Polske myndigheder advarer migranter i sms-besked: ’Tag ikke imod piller fra hviderussiske soldater’

Både Polen og Hviderusland anklager hinanden for umenneskelig behandling af de mange migranter, der er strandet i ingenmandsland ved grænsen.

Migranter og polske soldater ved grænsen mellem Polen og Hviderusland, 12. november 2021. (Foto: RAMIL NASIBULIN © Ritzau Scanpix)

”Grænsen er lukket. De hviderussiske myndigheder har løjet for jer. Tag tilbage til Minsk! Og tag ikke imod piller fra hviderussiske soldater.”

Sådan lyder advarslen i den sms-besked, som de polske myndigheder har sendt ud i området omkring grænsen mellem Hviderusland og Polen siden slutningen af september.

Her er tusinder af migranter lige nu fanget i grænseområdet mellem de to lande under frysende temperaturer og kummerlige forhold. De kan hverken bevæge sig tilbage til Hviderusland eller ind i Polen - og dermed EU - hvor vejen er blokeret af pigtrådshegn og 15.000 polske soldater.

Her kan du se sms'sen, som DR's korrespondent Michael Reiter modtog, da han tidligere på ugen besøgte den polske side af grænsen til Hviderusland. (© DR Nyheder)

Både Polen og Hviderusland gør lige nu meget for at få den anden part til at fremstå så inhuman som muligt - og det er sms'erne fra de polske myndigheder endnu et eksempel på. Det fortæller DR's Rusland-korrespondent, Matilde Kimer.

- Det er hele spillet om fortællingen, siger hun.

Også Hviderusland - officielt kaldet Belarus - er kommet med grove anklager mod Polens grænsemyndigheder og de soldater, der bevogter den polske side af grænsen.

- Fra den hviderussiske side fortæller man historier om, at polakkerne gennemtæsker migranter og efterlader dem til at dø i skoven. Statsmedier har vist billeder af en totalt forslået mand, som de hviderussiske grænsemyndigheder måtte hjælpe på hospitalet – alt sammen beviser på skrupplelløse polske soldater, som skyder og slår på både mænd, kvinder og børn.

- Så det går begge veje, siger Matilde Kimer.

Utroligt svært at efterprøve

De polske myndigheder har ikke fremlagt nogen konkret dokumentation for, at udleveringen af piller til migranter rent faktisk skulle have fundet sted.

Og fordi anklagerne ikke bliver underbygget med beviser, kommer de til at lægge sig i tråd med de anklager, som Polens regering er kommet med mod Ruslands Vladimir Putin, nemlig at det er ham, der i virkeligheden er hjernen bag migrantpresset.

- Ligesom anklagerne mod Putin er det her meget hårde beskyldninger, der ikke bliver fulgt op med bevisførelse, siger Matilde Kimer og tilføjer, at anklagerne ikke bliver nemmere at efterprøve af, at polakkerne ikke giver journalister adgang til det område, hvor migranterne opholder sig.

- Det er helt ekstremt svært, og jeg forestiller mig også, at man fra polsk side ville gøre et stort nummer ud af det, hvis man rent faktisk havde dokumentation for, at det har fundet sted.

En gruppe migranter bevæger sig langs den polske-hviderussiske side med håb om at komme ind i Polen, den 12. november 2021. (Foto: LEONID SHCHEGLOV © Ritzau Scanpix)

Mystiske piller ved Litauens grænse

De polske myndigheder bragte første gang anklagen om pillerne på banen i slutningen af september.

Her udtalte en polsk pressetalsmand, at man havde fået besked fra det litauiske grænsepoliti om, at hviderussisk politi uddelte ”mystiske piller” til migranterne, der skulle hjælpe dem med at ”overleve” rejsen ind i EU.

Det skriver det polske medie Belsat.EU, som er delvist finansieret af det polske udenrigsministerium og henvender sig til borgere i Hviderusland.

Ifølge pressetalsmanden fik migranterne udleveret metadon, som er en medicinsk erstatning for heroin – en påstand, der efterfølgende er blevet gentaget af Polens indenrigsminister, Mariusz Kaminiski, som kalder oplysningerne fra Litauen for ”meget præcise”.

Det er særligt ved Polens største grænseovergang ved byen Kuznica, at der for tiden ankommer mange migranter fra Hviderusland. Også Letland og Litauen, som er en del af EU, oplever et stigende antal migranter fra Hviderusland. (© DR Nyheder)

Indenrigsministeren beskriver ifølge Belsat.EU en hændelse fra den 22. juli, hvor litauiske grænsemyndigheder standsede en gruppe på 15 migranter fra blandt andet Irak, heriblandt to børn på seks og halvandet år, ved grænsen til Hviderusland.

Efter deres anholdelse fortalte forældrene til de to børn grænsepolitiet, at de ikke kunne vække børnene og havde brug for hjælp. Ifølge forældrene havde hviderussiske soldater givet børnene ”to piller, så de ikke græd, når de skulle krydse grænsen”.

Andre polske medier har skrevet om en ung migrant, der døde på den polske side af grænsen, efter han ifølge sine venner havde indtaget nogle piller, som han havde fået udleveret fra de hviderussiske myndigheder.

Efterfølgende lød meldingen, at de polske myndigheder ville foretage en obduktion af den unge mand, men resultatet af obduktionen er ikke blevet offentliggjort.

En velkendt sang

Men trods manglende bevisbyrde vil fortællingen om de hviderussiske soldater og pillerne være én, som mange polakker vil nikke genkendende til, fortæller Matilde Kimer.

- Det er en gammel historie, at man i ordensmagten i den bredeste forstand, altså fra militæret til politiet, anvender psykofarmaka, for eksempel til soldater i forhold til udholdenhed, eller til fanger der ikke vil makke ret.

Ifølge Rusland-korrespondenten går historierne årtier tilbage. De fortæller blandt andet om, hvordan soldater og politi har fået opkvikkende stoffer, når de skulle i kamp eller slå ned på gadeprotester.

- For en polak vil det her ikke være en fuldstændig vanvittig tese, fordi det er en historie, man har hørt om i årtier. Det vil spille på en velkendt sang, som har at gøre med et system, der er villig til at bruge medicin til enten at være mere aggressive eller mere rolige.

Rygterne om den slags piller, som de hviderussiske soldater angiveligt giver til migranterne, omhandler ikke den opkvikkende slags, men medicin hvis formål er at få børn til at holde sig i ro, fortæller hun.

- Ifølge de rygter, jeg kan se florerer, er der tale om sløvende piller til at give til børnene, så de ikke græder og larmer, når migranterne skal igennem steder ved den polske grænse, hvor barnegråd kan risikere at vække opmærksomhed, siger hun og understreger, at hun ingen dokumentation har set, der underbygger rygterne.

EU har beskyldt Hviderusland for bevidst at lade migranter vandre gennem landet med retning mod EU's grænse, angiveligt som hævn for, at EU har indført sanktioner mod Hviderusland.

Næste uge ventes EU at indføre yderligere sanktioner.

FacebookTwitter