Polske myndigheder optrevler russisk spion-netværk: 'De mistænkte var ved at planlægge sabotage'

Ni personer er blevet anholdt og kameraudstyr er blevet beslagslagt.

Polens indenrigsminister, Mariusz Kaminski, fortalte på et pressemøde om, hvordan gruppen havde overvåget jernbane-strækninger for at holde øje med, hvilke våben der bliver transporteret til Ukraine. (Foto: © PIOTR NOWAK)

Polen og især én lufthavn i den sydlige del af landet har været knudepunktet for transport af vestlige våben og friske forsyninger til de ukrainske soldater.

Nu har Polen afsløret et spion-netværk, der tilsyneladende netop havde fokus på Rzeszow-Jasionka lufthavnen.

- Sagen er dynamisk og udvikler sig, lød det tidligere i dag fra den polske indenrigsminister, Mariusz Kamiński, på et pressemøde.

Her kunne han fortælle, at de polske myndigheder har anholdt ni udenlandske personer, der mistænkt for at spionere for Rusland.

Air Force One lander i Rzeszow-Jasionka lufthavnen. Den amerikanske præsident, Joe Biden, rejste via Polen, da han i Februar besøgte Kyiv. Lufthavnen var ifølge en polsk radiostation et mål for spion-ringen. (Foto: © Daisuke Tomita, Associated Press)

- Bevismaterialet indikerer, at gruppen overvågede jernbanestrækninger, og at dens opgave blandt andet indbefattede at dokumentere våbentransport til Ukraine, fortalte Kamiński og understregede, at de mistænkte planlagde sabotage med det formål at lamme forsyningen af udstyr, våben og nødhjælp til Ukraine.

Spion-ringen var også blevet beordret til at udøve propaganda for at destabilisere forholdet mellem Polen og Ukraine, lød det fra indenrigsministeren.

I videoen herunder kan du se den polske indenrigsminister, Mariusz Kamiński, fortælle om den opsigtsvækkende sag.

Kameraer og GPS-udstyr beslaglagt

De polske myndigheder har også beslaglagt kameraer, elektronisk udstyr og GPS-sendere, som skulle monteres på forsyningerne til Ukraine.

Det polske medie RMF FM var det første til at rapportere nyheden om anholdelserne og skrev, at spion-netværket havde samlet information i det sydøstlige Polen omkring militærlufthavnen ved Rzeszow-Jasionka, som er transitområde for våben og ammunition, der bliver sendt til Ukraine. Det skriver nyhedsbureauet, AP.

Nogle af kameraerne er fundet fundet nær den regionale Jasionka-lufthavn, der har fået stor betydning som knudepunkt for leverancer til Ukraine. Området bliver betragtet som så vigtigt, at USA har opstillet et Patriot-missilforsvar i lufthavnen.

  • Den lille polske Jasionka-lufthavn har fået større betydning i forbindelse med krigen i Ukraine. (Foto: © Kacper Pempel, Ritzau Scanpix)
  • Lufthavnen er blevet et knudepunkt for internationale leverancer af både militærudstyr og humanitær hjælp til nabolandet Ukraine. I baggrunden ses et amerikansk Patriot-missilsystem, der beskytter lufthavnen. (Foto: © Evan Vucci, Associated Press)
  • Lufthavnen blev ligeledes brugt forud for den russiske invasion i februar sidste år, da USA sendte tusinder af ekstra soldater til Polen. (Foto: © Uncredited, Associated Press)
1 / 3

Flere sager om spionage

Krigen i Ukraine har fået en række europæiske lande til at være ekstra på vagt over for russisk spionage, og her er Polen ingen undtagelse. Landet, som er en nær allieret af Ukraine, har det seneste år anholdt flere personer under mistanke om spionage.

Herunder en russisk statsborger, der i sidste måned blev sigtet for at have spioneret for Rusland fra 2015-22. Han mistænkes for at indsamle information om organiseringen af polske delinger i den østlige del af landet, beretter BBC.

Nyhedsbureauet Reuters skriver, at den polske præsident, Andrzej Duda, onsdag mødtes med den amerikanske CIA-direktør, William Burns, for at diskutere sikkerhedssituationen.

Den polske forsvarsminister, Mariusz Błaszczak, har antydet, at den nye spion-ring kom ind i landet gennem nabolandet Belarus - også kendt som Hviderusland.

- Truslen var ægte, sagde Błaszczak på den nationale radio, ifølge nyhedsbureauet, AP.