Populær professor vinder præsidentvalg i Portugal

Portugals Marcelo Rebelo de Sousa får 52 procent, så en anden valgrunde undgås.

Marcelo Rebelo de Sousa bliver ny præsident i Portugal, og den kendte tv-mand er populær i landet. (Foto: FRANCISCO Leong © Scanpix)

Den kendte tv-mand og juraprofessor Marcelo Rebelo de Sousa skal stå i spidsen for Portugal.

Det var ventet, at han ville vinde præsidentvalget sikkert, og med 52 procent af stemmerne har han sørget for, at der ikke skal være en anden valgrunde.

I sin sejrstale siger centrum-højre-politikeren, at han vil arbejde for konsensus og dialog på den politiske scene, der har slået alvorlige revner de seneste år.

- Dette valg er slutningen på en meget lang valgproces, der har splittet et allerede sårbart samfund efter en årelang krise. Det er tid til at skrive et nyt kapitel og tage hul på en økonomisk, social og politisk pacificering, siger han til sine støtter ifølge Reuters.

Marcelo Rebelo de Sousa er i Portugal kendt som "professor Marcelo", og hans tårnhøje favoritstatus kan tilskrives de mange år på tv-skærmen.

Præsidentposten har mest ceremoniel karakter, men præsidenten kan opløse parlamentet i tilfælde af en politisk krise.

Ved præsidentvalget var Sampaio da Nóvoa med 22 procents opbakning den nærmeste forfølger til Marcelo Rebelo de Sousa, og Nóvoa har ønsket sin politiske modstander tillykke med sejren.

/ritzau/