Polsk præsident skrotter parlaments omstridte retsreform

Andrzej Duda, Polens præsident, har nedlagt veto mod en reform, der ville begrænse domstoles uafhængighed.

Demonstranter har i flere dage protesteret imod den nye retsreform. / AFP PHOTO / ADAM CHELSTOWSKI (Foto: © Adam Chelstowski, Scanpix)

Polens præsident, Andrzej Duda, afviser parlamentets omstridte retsreform, som mange polakker og EU har klaget over.

Reformen var ellers vedtaget i begge parlamentets kamre. Dudas underskrift var sidste instans, før den kunne blive lov.

Men præsidenten har nedlagt veto mod to af de tre kritiserede tiltag, der i realiteten ville give den politiske ledelse kontrol over højesteret.

- Jeg har besluttet at sende dem tilbage til Sejm (underhuset i parlamentet, red.). Det betyder, at jeg nedlægger veto mod loven om højesteret og loven om dommerrådet, siger Duda ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Oppositionen bifalder præsidentens beslutning.

Søndag gik polakker over store dele af landet igen i protest over regeringens reform, der vil begrænse domstolenes uafhængighed. Demonstranterne mener, at det seneste skridt fra det regerende Lov- og Retfærdighedsparti (PiS) er et frontalt angreb på det demokratiske system.

Dudas Lov og Retfærdighedsparti (PiS) har absolut flertal i parlamentet.

Duda er selv uddannet jurist, og han var tidligere medlem af Europa-Parlamentet for PiS.

EU-Kommissionen har truet med skridt mod Polen, hvis landet ikke skulle bremse de nye love, som ifølge EU ville underminere retsstaten. Kommissionen havde planlagt at sende en ny formel advarsel til Polen på et snarligt møde.

Regeringens retsreform ville betyde, at de nuværende dommere i højesteret blev fyret. Nye dommere skulle så udnævnes af en komité sammensat af medlemmer af parlamentet.

Som loven er i dag, bliver dommere udnævnt af Domstolenes Nationalråd. Flertallet af rådets medlemmer er dommere. Efter udnævnelsen skal præsidenten godkende dem.

/ritzau/