Politiskud, drab og valgkamp: 12 skelsættende døgn i USA

Kenosha er blevet en del af valgkampen, mens uroen fortsætter i de amerikanske gader.

Kenosha, en by med 100.000 indbyggere, har været ramt af voldsomme uroligheder og er blevet en del af den amerikanske valgkamp. (Foto: © Mandel NGAN, Scanpix)

Der blev igen pustet til ilden i den amerikanske racedebat, da politiet den 23. august skød den sorte mand Jacob Blake syv gange i ryggen under en anholdelse i Kenosha, Wisconsin.

Siden er fulgt en række dage med dramatiske konfrontationer, uro, hærværk, skuddrab og præsidentbesøg, der har bragt sagen ind i den amerikanske valgkamp.

DR Nyheder spoler tiden tilbage til den dag, hvor det hele begyndte og giver dig overblikket over, hvad der sket frem til i dag.

Søndag 23. august:

Politiet i byen Kenosha reagerer klokken 17.11 lokal tid på en anmeldelse om husspektakler og vold i en etageejendom.

Her møder de den 29-årige sorte mand Jacob Blake, som de først forsøger at pacificere med en strømpistol.

Blake modsætter sig dog anholdelsen, og da han læner sig ind i en bil, hvor hans tre sønner sidder, bliver han skudt syv gange i ryggen af en hvid politibetjent.

Episoden bliver optaget på video af et vidne.

Politibetjentene bliver sendt på orlov i overensstemmelse med reglerne, når de har affyret deres tjenestevåben, mens de juridiske myndigheder i Wisconsin efterforsker episoden.

Wisconsins guvernør, Tony Evers, og Demokraternes præsidentkandidat, Joe Biden, fordømmer skudepisoden. Republikanerne og politiforbundet beskylder de to politikere for at drage forhastede konklusioner.

Jacob Blake ligger på gaden efter at være blevet skudt af politiet. Ifølge hans advokat er han nu lam, muligvis permanent, fra livet og ned. (Foto: © INCIDENT RESPONSE, Scanpix)

Om aftenen samler en stor gruppe mennesker sig på stedet, hvor Jacob Blake blev skudt og marcherer derfra til politiets hovedkvarter i Kenosha.

Undervejs sætter uromagere ild til biler, smadrer vinduer og støder sammen med betjente i kampuniform.

Myndighederne i Kenosha indfører derfor udgangsforbud indtil mandag morgen klokken 7.

Mandag 24. august

Kenosha vågner op til hærgede butikker og udbrændte biler. Chicagos borgmester Lori Lightfoot siger, at hun er 'dybt fortvivlet' over videoen af politiskuddene mod Blake.

Wisconsins guvernør, Tony Evers, bebuder en pakke med politireformer.

Uroligheder begynder på ny efter et pressemøde med Kenoshas borgmester, John Antarmian, som bliver flyttet fra en park til en sikret bygning.

Hundredvis af demonstranter forsøger at storme bygningen og river hoveddøren af hængslerne, før politibetjente i kampuniformer tvinger dem tilbage med peberspray.

En bilist forsøger at presse sig forbi ophidsede demonstranter i Kenosha. (Foto: © Brandon Bell, Scanpix)

Borgmesteren siger, at Kenoshas betjente ikke bliver udstyret med kropskameraer før 2022.

Guvernør Evers giver tilladelse til, at nationalgarden i delstaten kan supplere politiet i forbindelse med uroligheder.

Der bliver igen indført udgangsforbud i Kenosha fra klokken 20 om aftenen.

Demonstranter protesterer dog alligevel under sloganet 'No justice, no peace'.

I større byer som Chicago, New York, San Diego og Los Angeles går utilfredse borgere på gaden.

Tirsdag 25. august

Jacob Blakes mor, far og tre søstre taler offentligt om skudepisoden.

Hans mor opfordrer amerikanerne til at 'tage et øjeblik og mærke efter i hjertet'. Hun fortæller, at hendes søn ville være ked af at se de uroligheder, som nu er ved at sprede sig.

Familiens advokat fortæller, at Jacob Blake er lammet fra livet ned og har brug for et mirakel, hvis han skal kunne gå igen.

Advokaten opfordrer politiet til at fyre alle de betjente, der var til stede ved anholdelsen. Han bebuder samtidig et søgsmål mod politiet.

Guvernør Tony Evers erklærer undtagelsestilstand og fordobler nationalgardens tilstedeværelse til 250 soldater.

På et pressemøde bebuder Wisconsins guvernør, Tony Evers (i midten), indsættelse af nationalgarden i Kenosha. (Foto: © KEREM YUCEL, Scanpix)

For tredje aften i træk er der demonstrationer i Kenosha.

Omkring klokken 23.45 melder myndigheder om et skyderi, hvor tre personer er ramt. To af dem omkommer.

Videoer af episoden bliver delt på sociale medier.

Onsdag 26. august

En video fra aftenens uroligheder peger sammen med vidneudsagn på, at gerningsmanden først skyder en person ved en bilforhandler. Derefter løber han derfra og snubler på gaden.

Han åbner ild, da han bliver angrebet af demonstranter. Angiveligt lader politiet ham forlade stedet, mens han har sine hænder over hovedet.

Politikere i Kenosha beder guvernøren indsætte op til 1.500 soldater i området.

Præsident Trump skriver på Twitter, at der vil blive sendt statspoliti til Kenosha.

Politiet anholder en 17-årig mand, der mistænkes for overlagt drab på de to mænd og forsøg på drab på en tredje.

Her kan du se et klip fra episoden, som et andet vidne har optaget. DR Nyheder advarer om voldsomme billeder.

Wisconsins guvernør, Tony Evers, kalder episoden for en 'meningsløs tragedie'

Han opfordrer alle, der ikke ønsker at udøve deres borgerret, til at blive hjemme.

De to skuddræbte identificeres som en 26-årig mand fra Silver Lake i Wisconsin og en 36-årig mand fra Kenosha.

Statsadvokaten i Wisconsin siger, at Blake indrømmede over for politiet, at han havde adgang til en kniv i forbindelse med anholdelsen, men episoden efterforskes fortsat.

Det viser sig, at den 17-årige mand, der er sigtet for skuddrab i Kenosha, støtter præsident Donald Trump. Han har postet flere billeder på sociale medier med sloganet 'Blue Lives Matter', som peger på støtte til ordensmagten.

Torsdag 27. august

Efter en mere rolig nat i Kenosha bliver den 17-årige mand formelt sigtet for drab på to demonstranter og for at såre den tredje.

Jacob Blakes far fortæller til medierne, at hans søn er lagt i håndjern på trods af, at han er bedøvet og lam fra livet og ned som følge af skuddene i ryggen.

- Han kan ikke gå nogen steder. Hvorfor er han lagt i håndjern i sengen, siger hans far, Jacob Blake senior.

Jacob Blakes far, Jacob Blake Sr., har taget afstand fra urolighederne. Han mener ikke, det er i hans søns ånd. (Foto: © scott olson, Scanpix)

Præsident Donald Trump tager afstand fra uroligheder og hærværk i Kenosha, men har endnu ikke kommenteret politiets skud mod Jacob Blake.

Det Republikanske Parti fordømmer volden og ildspåsættelserne og peger på, at det har fundet sted i demokratisk ledede byer som Kenosha, Minneapolis, Portland, Chicago og New York.

Fredag 28. august

Patrick Cafferty, Blake-familiens advokat, fortæller, at en kaution på 500 dollars er blevet betalt for Blake. Han er formelt løsladt, og politiet har forladt det hospital, hvor han er indlagt.

Arrestordren på Jacob Blake vedrører en episode i maj, hvor Blake blev sigtet for et seksuelt overfald og ulovlig indtrængen ifølge retsvæsenet i Wisconsin.

Den 17-årige, der er sigtet for skuddrabene i Kenosha, bliver fremstillet i retten. Han er blevet sigtet som en voksen person for to tilfælde af overlagt drab.

I alt er han sigtet for fem forhold. Heriblandt besiddelse af et våben, en automatriffel, som man skal være 18 år for at bære på åben gade i Wisconsin.

Lørdag 29. august

Om aftenen bliver en 39-årig mand dræbt af skud under uroligheder i byen Portland i delstaten Oregon på den amerikanske vestkyst.

Det sker i forbindelse med sammenstød mellem en stor bilkaravane af Trump-støtter og moddemonstranter, der protesterer mod racisme.

Peberspray og tåregas fyldte luften, da demonstranter med tilknytning til hver deres politiske fløj i USA stødte sammen i Portland. (Foto: © MARANIE STAAB, Scanpix)

Portland har i de seneste måneder lagt gader til demonstrationer, som i flere tilfælde er endt med voldelige sammenstød.

Blandt andet har tilhængere og modstandere af politireformer været på gaden.

Startskuddet til demonstrationerne var ligesom i det øvrige USA drabet på den sorte mand George Floyd, der døde i slutningen af maj, da han blev kvalt under en anholdelse.

- Der er en politisk demonstration i hele centrum af Portland. Der har været nogle tilfælde af vold mellem demonstranter og moddemonstranter, oplyser politiet på Twitter.

Der er dog ingen meldinger fra politiet om mistænkte.

Søndag 30. august

Billeder fra episoden i Portland viser, at skudofferet var iklædt en hat, hvorpå der var et logo med teksten 'Patriot Prayer'.

Joey Gibson, lederen af Patriot Prayer, besøger det sted, hvor en af højrefløjsgruppen tilhængere blev dræbt. (Foto: © MATHIEU LEWIS-ROLLAND, Scanpix)

Patriot Prayer er en gruppe på den amerikanske højrefløj, der har deltaget og været aktive i forbindelse med uroligheder i Portland i de senere år.

Præsident Donald Trump sender en række tweets ud, hvor han kalder Portlands demokratiske borgmester Ted Wheeler for inkompetent.

Trump skriver, at urolighederne i Portland ikke kan komme bag på nogen.

Præsidentkandidat Joe Biden udsender en udtalelse søndag aften, hvor han beskylder Trump for skødesløst at opfordre til vold.

Mandag 31. august

I en tale i Pittsburgh Pennsylvania taler Joe Biden dunder mod præsident Trump, som han kalder for et 'giftstof', der har 'forgiftet' USA's værdier og gjort landet mindre sikkert.

Samtidig tager Joe Biden afstand fra den lovløshed i forbindelse med demonstrationerne mod politivold, der har fundet sted i blandt andet Kenosha og Portland.

Demokraternes præsidentkandidat Joe Biden mener, præsident Trump puster til gløderne. (Foto: © Saul LOEB, Scanpix)

Senere på dagen siger præsident Trump, at volden udspringer af 'farlig retorik fra politikere på den yderste venstrefløj'.

Donald Trump nægter samtidig at fordømme sine egne tilhængere, der har deltaget i konfrontationerne.

- Jeg går ud fra, at han var i meget store problemer. Han ville sikkert være blevet dræbt, tilføjer Donald Trump på et pressemøde.

Præsidenten kondolerer på Twitter den skuddræbte Trump-tilhænger fra Portland.

Tirdag 1. september

Præsident Trump rejser til Kenosha. Forud for besøget takker han politiet og nationalgarden for at have gjort et godt stykke arbejde. Ifølge Trump stoppede volden i byen, da nationalgarden blev involveret.

Under sit besøg lover præsidenten penge til politiet og de lokale forretningsdrivende, der har været ramt af hærværk og plyndringer under de seneste dages uroligheder i byen.

- Det her er ikke en udløber af fredelige protester, men faktisk indenlandsk terror, siger han.

  • Præsident Trump taler foran en nedbrændt kamerabutik flankeret af butikkens tidligere ejer. (Foto: © Mandel NGAN, Scanpix)
  • Moddemonstranter råber mod Trump-støtter foran domhuset i Kenosha den 1. september. (Foto: © KEREM YUCEL, Scanpix)
  • Aktivister fra de to lejre i slagsmål. (Foto: © KEREM YUCEL, Scanpix)
1 / 3

I Los Angeles opfordrer Black Lives Matter-bevægelsen til protester, efter at en sort mand er blevet skudt i en konfrontation med politiet. Ifølge familiens advokat blev manden skudt over 20 gange.

Onsdag 2. september

Joe Biden holder pressemøde i byen Wilmington i delstaten North Carolina. Her siger han, at de betjente, der skød Jacob Blake i ryggen, som et minimum bør sigtes. Det samme gælder de betjente, som tidligere på året skød og dræbte Breonna Taylor, en sort sygeplejerske, i hendes hjem.

Omkring klokken 16 lokal tid skyder en politibetjent en 18-årig sort mand i Washington D.C. Den unge mand bliver ramt en gang i brystet og afgår ved døden.

Aktivister demonstrerer foran en politistation i Washington D.C, efter den 18-årige mand var blevet skudt af en betjent i den amerikanske hovedstad. (Foto: © SHAWN THEW, Scanpix)

Politiet siger, at han var bevæbnet med en pistol og frigiver senere optagelser fra betjentens kropskamera, som indikerer dette.

Episoden fører til protester foran den involverede politistation i den amerikanske hovedstad.

Torsdag 3. september

Kenosha kommer i verdenspressens søgelys igen, da Joe Biden besøger byen. Under sit besøg tilbringer Biden blandt andet tid med Jacob Blakes familie og taler i telefon med Jacob Blake selv, som fortsat er indlagt på hospitalet.

- Han fortalte, at han ikke ville lade alt dette slå ham ud. At han, uanset om han kommer til at gå igen eller ej, ikke vil give op, siger Joe Biden ifølge CNN om samtalen med Jacob Blake.

  • Joe Biden deltager blandt andet i en debat med lokale ledere i en kirke i Kenosha. (Foto: © Kevin Lamarque, Scanpix)
  • Udenfor venter aktivister og pressefolk. (Foto: © ALEX WONG, Scanpix)
1 / 2

Den tidligere vicepræsident taler blandt andet om kampen mod raceulighed, men fordømmer i samme ombæring den vold og ødelæggelse, der har fundet sted i Kenosha.

- Uanset hvor vred du er, hvis du stjæler eller ødelægger, så skal du stilles til ansvar for det. Punktum. Det ville ikke blive tolereret, siger Biden.

Om aftenen lokal tid i staten Washington skyder politiet en 48-årig mand, der er mistænkt for drabet på Trump-tilhængeren i Portland.

Det sker i forbindelse med, at agenter fra FBI og U.S. Marshal Service forsøger at anholde ham i byen Lacey.

Kilder: NBC, CNN, The New York Times, ABC News og Oregon Public Broadcasting.