Politiske fanger i Myanmar bliver genforenet med deres familier

Myanmars militær vil løslade flere end 5.000 politiske fanger

En mand krammer et familiemedlem efter han er blevet løsladt fra Insein-fængslet i Yangon. (Foto: Str © Ritzau Scanpix)

Foran Insein-fængslet i Myanmars største by, Yangon, har familier og venner stået klar med skilte og blomster hele formiddagen.

De venter på, at deres nærmeste bliver løsladt fra fængslet.

Myanmars militær annoncerede i går, at de vil løselade flere end 5.000 politiske fanger, der er fængslet, fordi de har deltaget i protester mod militærjuntaen.

Militærjuntaen har slået hårdt ned på protester og demonstrationer mod styret, siden de 1. februar 2021 kuppede sig til magten.

- Min søster blev arresteret, fordi nogen havde anmeldt hende. Hun udgav bøger. De (militærjuntaen, red.) bestilte 50 bøger fra hende og arresterede hende bagefter med politibiler og militærkøretøjer, siger Toe Toe Win til nyhedsbureauet AFP.

Ifølge lokale medier blev de første politiske fanger løsladt mandag aften.

Tirsdag formiddag stod der forstat mange og ventede bag pigtrådhegn foran fængslet:

- Jeg håber, at hun bliver løsladt. Hun har to børn derhjemmme, så jeg vil gerne have hende hjem så hurtigt som muligt, siger Toe Toe Win om sin søster.

  • En kvinde giver blomster til sin søn efter han er blevet løsladt fra fængslet. (Foto: STRINGER © Ritzau Scanpix)
  • Familie og venner står bag pigtråd i Yangon, mens de venter på deres nærmeste (Foto: STRINGER © Ritzau Scanpix)
  • Flere havde blomster i hånden, da de stimlede sammen foran fængslet i Yangon. (Foto: STRINGER © Ritzau Scanpix)
1 / 3

Militærjunta er under pres

Myanmars militærjunta har ikke fortalt, hvorfor de løslader de politiske fanger.

Men løsladelserne skal ses i lyset af, at Myanmars militær er under stort internationalt pres - også fra deres nabolande.

Det vurderer, John Nielsen, seniorforsker på Dansk Intistut for Internationale Studier og tidligere ambasssadør i Myanmar.

Fredag besluttede de såkaldte Asean-lande at udelukke militærjunatens leder, general Min Aung Hlaing, Myanmar fra et topmøde i slutningen af oktober.

Asean-landene er en sammenslutning af 10 lande i Sydøstasien og tæller blandt andet Thailand, Singapore, Vietnam, Indonesien - og Myanmar.

Sammenslutningen vil i stedet invitere en ikke-politisk repræsentant fra landet.

- Det er en ret markant og usædvanlig markering fra de øvrige lande og et slag i ansigtet på kupgeneralen, siger John Nielsen.

Asean-landene indgik i april en aftale med militærjuntaen om at deeskalere konflikten i Myanmar. Det indebar, at en udsending fra Asean skulle til Myanmar for at mægle mellem landets forskellige parter.

Men Aseans udsendte aflyste sin tur, fordi han ikke fik lov til at mødes med den tidligere regeringsleder Aung San Suu Kyi, der har været fængslet siden kuppet.

- Der er ingen tvivl om, at militærjunaten er under pres og bliver mere isoleret internationalt. Det er bemærkelsesværdigt, at Asean- landene for første gang nævner Myanmars skyggeregering, NUG, og faktisk sidestiller den med militærjuntaen i den udsendte erklæring, siger John Nielsen og tilføjer:

- Det bør da også nævnes, at de løsladte overvejende er unge studenter, og at ingen af de politiske profiler er blevet løsladt.

Tre fingre i vejret, et tegn der er kendt fra Hunger Games-filmene, er blevet symbolet på modstandsbevægelsen i Myanmar. Også i Thailand benytter man symbolet i modstand mod landet kongestyre. (Foto: STRINGER © Ritzau Scanpix)

Flere end 7.000 politiske fanger bag tremmer

Ifølge NGO'en AAPP, der arbejder for at få løsladt politiske fanger i Myanmar, sidder flere end 7.300 politiske fanger bag tremmer i Myanmar.

Det omfatter blandt andet læger, politikere og journalister, der har modsat sig militærjuntaen.

  • De første fanger blev løsladt mandag. Tirsdag formiddag sidder familiemedlemmer og venner stadig og venter på deres nærmeste. (Foto: Str © Ritzau Scanpix)
  • Ifølge FN er flere end 1.000 civilie blevet dræbt siden militærjuntaen kuppede sig til magten. (Foto: Str © Ritzau Scanpix)
  • Ifølge en NGO sidder flere end 7.300 politiske fanger bag tremmer i Myanmar. (Foto: Str © Ritzau Scanpix)
1 / 3

Ifølge FN er flere end 1000 civile blevet dræbt af Myanmars sikkherhedsstyrker, siden militærjuntaen overtog magten i begyndelsen af året.

FacebookTwitter