Populære Hillary tjekker ud - for nu

Hillary Clinton stopper i dag som udenrigsminister i USA og overlader posten til John Kerry. Ekspert vurderer, at hun vender tilbage som præsidentkandidat.

Hillary Clinton stopper i dag som udenrigsminister i USA og overlader posten til John Kerry. Ekspert vurderer, at hun vender tilbage som præsidentkandidat. (Foto: REUTERS/Gary Cameron/Files © Scanpix)

Når Hillary Clinton vågner op i morgen, er det uden titlen som udenrigsminister klæbende til sig.

I dag overgiver hun nemlig embedet til John Kerry, der kæmpede mod George W. Bush om præsidentposten tilbage i 2004.

Hillary Clinton har den seneste tid været skydeskive for en del af den kritik, der har været af Obama-administrationens håndtering af angrebet på USA's ambassade i Libyen tilbage i september.

Alligevel stopper hun som udenrigsminister med meningsmålinger i ryggen, der viser, at 70 procent af den amerikanske befolkning bakker hende op.

Ingen anden amerikansk udenrigsminister har været så populær, da han eller hun stoppede på posten. Hvis man lige ser bort fra Colin Powell, der var udenrigsminister under Bush.

Beundringsværdig

Populariteten er ikke kommet pludseligt. De sidste 17 år har amerikanerne i en tilbagevendende Gallup-undersøgelse udråbt hende til den mest beundringsværdige kvinde, skriver BBC News Magazine.

Det var Hillary Clinton selv, der for næsten to år siden meddelte, at hun ikke ville fortsætte som udenrigsminister, selvom Obama vandt en periode mere.

Men hendes popularitet har været med til at sætte gang i rygterne om, at hendes exit som udenrigsminister langt fra er et farvel til politik på topplan, men snarere begyndelsen på et comeback af de store.

Vil hun køre sig selv i stilling som kandidat til det næste præsidentvalg i 2016, lyder spørgsmålet.

Næste præsident

Selv vil Hillary Clinton ikke fortælle, om hun stræber efter at flytte ind i Det Hvide Hus igen - nu som USA's første kvindelige præsident frem for førstedame.

- Jeg kan ikke forudsige, hvad der sker i morgen eller næste år, sagde den 65-årige udenrigsminister til programmet 60 Minutes tidligere på ugen.

Hun vil dog gerne fortælle lidt om, hvad den nærmeste fremtid skal byde på.

- Jeg kommer til at være udenrigsminister indtil det sidste minut, hvor jeg træder ud af døren. Og så vil jeg holde fri i weekenden, og så vil jeg måske begynde at tænke over alle de forskellige tilbud, forespørgsler og ideer, som jeg har modtaget, sagde hun til AP i går.

- Jeg har ikke truffet nogen valg, og det kan jeg simpelthen ikke, før jeg har tid til at tænke det igennem og se, hvordan jeg kan få det hele til at hænge sammen. Jeg vil helt sikkert skrive noget. Jeg vil helt sikkert tale. Det er givet, men jeg har ikke tanker om resten, fortsatte hun.

Slemt nederlag

Mads Fuglede, der forsker i amerikansk politik ved Københavns Universitet, vurderer, at Hillary Clinton vil stille op, som tingene ser ud i dag.

- Jeg tror, at hun stiller op, men der er selvfølgelig noget med helbred og alder, der spiller ind, siger han.

Hvis hun stiller op, vil hun være den ældste præsidentkandidat i USA nogensinde bortset fra Ronald Reagen, der var næsten 70, da han blev indsat som præsident i 1981.

Derudover peger han på, at det er meget vigtigt for Hillary Clinton, at hun ikke taber kampen blandt demokraterne om, hvem der skal være præsidentkandidat.

- Det var meget slemt for hende at tabe til Obama i 2008, som havde langt mindre erfaring end hende. Hun sagde dengang, at hun aldrig ville stille op igen. Det har årene som udenrigsminister ændret, men hun vil alligevel sikre sig, at nederlaget i demokraternes lejr ikke gentager sig, siger Mads Fuglede.

Rivalen Obama

Årene som udenrigsminister begyndte med nederlaget til Obama. De to var rivaler, men efter Hillary havde tabt, valgte hun alligevel at bakke op om Obama i kampen mod republikanernes John McCain.

Takken var stor og kom bag på mange inklusiv Hillary Clinton selv. Obama spurgte, om hun ville være USA's udenrigsminister.

- Nu tager vi alle for givet, at det var en god ide, men tænk tilbage til 2008. Det var chokerende for alle - for hende, for alle undtagen én person - Obama, fortæller Philippe Reines, en af Clintons toprådgivere til BBC.

- Præsident Obama har valgt hende af mange grunde, men også fordi han vidste, hvad han arvede som præsident. De foregående otte år var ikke en en guldalder for diplomatiet. Han vidste, at hun var den bedste person til at genoprette Amerikas ry, uddyber Reines.

Svær beslutning

Svaret fra Clinton kom ikke prompte. Hun havde brug for at tænke sig om. Men det endte med et ja og fire år på posten.

- Det var en svær beslutning for hende. Vreden til Obama var dyb - særligt fra Bill Clinton. Der gik lang tid, før han accepterede Obama, men Hillary indordnede sig sejrsherren, og hun gjorde det for sit land, sit parti og for sin egen karriere, forklarer Mads Fuglede.

Se Hillary Clinton gennem årene herunder

 • Hillary Clinton har udfyldt rollen som udenrigsminister under præsident Barack Obama...
 • ...og var førstedame under den tidligere demokratiske præsident Bill Clinton.
 • Hun har også været senator for staten New York.
 • Et seriøst øjeblik.
 • Hillary tidligere i sin politiske karriere.
 • Og for nyligt, på besøg hos den burmesiske demokratiforkæmper Aung San Suu Kyi sammen med præsident Obama. (Foto: Pete Souza © Flickr)
 • Hillary med en mere seriøs mine.
 • Men snart igen med et smil på læben.
 • Hvem mon Hillary peger på? (Foto: Mandel Ngan © Scanpix)
 • En storsmilende Hillary og hendes mand, tidligere præsident Bill Clinton, under Obamas genindsættelse. (Foto: Saul Loeb © Scanpix)
 • Politik er tilsyneladende ikke kun seriøsitet og alvorlige forhandlinger. Her Hillary og tidligere præsidentkandidat John McCain. (Foto: Mark Wilson © Scanpix)
 • En skælmsk Hillary takkede i dag af som USA's udenrigsminister. (Foto: Chip Somodevilla © Scanpix)
1 / 12

Som udenrigsminister har Hillary Clinton rejst til flere lande end nogen anden amerikansk udenrigsminister, og det har været en bevidst strategi. Netop for at genoprette USA's omdømme, vurderede man, at det var vigtigt, at Hillary Clinton ikke kun mødte venner, men også fjender rundt i verden - ansigt til ansigt.

- Hun har arbejdet enormt hårdt, og hun har gjort det godt takket være hendes tyngde og hendes viden, siger Mads Fuglede.

Bush i nye klæder

Han forklarer, at USA sådan set fører meget den samme udenrigspolitik som Bush gjorde fra 2000 til 2008, men Hillary Clinton kan tage en stor del af æren for, at verden er mindre vred på USA i dag end i republikanernes tid.

- Hun har en facon og en måde at håndtere politikere og medier på, så de fleste tror, at der er sket noget nyt.

Derudover skyldes hendes succes, at hun fik genoprettet et stærkt udenrigsministerium (state department) efter Colin Powell, som havde fragivet mange af de udenrigspolitiske beslutninger til Bush og Donald Rumsfeld i det amerikanske forsvarsministerium.

Arvtager Kerry

Om den næste udenrigsminister John Kerry kan løfte arven efter Hillary Clinton, er svært at vurdere på forhånd, siger Mads Fuglede.

- Han har også tyngde og viden, men en helt anderledes facon. Han er teknokrat og går ikke ind i folk med træsko på som Hillary.

(© Scanpix)

John Kerry overtager udenrigsministeriet ved en mindre ceremoni i USA fredag eftermiddag amerikansk tid.

Facebook
Twitter