Politiske kommentatorer og læger kritiserer svenske myndigheder: Vi må gøre noget drastisk nu!

Kritikken hagler ned over den svenske regering og myndighederne: Hvorfor gør vi ikke som Danmark?

- Der venter os alle en belastende tid, sagde Stefan Löfven på pressemødet fredag. Foto: TT News Agency/Jessica (Foto: TT News Agency © Scanpix)

Siden den danske regering valgte at lukke grænserne, er svenskernes bekymring for håndteringen af coronavirusset vokset.

Flere spørger sig selv: Burde vi gøre som danskerne og lukke grænserne?

Det mener blandt andre chefredaktøren for det svenske dagblad Dagens Nyheter, Peter Wolodarski, som retter en hård kritik mod Sveriges statsminister i en leder i avisen.

- Stefan Löfvens danske statsministerkollega, socialdemokraten Mette Frederiksen, har vist, at hun forstår, hvad der er på spil. Hun har handlet drastisk, velvidende at det har en pris. Men hun er åben omkring det, der ellers kunne risikere at ske, skriver han.

Og langt fra alle er enige i de svenske myndigheders tilgang til coronavirusset. Meget af den svenske presse, Uppsala Rya Tidning, Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Läkartidningen m.fl, har lagt spalteplads til kritiske og bekymrede stemmer de seneste dage.

Opråbet er også klart fra de svenske læger, som er ved at løbe tør for nødvendigt beskyttelsesudstyr:

- Vi kommer ikke til at kunne klare et stort udbrud, som det ser ud med vores pladser nu, siger Andreas Fischer, der er kirurg og talsmand for fagforeningen Hospitalslægerne Stockholm til Expressen.

'Arrogancen er opsigtsvækkende'

Opgaven med at vurdere, hvilke tiltag der er nødvendige, har indtil nu primært ligget hos Folkhälsomyndigheten - det svenske svar på Sundhedsstyrelsen.

Statsepidemiolog Anders Tegnell fra Folkhälsomyndigheten kalder den danske grænselukning for 'et fuldstændig meningsløst tiltag', fordi der ikke findes nogen beviser på, at det vil hjælpe på smittespredningen. Derimod findes der masser af bevis for, at det vil skade landets økonomi, siger han til Aftonbladet.

Anders Tegnell siger til Information, at grunden til, at svenskerne håndterer situationen anderledes end danskerne, er fordi "Sverige har mere fokus på at holde os til indsatser, hvor vi har en solid videnskabelig grund."

Han opfatter de danske tiltag som mere politisk end videnskabeligt funderede.

- Man bliver mere videnskabelig, når det foregår på myndighedsniveau, og mere holdningsstyret, når det foregår på politisk niveau, hvor man er påvirket af befolkningen. Det er bare en konstatering, har han sagt til Information.

Peter Wolodarski har svært ved at forstå, hvorfor Sverige ikke gør som Danmark og følger Italiens opfordring til at handle drastisk.

- Hvis Sverige lever i illusionen om, at vi er meget klogere end de andre, så skal vi bare vente og se, men hvis vi vil være forsigtige, gælder det om at agere lynhurtigt og gøre som vores nabolande, skriver han.

Hvor er Stefan Löfven?

Det er Anders Tegnell, som har indledt stort set alle pressemøder om myndighedernes nye tiltag mod coronavirussets spredning, og det er derfor også ham, meget af kritikken nu rettes mod.

Det er statsepidemiolog Anders Tegnell (i midten) der har holdt de fleste officielle pressemøder coronaudbruddet i Sverige. (Foto: 10090 Claudio Bresciani/TT © Scanpix)

- I stedet for at opfordre til forsigtighed i en usikker situation er bekymrede spørgsmål blevet affærdiget som et tegn på uvidenhed. Arrogancen fra visse ansvarlige er stadigvæk opsigtsvækkende, lyder kritikken fra chefredaktør Peter Wolodarski.

Ifølge chefredaktøren og andre kritikere har den socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven, ikke taget nok ansvar i situationen. Mens det i Danmark har været Mette Frederiksen, flankeret af ministre og myndigheder, der har præsenteret de nye tiltag på mange af pressemøderne den seneste uges tid, har Stefan Löfven holdt sig i baggrunden.

Fredag eftermiddag holdt han så et pressemøde, hvor han udtrykte situationens alvor.

- Udviklingen går nu meget stærkt, sagde han med en alvorsfuld mine og forberedte svenskerne på, at nye indgribende tiltag er på vej. Han opfordrede også til "nøje at overveje, om man vil rejse ud af landet lige nu."

Dropper at tælle antal smittede

I skrivende stund lyder anbefalingerne fra de svenske myndigheder blandt andet, at man skal blive hjemme fra arbejde, hvis man er syg, og at ikke flere end 500 mennesker må samles ét sted.

Alle 'unødvendige' besøg på hospitalerne og plejehjemmene skal undgås, og skolerne er fortsat åbne. Kun folk, som er indlagt eller i risikogruppen for at blive smittet, bliver testet for Covid-19, fordi fokus først og fremmest må være på dém, siger Anders Tegnell.

- Nu er det ikke længere vigtigt at vide præcis, hvor mange, som er smittede i Sverige, siger han til Aftonbladet.

Det på trods af at WHO’s generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus, i aftes anbefalede alle lande at ”opfange, isolere, teste og behandle alle tilfælde af coronasmittede.”

At lukke skoler skader økonomi - og bedsteforældre

De svenske myndigheder anbefaler heller ikke, at alle skoler lukker ned, fordi der, ifølge Anders Tegnell, ikke findes klare beviser for, hvordan skolenedlukninger påvirker en virusspredning.

Folkhälsomyndighetens vurdering er, at prisen for en national lukning er for høj i forhold til tabet af sundhedspersonale, der måtte blive hjemme for at passe børn, eller de bedsteforældre, som ville skulle træde til og dermed blive endnu mere udsatte.

Politikerne forbereder en lov, der vil gøre det muligt at lukke skoler, hvis eksperternes råd skulle ændre sig.

I skrivende stund er 924 svenskere konstateret smittet med Covid-19. Antallet af coronasmittede hjemme i de svenske stuer er ikke opgjort.

To coronasmittede svenskere er døde.

FacebookTwitter