Polsk mor til fem: Vi stemmer på dem, der gav os børnepengene

Polens stærkt konservative regering står til dundrende sejr efter at have åbnet for gavmilde børnepenge.

Katarzyna Kleczka-Wdowicz læser matematik med sin søn, Dominik. Sammen med sin samlever har hun fem børn og vil stemme på den siddende regering, der blandt andet har hævet børnepengene. Polen går til valg søndag.

Ved et lille bord i køkkenet læser Katarzyna Kleczka-Wdowicz matematik-lektier med sin søn.

- Hvor meget er syv gange ti?, spørger hans mor.

- Halvfjerds, svarer Dominik.

Katarzyna Kleczka-Wdowicz bor med sin kæreste Robert og deres fem børn i en etværelses lejlighed i ét af de fattigere kvarterer i byen Katowice i det sydlige Polen. Mor Katarzyna går hjemme, mens Robert er elektromontør.

- Jeg tjener omkring 2.000 polske zloty om måneden, siger Robert, der bærer den yngste søn på Seweryn på syv måneder på armen.

Roberts løn svarer til omkring 3.500 danske kroner om måneden.

Katarzyna og Robert bor på omkring 40 kvadratmeter i byen Katowice med deres fem børn. Sønnen Seweryn er syv måneder gammel.

Derudover får familien Kleczka-Wdowicz børnepenge for fem børn. Per måned er det 500 polske zloty for hvert barn. Et beløb, der i alt svarer til 4.300 kroner hver måned, og som er mere end Robert tjener som elektromontør.

Har købt bedre tøj til børnene

- Vi har for eksempel købt køjesengen her til børnene.

Katarzyna Kleczka-Wdowicz viser en køjeseng af træ, der står i lejlighedens eneste værelse.

- Vi har også købt madrasser og anti-allergi-sengetøj. Og bedre tøj til børnene, siger hun, mens hun åbner skabet, der deler værelset i to.

Skabets hylder er fyldt med børnetøj. Og familien har selv renoveret køkkenet og installeret en vaskemaskine.

- Vi lever beskedent, men det vigtigste er, at vi har hinanden, lyder det fra Katarzyna Kleczka-Wdowicz, mens hun viser en bamse, man kan trykke på hånden, så et hjerte på dens mave lyser op.

Bamsen er blandt noget af det legetøj, som familien også har købt til børnene for regeringens børnepenge.

- Før børnepengene havde vi det hårdt. Vi vendte hver en øre. Nogle gang fik Robert og jeg ingen aftensmad og ingen frokost. Tiderne har ændret sig, fortæller hun.

Regering indførte børnepenge

Børnepengene indførte den siddende, stærkt konservative regering, ledet af 'Lov og retfærdighedspartiet', for tre år siden. I år udvidede regeringen programmet til at gælde fra det første barn.

- Pengene betyder meget for os. Med dem kan vi leve som civiliserede mennesker, og vi behøver ikke at skamme os over vores liv, fortæller hun.

Så Katarzyna og Robert har bestemt, hvem de stemmer på ved valget i morgen.

- Ja, Lov og retfærdighedspartiet, fastslår Katarzyna.

Regeringen har op til valget desuden lovet flere penge til pensionister, skattefrihed for unge under 26 år samt højere mindsteløn.

Alligevel har hundredetusinder af polakker de seneste fire år gang på gang demonstreret mod regeringen.

For parallelt med flere børnepenge og andre løfter, har Lov og retfærdighedspartiet taget kontrol over blandt andet polske domstole og det statslige tv og radio.

Regeringen har indsat loyale støtter på alle vigtige poster. Dybt udemokratisk og bekymrende, lyder det fra oppositionen samt fra EU og USA.

Familien stemmer på regeringen

Katarzyna Kleczka-Wdowicz forklarer, hvorfor hun og Robert stemmer på sådan et parti.

- Som familie vil vi det bedste for vores børn. Derfor stemmer vi på det, der er godt for os, svarer hun.

Betyder det, at børnepengene er vigtigere end jeres borgerrettigheder og demokratiet i Polen?

- Det hele er vigtigt. Men de sociale ydelser udgør en afgørende del af vores liv. Når staten tilbyder dem, så tager vi imod det, siger Katarzyna Kleczka-Wdowicz.

Regeringen har finansieret børnepenge-programmet med skatter på banker, højere skatter til Polens mest velhavende og afgifter på brændstof.