Polsk partiformand vil straffe overgreb mod børn hårdere

En ny dokumentarfilm, hvor præster konfronteres med ofrene for deres overgreb, vækker store følelser i Polen.

Jaroslaw Kaczynski, der er leder af regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS), understreger, at "angreb mod kirken "og "fornærmelse af katolikker" ikke er berettiget på grund af nogle få præsters overgreb. (Arkivfoto) (Foto: Kacper Pempel © REUTERS/Scanpix + Wikimedia (Creative Commons))

En dokumentarfilm om katolske præsters seksuelle overgreb mod børn har vakt stor vrede i den polske befolkning.

Nu lover Jaroslaw Kaczynski, formand for regeringspartiet Lov- og Retfærdighed (PiS), at han vil skærpe straffen for seksuelle overgreb mod børn.

Filmen, hvis titel kan oversættes til "Fortæl det ikke til nogen", er blevet offentliggjort på YouTube. I filmen konfronterer ofre for seksuelle overgreb deres krænkere med, hvad der er foregået.

Filmen, der er blevet vist over tre millioner gange på mindre end et døgn, har forårsaget en bølge af kritik af den katolske kirke og den måde, kirken har håndteret overgreb mod børn.

- Vi har forberedt ændringer i straffeloven, som betyder, at denne forbrydelse (overgreb mod børn, red.) vil blive straffet meget hårdt, siger den konservative partiformand.

- Der bliver ikke nogen betingede domme, der vil være alvorlige straffe, måske endda op til 30 års fængsel, lover Kaczynski.

I dag kan seksuelle overgreb mod børn under 15 år højst give 12 års fængsel.

Den katolske ærkebiskop Wojciech Polak har på kirkens vegne undskyldt for de overgreb, polske præster har begået.

Men organisationen "Hav Ingen Frygt", der støtter ofre for seksuelle overgreb, kritiserer, at den katolske kirke i Polen ikke har taget konkrete skridt i retning af at straffe de præster, der har begået forbrydelserne.

- Dette er bare endnu en undskyldning. Det virker næsten, som om udtalelsen var forberedt, inden kirkens repræsentanter så filmen, siger Anna Frankowska, talsperson for organisationen.

/ritzau/Reuters

Rettelse: Det fremgik tidligere af artiklen, at Jaroslaw Kaczynski var Polens premierminister, men han er formand for regeringspartiet Lov- og Retfærdighed. Det er derfor rettet i artiklen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk