Polsk borgmester død efter knivoverfald

Pawel Adamowicz blev i aftes angrebet af en mand, der tilsyneladende ville have hævn.

Borgmester Pawel Adamowicz på scenen ved en velgørenhedskoncert i Gdansk, kort før han blev stukket ned. (Foto: © Agencja Gazeta, Scanpix)

Borgmesteren i den polske by Gdansk, Pawel Adamowicz, er død, efter han i går blev stukket ned under en velgørenhedskoncert.

Det oplyser Polens sundhedsminister, skriver nyhedsbureauet AP.

Den 27-årige formodede gerningsmand, der blev pågrebet på stedet, gik op på scenen ved koncerten og stak borgmesteren med en kniv.

Ifølge polske medier råbte gerningsmanden, at han havde været uskyldigt fængslet, og at borgmesterens tidligere parti, Borgernes Platform, var skyld i det.

Den 27-årige var for nylig blevet løsladt fra fængslet, hvor han havde afsonet en dom for bankrøveri.

Borgere i Gdansk stod tidligere i dag i kø for at give blod til den sårede borgmester. (Foto: © Krzysztof Mystkowski / KFP, Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.)

I kø for at give blod

Efter en fem timer lang operation betegnede læger den tidligere borgmesters tilstand som "meget kritisk."

Pawel Adamowicz havde mistet en masse blod efter angrebet, og borgere i Gdansk stod tidligere i dag i kø for at give blod til borgmesteren.

Pawel Adamowicz havde været borgmester i Gdansk siden 1998. Han var en del af den demokratiske opposition, der opstod i byen under den tidligere Solidaritet-leder Lech Walesas ledelse.

Adamowicz blev betragtet som en relativt progressiv politiker, der støttede LGBT-rettigheder og talte for øget tolerance over for mindretal.

Angrebsmanden bliver overmandet efter angrebet på borgmesteren. (Foto: © PIOTR HUKALO, Scanpix)

Tvivl om mentale tilstand

Anklagemyndigheden i Polen oplyser, at den 27-årige formodede gerningsmand skal underkastes en mentalundersøgelse, da der er "tvivl" om hans psykiske tilstand på gerningstidspunktet.

Manden havde afsonet en dom på fem et halvt års fængsel for medvirken til bankrøverier.

Polens justitsminister, Zbigniew Ziobro, siger, at man nu vil kigge nærmere på den retssag, som førte til, at manden blev fængslet. Han var blevet nægtet prøveløsladelse tre gange.

Det skal også undersøges, hvordan den 27-årige tilsyneladende fik fat i et presseadgangskort til velgørenhedskoncerten i Gdansk i går.