Polske skoleelever slutter sig til militser af frygt for Rusland

Unge i Polen modtager basal militær træning for at være klar, hvis russerne kommer.

I militserne lærer de unge våbenhåndtering, førstehjælp, taktik, bykamp og at operere som enhed. (Foto: Mads Køngerskov © DR)

Over hele Polen trækker unge mennesker i uniform og lærer, hvordan man håndterer en maskinpistol.

Siden konflikten i nabolandet Ukraine brød ud, og Rusland annekterede halvøen Krim, har Polen oplevet en stigning i paramilitære grupper.

- Det er ret unge mennesker. Der er en del skoleelever - 15-16-årige drenge og piger - og så selvfølgelig studerende. Det er unge mennesker, som føler en forpligtelse til at lære, hvordan man egentlig forsvarer sig, fordi det ikke længere er en fjern, teoretisk tanke, at der kan komme krig, fortæller korrespondent i DR Nyheder Matilde Kimer, som har været i Polen for at besøge militserne.

Indtil videre er der registreret over 120 paramilitære grupper i Polen. (Foto: Mads Køngerskov © DR)

Mental forberedelse på krig

Hun fortæller, at frygten for den store nabo mod øst er udtalt i den polske befolkning:

- Der er ikke en frygt for, at der kommer krig i morgen eller i næste uge. Men man har en fornemmelse af at være under pres, og at krig er noget, der kan blive virkelighed inden for et par år. Og derfor er hele den polske samfund i gang med en mental forberedelse. Derfor bruger det professionelle polske militær også rigtig mange penge på at modernisere sig, fortæller Matilde Kimer.

Den professionelle hær tiltaler dog ikke umiddelbart de unge, som søger mod militserne.

- Der er ikke ret mange af dem, som har lyst til at være soldater på fuld tid - i hvert fald ikke i fredstid. Jeg har også hørt flere af dem, som rent faktisk er gamle nok til at gå ind i hæren, sige, at de ikke har nogen interesse i at skulle slås i for eksempel Afghanistan, siger Matilde Kimer:

- De er udelukkende interesserede i at forsvare deres egen lille by eller egen kommune.

Indtil videre er der registreret over 120 paramilitære grupper i Polen. (Foto: Mads Køngerskov © DR)

Kigger mod Ukraine

Der findes en solid tradition for paramilitære grupper i Polen, og i øjeblikket kigger de mod det østlige Ukraine for at finde et skrækscenarie. Her blev byerne en efter en løbet over ende af pro-russiske separatister, assisteret af professionelle soldater uden flag på uniformen.

- Man siger: Sådan et snigende angreb kunne aldrig ske her i Polen, fordi vi har de her militser, som vil kunne stå imod, og der kan finde ud af at affyre våben, siger Matilde Kimer.

Indtil videre er der registreret over 120 paramilitære grupper i Polen. (Foto: Mads Køngerskov © DR)

Polen blev udslettet

Lektor ved Syddansk Universitet Søren Riishøj, der har speciale i Østeuropa, forklarer, at Polens frygt for Rusland har meget dybe historiske rødder. Frygten skyldes blandt andet landets geografiske placering.

- De (polakkerne, red.) frygter meget, at Tyskland og Rusland skal blive enige hen over hovedet på Polen. Det har været et traume i Polens historie. Det går helt tilbage til Polens deling sidst i 1700-tallet, og vi så det også omkring 2. Verdenskrig med pagten mellem Hitler og Stalin, der faktisk betød, at Polen blev udslettet, siger Søren Riishøj.

Han fortæller, at Polen sammen med de baltiske lande fører feltet, når det gælder russerfrygt i Østeuropa.

- Der gennemføres jævnligt meningsmålinger i Polen, og et stort flertal af polakkerne er meget anti-russiske og anti-Putin. Der er præsidentvalg i Polen i næste weekend, og alle de store partiers kandidater er stærkt anti-russiske, siger Søren Riishøj.

Se Matilde Kimers besøg hos Polens militser i aften i Horisont klokken 21:55 på DR1.