Populær astrologi-app 'fupper' brugere om Nasa-data 

​​​​​​​Co-Star har omkring 100.000 downloads i Danmark, men astrofysiker kalder appen et fupnummer. 

Co-Star Personalized Astrology bringer ved hjælp af kunstig intelligens, fusioneret med “real time” data fra den amerikanske rumfartsorganisation Nasa astrologi ind i det 21. århundrede.

Sådan beskriver appen Co-Star sig selv på App Store og Google Play.

Det er en gratis app, der hver dag leverer et personligt horoskop til sine brugere med beskeder som: “Det vil gøre dig godt at udøve selvkontrol lige nu” eller “at fortælle nogen, at du har følelser for dem, er modigt”.

Sådan ser appen ud, når man åbner den på en android telefon.

Og appen er populær. Co-Star er blevet downloadet omkring 100.000 gange i Danmark ifølge Apptopia, og 14 procent af amerikanere mellem 18 og 25 år bruger den ifølge Co-Star.

Det er mest af alt en smagssag, om man tror på stjernetegn eller ej. Men der er alligevel noget fundamentalt galt, når appen lover, at den baserer sig på Nasa-data, mener Anja Andersen, der professor i astrofysik på Niels Bohr Institutet.

Nasa-data handler om jordens, planternes og stjernernes egentlige positioner i forhold til hinanden. Det var netop også stjernebilledernes positioner, babylonerne tog udgangspunkt i, da de indførte de 12 velkendte stjernetegn for omkring 3.000 år siden.

Men jordens hældning har ændret sig siden da. Faktisk så meget, at rigtig mange af os er født under et andet af de 12 stjernebilleder end det, vores stjernetegn antyder, forklarer professoren.

Og Co-Star bruger ikke Nasas opdaterede data. Den bruger de gamle observationer, når de tildeler deres brugere stjernetegn, siger Anja Andersen:

- Hvis jeg bruger den her app og skriver, at jeg er født d. 25. september, så står der, at så er jeg Vægt, men hvis jeg går ud og kigger på stjernehimlen eller på data fra Nasa, så står solen faktisk i stjernebilledet Jomfruen.

Det er et fupnummer, siger Anja Andersen. 

Astrologi vs. videnskab

For astrofysikere over hele verden er der ingen tvivl: Astrologi er ikke en videnskab, fortæller Anja Andersen fra Niels Bohr Institutet.

Selv har hun intet imod, at folk læser horoskoper. Hendes opfordring er blot, at man ikke skal tage det alt for seriøst. Og at en app ikke skal give brugerne forkerte information om, hvordan stjernerne og planeterne står, og samtidig fortælle, at dataen kommer fra Nasa.

- Jeg er ikke stor fan af, at man producerer en app, der ovenikøbet bliver populær, hvor man videreformidler noget, der er forkert. Det er jo at snyde folk og føre dem bag lyset. Det er jo det, man kalder fake news, siger Anja Andersen.

Astrologi kan sammenlignes med religion eller overtro, mener religionssociolog på Aarhus Universitet Henrik Reintoft Christensen:

- Jeg tænker egentlig ikke, at det at tro på astrologi eller følge et horoskop er så meget anderledes end at have en tro på Ufoer eller Jesus.

Men astrologi bruger i modsætning til andre religiøse forestillinger en videnskabelig retorik, forklarer Henrik Reintoft Christensen:

- Kritikerne mener, at astrologi prøver at bruge videnskab som sin legitimitet, på en anden måde end mange andre religiøse forestillinger gør. At astrologi udgiver sig for at være en videnskab, som den ikke er.

Den samme mekanisme bruger appen Co-Star, når den lægger vægt på, at dens data er hentet fra Nasa, mener religionssociologen.

- Når appen Co-Star skriver, at den bruger Nasa-data, så er det et tydeligt forsøg på at sige; ‘vores data er hentet fra en legitim kilde, og vores app er mere præcis end andre’, siger Henrik Reintoft Christensen:

- Det er det, kritikere vil studse over og sige; ‘her går I ind og appellerer til, at der er en eller anden form for videnskabelighed i det her. Så I lukrerer ligesom på Nasas videnskabelighed - uden selv at være videnskabelige.’

DR har gentagne gange kontaktet Co-Star for at spørge dem, hvordan appen bruger data fra Nasa, men de er ikke vendt tilbage.

Astrologi er blevet populært igen

Det overrasker ikke religionssociolog Henrik Reintoft Christensen, at appen Co-Star er blevet populær i Danmark og USA. Astrologi er nemlig helt generelt blevet populært igen. 

Ud over antallet af app-downloads, kan det blandt andet ses på, hvor mange der lytter til en række nye podcasts om emnet.

- En af grundene til, at astrologi er blevet populært igen, er, at det taler direkte til den enkelte og sætter den enkelte i centrum. Ens eget liv og tilværelse får et ekstra lag af særlig mening, siger Henrik Reintoft Christensen.

Co-stars egen beskrivelse har også fokus på selvet. På deres hjemmeside skriver de:

- Co-Star giver dig værktøjerne til at forstå dig selv, dine venner og verden omkring dig. 

Det passer rigtig godt ind i den tid, vi lever i, hvor selvrealisering fylder meget, forklarer Henrik Reintoft Christensen.

- Selvrealisering er en generel samfundstendens lige nu, som blandt andet astrologi passer godt ind i. Selvrealisering er en bølge, som har fundet sted i stigende grad siden ungdomsoprøret i 60’erne, siger Henrik Reintoft Christensen.