Politisk kaos i Peru: Forsøgte 'kup', men blev selv afsat

Perus parlament stiller præsidenten for en rigsret og får den første kvinde på posten.

Pedro Castillo (i midten) bliver kørt væk af politiet, kort efter han blev afsat som præsident efter en afstemning i Perus parlament. (Foto: © STRINGER, Ritzau Scanpix)

Pludselig gav han ordre til at opløse parlamentet, indsætte en nødregering og indføre undtagelsestilstand i Peru.

Præsident Pedro Castillo stod nemlig i aftes dansk tid over for en afstemning om, hvorvidt han skulle for en rigsret.

Men parlamentet ville ikke lade sig opløse, så et stort flertal stemte for at stille ham for en rigsret.

101 stemte for, seks stemte imod, og ti undlod at stemme.

Øjeblikkeligt efter blev Castillo fjernet af sikkerhedsfolk og anholdt for oprør mod staten.

- Det er jo simpelthen et forsøg på et kup, der i en eller anden grad mislykkedes, fortæller DR’s Sydamerika-korrespondent, Kristian Almblad.

Nu er vicepræsident Dina Boluarte så blevet indsat som præsident, og peruanerne har dermed fået deres sjette præsident på under fem år.

60-årige Dina Boluarte takker Perus parlamentsmedlemmer, efter de har godkendt hende som ny præsident. (Foto: © Cris BOURONCLE, Ritzau Scanpix)

Kaos fra dag ét

Den peruanske ombudsmand har ifølge Reuters undsagt den nu afsatte præsident og kaldt hans handlinger som et forfatningsmæssigt kollaps, "der kun kan betegnes som et kup".

Samtidig advarede både militær og politi Castillo om at begå forfatningsbrud ved at opløse parlamentet.

- Det er endnu et bevis på, at det er tumultariske og kaotiske forhold, der præger Perus politiske scene. Vi har set hurtige reaktioner fra blandt andre USA, som kalder det "bekymrende" og "antidemokratisk". Man ser hele verden reagere på det, der ligner et statskup, fortæller Kristian Almblad.

Det er tredje gang, siden Castillo blev præsident i juli sidste år, at parlamentet har diskuteret, om han skulle for en rigsret.

Så sent som i sidste uge blev han indkaldt af parlamentet for at svare på beskyldninger om "manglende moralsk kapacitet" til at lede landet.

Castillo har afvist beskyldningerne som "bagvaskelse".

- Det har været kaos fra dag ét med Castillo. Der har været anklager om korruption. Der har været anklager om, at Castillo har tilgodeset sin familie. Alt har været galt, fortæller Kristian Almblad.

Få timer inden han blev stillet for en rigsret, gav 53-årige Pedro Castillo i en tv-transmitteret tale ordre til at opløse parlamentet, indsætte en nødregering og indføre undtagelsestilstand. (Foto: © -, Ritzau Scanpix)

Første kvinde i præsidentstolen

Boluarte skal nu lede Peru som den første kvindelige præsident nogensinde.

Og hun har et godt udgangspunkt, selvom hun er relativt ukendt uden for Peru, vurderer Kristian Almblad.

- Hun er blevet godkendt i parlamentet, så umiddelbart har hun en chance som præsident. Hun er heller ikke belastet af anklager på samme måde som sin forgænger, omend hun har været en del af undersøgelsen om korruption.

Kort efter Boluarte var blevet indsat som præsident, bad hun om en slags "våbenhvile", forklarer Kristian Almblad.

- Jeg vil ikke bede om, at I ikke stiller os til ansvar - at I ikke gransker de beslutninger, vi træffer. Men det, jeg beder om, er at få tid nok til at redde vores land fra korruption og dårlig ledelse, sagde den nyindsatte præsident til peruansk tv.

Boluarte siger ifølge Reuters, at hun vil danne en regering med repræsentanter fra alle dele af det politiske spektrum.

Klare reaktioner fra nabolandene

Ifølge Kristian Almblad har der været klare reaktioner i hele Sydamerika, blandt andet fra nabolandet Argentinas udenrigsminister.

De fleste nabolande kritiserer - ligesom Argentina - den nu afsatte præsident for at ville opløse parlamentet med undtagelse af Bolivias præsident, som støtter op om Castillo.

Også peruanerne selv har reageret på det politiske kaos i landet.

  • Protester efter præsident Pedro Castillo var blevet afsat som præsident efter en afstemning i Perus parlament om at stille ham for en rigsret. (Foto: © ALDAIR MEJIA, Ritzau Scanpix)
  • Protester foran Perus parlamentsbygning efter præsident Pedro Castillo havde givet ordre til at opløse parlamentet. (Foto: © SEBASTIAN CASTAÑEDA, Ritzau Scanpix)
1 / 2

- Der var mange mennesker på gaden i hovedstaden Lima i aftes, men det virker som om, at der er ro på nu. Om der også vil være ro på de kommende dage, tør jeg ikke garantere, siger Kristian Almblad.

Normalt sidder den samme præsident på posten i fem år, men Peru har altså nu haft seks forskellige præsidenter på under fem år.

- Jeg tror, at mange peruanere er bekymrede over, hvor landet nu skal hen. Men rigtig mange vil også være lettede over, at Castillo tilsyneladende nu er fjernet fra magten, fortæller Kristian Almblad.