Portræt: Bradley Manning - den lille mand, der rystede USA indefra

Han står bag den største lækage i amerikansk historie. Læs her, hvem der gemmer sig bag navnet Bradley Manning.

Mannings forsvarer beskylder det amerikanske militær for ikke at tage sig godt nok af homoseksuelle som 25-årige Manning. (© Scanpix)

25 år. Homoseksuel. 1,57 meter høj. Og manden bag det største læk af fortrolige efterretninger i USA's historie.

Det er nogle af de fakta, vi ved om den tidligere soldat Bradley Manning.

I aften bliver det afgjort, om han er whistleblower eller landsforræder. Ender dommen med det sidste, risikerer han fængsel på livstid.

Uanset dommens udfald skal Manning bag tremmer, og dermed bliver der sat endnu et mørkt aftryk på hans livshistorie, der af venner og familiemedlemmer bliver beskrevet som turbulent.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:51eca6e26187a20e78e1caba

Computernørd i Oklahoma

Manning blev født i byen Crescent i Oklahama i 1987, hvor han voksede op med sin amerikanske far, sin walisiske mor og sin 11 år ældre søster.

Manning, der kun et godt halvanden meter og vejer knap 48 kilo, var også en lilleput som barn. Han spillede saxofon og interesserede sig så meget for it og computere, at han ifølge sin far allerede byggede sin egen hjemmeside som 10-årig.

Som nyudklækket teenager begyndte han som 13-årig at stille spørgsmålstegn ved sin egen seksualitet. Samtidig blev forældrene skilt, og Manning flyttede til Wales med sin mor i 2001.

Her fortsatte hans interesse for it, men på skolen i Wales blev han som den eneste amerikaner mobbet for sin accent, og fordi han var feminin. Hans tante har til Washington Post fortalt, at han blev forladt under en telttur.

- Han vågnede op, og alle teltene rundt om ham var væk. De andre gik, mens hans sov, har hun fortalt.

Truede stedmor med kniv

I 2005 flyttede 17-årige Manning tilbage til sin far i Oklahoma, USA. Han arbejdede i nogle måneder som udvikler hos et softwarefirma, men havde derefter svært ved at finde et nyt job.

Hans chef har sagt til Washington Post, at drengen manglede omsorg.

- Ingen har taget sig af den dreng i virkelig lang tid.

(Foto: © BRENDAN SMIALOWSKI)

På det tidspunkt var han sprunget ud som homoseksuel. Forholdet til hans far var nogenlunde, mens det mildt sagt var problematisk til hans stedmor.

Spændingerne kulminerede ifølge Mannings far i 2006, hvor Manning truede stedmoderen med en kniv, under et skænderi, om at han var arbejdsløs.

Udsendt til Irak

Efter opgøret flyttede han hjemmefra og levede på må og få, indtil han flyttede ind hos sin faster. De 15 måneder, han boede hos hende, beskrives som de mest stabile i hans liv.

Herefter begyndte hans karriere i militæret. Den første til, at han i oktober 2009 blev udsendt til Irak som efterretningsanalytiker. Her havde adgang til databaser, der blev brugt af den amerikanske regering til at sende klassificeret information.

Det udnyttede Bradley Manning. Han lækkede fortrolige informationer til organisationen WikiLeaks.

Lækkede 750.000 dokumenter

Lækket gik dog ikke ubemærket hen. I maj 2010 belv han anholdt for lækagerne, efter at computerhackeren Adrian Lemo over for FBI havde fortalt, at Manning havde sagt til ham, at han havde downloadet materiale og videregivet det til WikiLeaks.

Blandt det fortrolige indhold, som Manning leverede videre, var videofiler, 250.000 dokumenter fra amerikanske ambassader og 500.000 hærrapporter. Noget af indholdet blev senere bragt i pressen med WikiLeaks som mellemled.

Hårdt mod hårdt

I juni i år begyndte retssagen mod Manning, hvor linjerne mellem forsvarer og anklager har været trukket hårdt op.

Anklagerne har undervejs forsøgt at føre bevis for, at den nu afdøde Al Qaeda leder - Osama bin Laden - bad om at se nogle af de hemmelige dokumenter, som Manning lækkede til internetsiden WikiLeaks. Hovedanklagen lyder derfor på, at det omfattende, lækkede materiale har hjulpet fjenden.

Samtidig har Mannings forsvarer forsøgt at overbevise dommerne om, at Manning var styret af sin samvittighed. At han var ung og naiv og drevet af, at han mente, at krigene i Irak og Afghanistan var alt for blodige og uretfærdige over for civilbefolkningen. Det ville han oplyse offentligheden om.

Udsat som homoseksuel

Mannings seksualitet har også spillet en rolle i forsvarsadvokatens sagsfremstilling, som har hævdet, at den 25-årige nu tidligere soldat lider af kønsforvirring og har taget hormoner for at nærme sig kvindekønnet.

Forsvareren har slået på, at det amerikanske forsvar ikke har været i stand til at hjælpe homoseksuelle som Manning godt nok.

Manning har under retssagen kendt sig skyldig i 10 ud af de 22 anklagepunkter.

Det er en militær domstol i Fort Meade i Maryland, der afsiger dommen over Bradley Manning. Den ventes afsagt omkring klokken 19 dansk tid.