Politiske modsætninger jubler sammen over Syrizas sejr i Grækenland

Normalt uenige politiske ledere i Sydeuropa står sammen i hyldesten af Grækenlands nye regering

Marine Le Pen, leder af Frankrigs højreradikale parti Front National, hylder det venstreradikale Syrizas sejr i Grækenland. Hun ikke er enig i partiets indvandringspolitik, men roser partiets modstand mod EU. (Foto: ROBERT PRATTA © Scanpix)

Grækernes opgør med EU har fået politiske fjender i Sydeuropa til at danne fælles front.

Både venstre- og højrefløj i Spanien, Italien og Frankrig lykønsker det EU-kritiske parti Syriza med regeringsmagten i Grækenland. De sydeuropæiske partier kan nemlig spejle sig i hvad de kalder grækernes opgør med tyskernes overherredømme i EU, lyder det fra Niels Kvale, DR nyheders korrespondent i Bruxelles.

- Fra højrefløjen kigger man på et EU, der har taget valutaen, skabt fri bevægelighed og indvandring. Og fra venstrefløjen ser man EU som et eller andet form for neoliberalt angreb på arbejde og velfærd, siger han.

EU skaber umage par

Mandag fik Grækenland en ny regering, da det ellers venstreorienterede Syriza-parti med lederen Alexis Tsipras i spidsen dannede en koalition med det konservative og nationalistiske parti, Uafhænige Grækere.

Det umage græske par fandt sammen, fordi de har én ting til fælles - nemlig den fælles modstand mod EUs stramme sparekrav. Og samme fælles kamp rykker fronterne sammen i det øvrige Sydeuropa, lyder det fra Niels Kvale.

- Efter fem år med den dybe økonomisk krise er der mange vælgere, der kigger mod de fløje, der stiller spørgsmålstegn ved den økonomiske politik og ikke mindst hele det europæiske projekt, siger Niels Kvale.

Et spark bagi til EU

Lederen af det højreradikale franske parti Front Nationale har sagt til franske Le Monde, at det er op til Syriza fra det ekstreme venstre at tage over, når der ikke findes en græsk parallel til Front Nationale.

I Italien luftede det nationalistiske Lega Nord begejstringen for Syrizapartiets leder.

- Jeg håber, at det græske valg næste lørdag vil være et stort skridt fremad, et stort spark bagi til eurokraterne, der drev os til det punkt, hvor vi er nu. Jeg hepper på Tsipras, og ikke Bruxelles og Berlins undersåtter, sagde Matteo Salvini, lederen af Lega Nord op til det græske valg til den italienske udgave af Huffington Post, ifølge Business Insider.

På den yderligtgående venstrefløj i Spanien, i partiet Podemos, blev Tsipras' lignende beskrevet som en 'ægte græsk præsident og ikke en delegeret fra Bruxelles' af lederen Pablo Iglesias. Og lederen af det franske venstrefløjsparti, Jean-Luc Mélonchon har sagt, at Syrizas sejr forhåbentlig 'vil skabe en domionoeffekt, der vil omorganisere EU på en helt anderledes måde', ifølge AFP.

Trussel skal ikke undervurderes

De usædvanlige konstellationer mellem traditonelle højre- og venstrepartier i kampen mod EU, vil vi komme til at se mere af den kommende tid. Det er i hvert fald en trussel mod EU, man skal passe på med at undervurdere, lyder det fra Niels Kvale.

- Hvis vi kigger rundt på europakortet er det tydeligt, at spørgsmål, der enten vedrører EU eller euroen, det er ved at blive et afgørende politisk spørgsmål i flere EU-lande. Og det er et af spørgsmålene, der kan afgøre valget.

Niels Kvale nævner det spanske valg, der kommer senere på året, og som vil komme til at handle om økonomien og hjælpen til bankerne. Derudover vil EU og pengepolitik spille en rolle ved både det britiske og det finske valg og det samme næste gang, der kommer valg i Italien og Frankrig, lyder det fra Niels Kvale.