borgere og sagt, hun mener, der har været for stor fokus på økonomisk omfordeling i samfundet, og det vil hun lave om på.

Det har skabt debat i Storbritannien, hvor millioner frygter for en vinter med tårnhøje energipriser og udsigten til Europas højeste inflation.

Ved en tv-debat sidste onsdag løsnede hun lidt op ved at love "omgående hjælp for at sikre, at folk ikke står over for uoverkommelige brændstofpriser", men uden at gå i detaljer om, hvad det vil sige.

I onsdags kaldte hun det en fejl, at regeringen havde hævet skatterne:

Truss har undervejs også fået kritik for ikke at fortælle, hvad hun vil stå for som premierminister foruden lavere skatter. Kritikken blev ikke just mindre, efter hun i sidste uge aflyste et af de få store interview, hun havde aftalt at give.

BBC-værten Nick Robinson kunne ikke skjule sin skuffelse over aflysningen fra Liz Truss. (Foto: © Screenshot fra Twitter)

I går - efter afstemningen i Det Konservative Parti var slut - valgte hun imidlertid at stille op til interview med BBC. Her ville hun ikke fortælle, hvad hun vil gøre ved briternes tårnhøje energiregninger, der i næste måned står til at stige med 80 procent. Men hun vil handle "øjeblikkeligt" og levere en plan inden for en uge, hvis hun blev premierminister, lovede hun.

Mens Liz Truss er blevet kritiseret for ikke at vise, hvem hun er, så mener hendes kritikere at vide, hvem hun gerne vil sammenlignes med. Her peger man på Margaret Thatcher, som Liz Truss voksede op med at demonstrere imod.

- Noget af det sjoveste, hun bliver kritiseret for, er måske, at hun forsøger at imitere Thatcher og være en Thatcher-kopi, fortæller Tinne Hjersing Knudsen, der peger på, at Liz Truss ser rødt, når hun bliver konfronteret med beskyldningen.

Men den er ikke taget helt ud af den blå luft, siger korrespondenten.

- Der er blandt andet en slående lighed i mange af de officielle fotos. Der er for eksempel et billede af hende i en kampvogn, som ligner 1:1 et billede af Thatcher i en kampvogn, påpeger hun.

  • Tinne Hjersing Knudsen peger også på Liz Truss' valg af hovedbeklædning under et besøg i Kyiv tilbage i februar, som noget der pegede i retning af jernladyen. (Foto: © DANIEL JANIN, Ritzau Scanpix)
  • Også Truss' outfit med blazer kombineret med en bluse med sløjfe er kommet under luppen. (Foto: © Channel 4)
1 / 2

Og parallellen til jernladyen er et effektivt våben for Liz Truss, vurderer Tinne Hjersing Knudsen.

- Den her konservative moder, som Thatcher er, ser de i Liz Truss. Og de konservative har ledt efter en værdig aftager til jernladyen, lige siden hun trådte tilbage.

Og nostalgien er formentlig ikke tilfældig. For Storbritannien er disse dage ramt af de samme onder som i Thatchers tid i 1970'erne og 80'erne i form af stigende priser og pressede husholdningsbudgetter, påpeger Tinne Hjersing Knudsen.

- Men Liz Truss er ikke en person, der vil føre den samme økonomiske politik, som Thatcher gjorde. Thatcher var købmandsdatter og sammenlignede - forenklet sagt - statens økonomi med en almindelig husholdning, så man skulle ikke bruge penge, man ikke havde.

- Omvendt lover Liz Truss milliarddyre skattelettelser, som der skal lånes til, og det er ikke noget, man nogensinde ville se Thatcher foreslå. Så økonomisk set er hun altså ikke en Thatcher.

Truss er fortaler for lavere skatter og har kritiseret rivalen Rishi Sunak for at hæve dem:

Derudover er hun blevet sammenlignet med sin forgænger, Boris Johnson. Og det skyldes blandt andet, at hun udviser en vis skamløshed, siger Tinne Hjersing Knudsen.

- Hun bliver ikke flov eller pinligt berørt over, at der er en skandale, eller der er folk, som griner af hende, når hun holder en kikset tale om ost. Og det er ret praktisk at have den egenskab, når man er britisk premierminister. Og faktisk er det noget, der har hjulpet hende rigtig godt fremad - også i den tid, hvor hun var handelsminister og udenrigsminister i Boris Johnsons regering.

Mangler popularitet uden for partiet

Med 57,4 procent af stemmerne står det klart, at et flertal af de konservative partirødder bakker op om Liz Truss. Men de knap 180.000 medlemmer af Det Konservative parti udgør mindre end 0,5 procent af den britiske vælgerskare, og spørgsmålet er nu, hvordan hun vil lede landet på en måde, hvor hun kan vinde et rigtigt valg.

Her står Liz Truss med en stor udfordring.

- Det er meget svært at finde briter, der kan lide hende, med mindre de altså er medlemmer af Det Konservative parti, lyder det fra korrespondenten.

Hun peger på, at Truss i den brede befolkning er den mest upopulære kandidat, som de konservative har haft i slutspillet til at blive premierminister.

Ifølge Yougov, som løbende følger britiske politikeres popularitet, så synes 21 procent af briterne om Liz Truss. Det tilsvarende tal for Boris Johnson er 30.

De Konservative risikerer derfor at have valgt en premierminister, der kan ende med at koste dem magten, vurderer Tinne Hjersing Knudsen.

I sin tale i dag takkede Liz Truss forgængeren Boris Johnson og lovede at levere på flere fronter - herunder at regere som en konservativ.

- Jeg vil levere en dristig plan for skattelettelser og vækst i vores økonomi. Jeg vil levere på energikrisen, håndtering af folks energiregninger, men også håndtere de udfordringer, vi har med energiudbuddet på langt sigt, lød det blandt andet.

Og så takkede hun Boris Johnson for hans lederskab:

Boris Johnson forventes i morgen at gå til dronningen og officielt trække sig som premierminister. Herefter vil Liz Truss formentlig holde en indsættelsestale foran hendes nye hjem i Downing Street nummer 10.