Politisk mord på højeste plan

Landet, der om noget har lagt ryg til begrebet "bananrepublik" - Guatemala - er igen scene for en politisk tragedie. En myrdet advokat anklager i en video præsidenten for mordet.

Der er blevet demonstreret både mod præsidenten og for ham i hovedstaden. Her er det modstandere samlet på pladsern foran præsidentpaladset. (Foto: Eitan Abramovich © Scanpix)

Landet, der om noget har lagt ryg til begrebet "bananrepublik" - Guatemala - er igen scene for en politisk tragedie.

Præsident Álvaro Colom, hans hustru og hans privatsekretær anklages for mord, svindel, hvidvaskning af narkopenge, osv.

Anklagende video

Det celebre ved anklagen er, at den fremføres på video af en fremtrædende advokat, der indleder med ordene: "Hvis De ser denne video, betyder det at jeg, Rodrigo Rosenberg Marzano, er blevet myrdet af præsident Álvaro Colom".

Rodrigo Rosenberg Marzano blev myrdet i søndags, og videoen har kunnet ses på blandt andet Youtube siden tirsdag.

Skandalen er enorm, men præsidenten afviser alle anklager. Der er tale om et komplot, der skal destabilisere regeringen og landet, siger han.

Den demokratiske kandidat

I Guatemala, landet med den blodige historie præget af vold, undertrykkelse, korruption og galskab på samfundets højeste poster, er sagen trods alt enestående. Aldrig før er en folkevalgt præsident blevet anklaget for mord - til gengæld har landet heller ikke haft mange folkevalgte præsidenter.

Kynikere vil trække på skulderen og konstatere, at alt er som det plejer. Andre vil være mere bekymrede, for Colom blev valgt som den første centrum-venstre kandidat siden den valgte, progressive regeringen blev styrtet af et USA-dirigeret kup i 1954.

At Colom og hans nærmeste nu hænges ud i en sag som denne, kan få katastrofale følger for det demokratiske civilsamfund.

Ingen tillid

Ikke mange er trådt frem til hans forsvar, fordi kun få tør tro 100 procent på hans forsikringer om uskyld.

Langt flere forlanger hans afgang, eller i det mindste at han suspenderes så længe anklagerne efterforskes.

De kræfter, der som arbejdsgiverforeningen argumenterer mod at præsidenten straks træder tilbage, gør det alene af hensyn til stabiliteten og roen i landet, understreger de.

Colom har melodramatisk erklæret at han kun forlader præsidentpaladset "som et lig".

Spørgsmålet er, om han ikke allerede er politisk død.

Trådt tilbage

Det har ikke øget tilliden til at der sker en reel efterforskning, at den udpegede "særlige anklager", der skulle stå i spidsen for efterforskningen, i dag måtte træde tilbage. Det viste sig nemlig at efterforskningslederens datter er kæreste med kommunikationsminister og regeringstalsmand Fernando Barillas.

Facebook
Twitter