Polske kvinder i sort strejke mod abortforbud

I protest mod planer om at stramme adgangen til abort i det katolske Polen, har kvinderne nedlagt arbejdet.

  • Kasia Witek, yderst til højre med briller, var én af de mange tusinde polske kvinder, der i dag trodsede regnen og demonstrerede mod et forslag om at stramme abortloven. (Foto: © Katarzyna Titz, dr)
  • Tusinder af kvinder - og mænd - deltog i demonstrationer rundt om i Polen i dag. (Foto: © Janek Skarzynski, Scanpix)
  • Demonstrationerne rundt om i Polen var ledsaget af en national strejke. (Foto: © Janek Skarzynski, Scanpix)
  • Mange demonstranter havde medbragt metalbøjler for at advare om de ulovlige - og farlige - aborter, som den nye lovgivning kan medføre. (Foto: © Francois Lenoir, Scanpix)
  • Et af demonstranternes symboler er en livmoder, som giver fingeren. (Foto: © Francois Lenoir, Scanpix)
  • Det nye lovforslag vil gøre det tæt på umuligt at få ret til abort i Polen. (Foto: © Kacper Pempel, Scanpix)
  • Flere steder i Europa blev der i dag holdt demonstrationer mod den polske abortlovgivning - her i Bruxelles i Belgien. (Foto: © OLIVIER HOSLET, Scanpix)
1 / 7

I dag har tusinder af kvinder på tværs af det katolske Polen droppet jobbet, studierne og de huslige gerninger.

Formålet er at forstyrre den polske dagligdag for at skabe opmærksomhed omkring et forslag om et så godt som totalforbud mod abort – et forslag, som netop nu er til behandling i parlamentet.

— Jeg er rasende over, at politikerne vil kunne fratage mig retten til en abort, hvis mit eller mit barns helbred er truet, mens jeg er gravid. Derfor har jeg strejket i dag og været til demonstration i stedet, fortæller sproglærer, Kasia Witek fra byen Lodz.

Både hjerne og livmoder

Ligesom Kasia Witek har titusinder af kvinder og mænd klædet sig i sort og demonstreret eller deltaget i andre happenings i over 60 forskellige byer i Polen i dag – flere steder i regn og med paraplyer.

Og med slogans som: ”Vi har både hjerne og livmoder”, ”Vi vil ikke være mødre bag tremmer” og ”De forbander vores livmodere”.

Med det omdiskuterede lovforslag bliver abort udelukkende tilladt, hvis graviditeten truer kvindens liv.

Samtidig indebærer forslaget op til fem års fængselsstraf for abort - både for kvinden og for den læge, der udfører indgrebet.

Det er en klar stramning af én af Europas i forvejen strengeste abortlove. I dag er abort ulovligt i Polen — det kun muligt at få abort i tre tilfælde:

  • Hvis graviditeten er et resultat af voldtægt eller incest.

  • Hvis barnet er uhelbredeligt sygt.

  • Hvis graviditeten truer kvindens helbred.

Den nye lov sløjfer altså to af de tre undtagelser.

- Jeg kan tænke mig om, jeg er et modent menneske. Jeg har ret til at træffe beslutninger, som vedrører mig. Jeg vil gerne have valget. Det er ikke politikere eller kirken, der skal bestemme for mig, mener Kasia Witek.

Læge-dilemma

Reelt er stramningen ifølge en række eksperter et totalforbud, for med risikoen for fængsel vil lægen vente så lang tid som muligt med at foretage en abort - helt indtil det øjeblik, kvinden rent faktisk er ved at dø.

- Et abortforbud hører ikke til i det 21. århundrede. Vi kalder det kvinde-helvede, siger Kasia Witek.

Hashtagget #CzarnyProtest (SortProtest) har været ét af de mest brugte på sociale medier som Twitter de sidste dage. Og de gør en forskel, mener Kasia Witek:

­- Jeg kan konstatere, at polske kvinder fortsætter deres protester. Med lovforslaget om at stramme abortlovgivningen, er det gået for vidt, siger hun.

Omkring 75 procent af polakkerne er ifølge en meningsmåling i ugebladet Newsweek Polska imod en stramning af abortloven.

11 procent ser gerne mere restriktive muligheder for abort.

Kirken vil have forbud

Blandt andet en stor del af medlemmerne af det katolsk-konservative regeringsparti Lov og Retfærdighed støtter en strammere abortlovgivning.

Regeringspartiet har tætte bånd til den katolske kirke, som trods en formel adskillelse af kirke og stat har stor magt i det polske samfund som meningsdanner og en slags moralens vogter. Også en lang række præster og biskopper har udtalt sig for en strammere abortlov.

Omkring 90 procent af den polske befolkning karakteriserer sig om katolikker.

Allerede i april, begyndte polakkerne at udtrykke deres vrede mod stramningen - også dengang greb polske kvinder fat i bannere og megafoner og demonstrerede mod lovforslaget.

Initiativtagerne til dagens strejke har modelleret den efter en generalstrejke blandt kvinder i Island fra 1975.

Og netop islandske kvinder er nogle af dem, der støtter de strejkende i Polen.

- Efter demonstrationen her i dag agter jeg at slappe af på hvad der nu er min fridag, griner Kasia Witek.

Kompromis på vej?

Abortens skæbne er uvis i Polen: Politikere skal behandle den omdiskuterede stramning i parlamentsudvalg - regeringen sylter det, lyder det fra iagttagere.

For de har på den ene side ikke lyst til at vedtage et forslag, så mange polakker er imod, og på den anden side vil de ikke stemme imod kirken.

Den polske regering har i forvejen fået hård kritik af blandt andet EU og USA for en række reformer af domstole, medier og efterretningstjenester.

Regeringspartiets leder Jaroslaw Kaczynski har antydet, at regeringen kan acceptere et kompromis: Nemlig at nøjes med at forbyde abort, når fosteret har et medfødt handicap, men at gøre det strafbart af afslutte graviditeten, hvis den er et resultat at voldtægt eller incest.