Populær dronningemoderen blev 101 år

Storbritanniens dronningemoder, dronning Elizabeth, sov stille ind lørdag den 30. marts - 101 år gammel. Hun var et populært medlem af den kongelige familie og en stor støtte til

Storbritanniens dronningemoder, dronning Elizabeth, sov stilleind lørdag den 30. marts - 101 år gammel.

Dronningemoderen var enke efter kong George VI og mor til dennuværende dronning Elizabeth. Hun havde gennem et stykke tid væretstærkt svækket. Det blev ikke bedre, da hendes yngste datter,prinsesse Margeret døde i sidste måned, 71 år.

Skandale efter skandale har gennem de seneste halve snes årafløst hinanden, først var der hendes nu afdøde datter Margaretsskilsmisse, og så kom dronning Elizabeths børn - hvor der var treskilsmisser, heriblandt tronfølgeren prins Charles og hans affæremed Camilla Parker Bowles.

Trods al modgang forblev dronningemoderen - Queen Elizabeth TheQueen Mother - gennem årene et af de mest populære medlemmer af denbritiske kongefamilie. Hun var tillige gennem årene en trofast ogstærk støtte for sin ældste datter - dronning Elisabeth.

Populært hertugpar

Lady Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyons, blev født som detniende af 10 børn som datter af den 14. jarl af Strathmore ogKinghorne.

Hun blev født den 4. august år 1900 i London, hvor hendesfamilie var en del af den britiske kongefamilies omgangskreds.

Kong George V's næstældste søn, prins Albert, hertug af York,friede til hende i 1923, og de blev gift samme år i WestminsterAbbey. Som hertugpar af York blev de utroligt populære, og da førstprinsesse Elizabeth blev født og fire år senere i 1930 prinsesseMargaret Rose, kendte jublen ingen grænser.

Fra hertuginde til dronning

Men da prins Alberts ældre broder Edward VIII abdicerede i 1936p.g.a. sin kærlighed til den fraskilte amerikanske kvinde, WallisSimpson, blev hendes tilværelse med et forandret, og hun måtteforberede sig på at blive dronning.

Under Anden Verdenskrig satte hun et system mednødhjælpskonvojer i værk, som skulle hjælpe de områder, der varhårdest ramt af bomberne.

Da Buckingham Palace blev ramt af de tyske bomber, sagde hun denberømte sætning: - Jeg er glad. Nu føler jeg, at jeg kan se folk iLondons East End i øjnene.

Kong George VI dør

Efter krigen begyndte kongens helbred at vakle, og i februar 1952døde han af kræft.

I ugerne efter kongens død var hun utrøstelig, og der gik rygterom, at hun ville træde tilbage fra det offentlige liv, men detlykkedes regeringen af overtale hende til at blive, og det varførst efter hendes mands død, at hun skabte sig en eneståendestilling i den kongelige familie.

Bevidst om royal position

Der har i virkeligheden været to dronningemødre. Den ene varprivatpersonen, der klædte sig i tweed, og i regntøj oggummistøvler stred sig ud i alt slags vejr for at dyrke sineinteresser for fiskeri og hestevæddeløb.

Den anden var den kongelige repræsentant som klædt ipastelfarvede kjoler, blomstrede hatte, hvide handsker og perler ala Barbara Cartland, hilste på utallige mennesker.

Dronningemoderen tog aldrig noget for givet, slet ikke detekstraordinære liv, hun førte.

- Det arbejde du gør, er den leje, du betaler for din plads påjorden, skal hun have sagt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk