PORTRÆT Den amerikanske stemme fra det yderste højre

Richard B. Spencer er en 39-årig hvid, universitetsuddannet mand - og så er han manden bag den nationalistiske Alt-Right betegnelse.

I november sidste år, en uges tid efter at Donald Trump var blevet valgt til USA's kommende præsident, var Richard B.Spencer i radioen.

Her kunne lytterne høre højrefløjsdebattøren fortælle om sine visioner for en hvid stat i USA. Spencer fortalte, at han vil skabe et særligt sted for hvide europæere, skabt gennem en selektiv immigrationsproces, der skal sikre, at forskellige racer ikke bliver blandet.

Ideerne skulle høres, lød det.

De seneste 11 måneder er de blevet hørt, og det i en sådan grad, at de nu vækker stor bekymring i byen Gainesville i delstaten Florida.

For når Richard B. Spencer i eftermiddag lokal tid skal holde foredrag på Florida Statsuniversitet i den lille by nord for Orlando, har den republikanske guvernør Rick Scott følt sig nødsaget til at erklære det lokale amt Alachura i undtagelsestilstand for at kunne stille med stort nok sikkerhedsberedskab i tilfælde af, at der skulle opstå voldelige sammenstød mellem demonstranter og dem, der er kommet for at støtte Spencer.

Betjente er her tilstede på universitetet i Gainesville i Florida. (Foto: Shannon Stapleton © Scanpix)

Da højreekstremistiske demonstranter med fakler og under parolen "Unite the Right" samledes i Charlottesville i Virginia for at protestere mod fjernelsen af en statue af sydstatsgeneralen Robert E. Lee, var Richard Spencer også blandt talerne, og han er blevet fremhævet som manden, der står bag the alternative right, eller bare alt right-bevægelsen.

  • I august var højreekstremistiske grupper samlet i Charlottesville, Virginia for at protestere mod fjernelsen af en statue af sydstatsgeneralen Robert E. Lee.

  • En 20-årig mand med højreekstremistiske sympatier kørte ind i gruppe moddemonstranter.

  • En kvinde blev dræbt og 19 andre såret. Efterfølgende var der flere demonstrationer.

Bush skyld i bevægelse

Den 39-årige Richard B. Spencer er som skræddersyet som talsmand for en bevægelse, hvor den typiske tilhænger er blevet beskrevet som følgende:

Mand, tjek. Hvid, tjek. Universitetsbaggrund, tjek. Sekularist eller endda ateist, tjek.

Han er født i Massachusetts og er vokset op i den bedre del af storbyen Dallas. Faderen Rand er øjenspecialist, mens moderen Shelly er fra en familie af bomuldsproducenter fra Louisiana.

Som barn gik han på privatskole, og Richard Spencer fortsatte på universitet, hvor han både har studeret engelsk litteratur og musik, inden han i 2007 begyndte at arbejde på ideerne til Alt-Right og skrive for flere konservative magasiner.

Spencer har joket med, at æren for Alt-Right bevægelsen faktisk kan tilskrives George W. Bush. Det tog nemlig for alvor form i 2008 som en modbevægelse. Et alternativ til Bush-æraens traditionelle konservative, religiøst fokuserede republikanske højrefløj.

Efter at have skrevet og været redaktør for de konserative magasiner The American Conservative og Taki's Magazine startede han i 2010 siden alternativeright.com, som han var redaktør for indtil 2012.

Men hvor det måske begyndte som noget andet, kalder Spencer selv alt-right i dag for en identitetsbevægelse.

Richard Spencer ved en tale på universitetet Texas A&M University i College Station i Texas i december. (Foto: SPENCER SELVIDGE © Scanpix)

Derfor er han heller ikke interesseret i prædikater som hverken racist eller hvid nationalist, men foretrækker det, han kalder 'identitarian'.

En tro på, at nationalisme kan defineres på baggrund af race, og at der er en form for samhørighed blandt den hvide europæiske race. Frygten er, at den hvide mand ender som en forhadt minoritet i et multikulturelt samfund.

Takker Donald Trump

I dag er Spencer leder af den nationalistiske tænketank National Policy Institute, der beskriver sig selv som et uafhængigt research- og uddannelsesesinstitut, og er gået fra en platform, der mest har eksisteret på nettet til at rejse landet rundt og udbrede sine ideer.

En udvikling, han tilskriver og har takket præsident Donald Trump for. Og han trak overskrifter i efteråret, da han blev filmet foran ved en konference med højrenationalister i Washington DC, mens han råbte 'Hil Trump'.

The Southern Poverty Law Center, som overvåger hadgrupper, har kaldt ham en "gammeldags hvid racist i jakkesæt', men det lader ikke til at bide på den Richard Spencer, der har 15.000 følgere på Facebook.

Facebook-gruppen "No nazis at UF (University of Florida) protest Richard Spencer", der opfodrer til at demonstrere mod Spencers tale senere i dag, har knapt en tredjedel.

- Hvad jeg ønsker er indflydelse. Nogle gange kan indflydelse være usynlig. Hvis vi kan få ideerne ud, hvis folk kan se, hvor kraftfulde og overbevisende de egentlig er, så tror jeg virkelig kan ændre noget, lød det fra Spencer til radiostationen NPR for et år siden.

Ideerne er i hvert fald blevet hørt - og med et område med knapt en kvart million mennesker i undtagelsestilstand, et politi og et universitet i yderste alarmberedskab, har Richard B. Spencer det seneste opnået en form for indflydelse.

"Horisont" har mødt Richard B. Spencer, og du kan se hele interviewet med ham på DR1 mandag klokken 21.55 og på dr.dk/tv

Facebook
Twitter