PORTRÆT Den sky gambler, der gik amok på 32. etage

64-årige Stephen Paddock havde udadtil levet et stille liv med country, Taco Bell og krydstogter, indtil han søndag skød og dræbte 59 personer i Las Vegas.

64-årige Stephen Paddock var beboer i et pensionist- og golfområde i Mesquite 130 kilometer uden for Las Vegas. Her ses han på et ældre foto sammen med sin bror (tv). (Foto: (privatfoto) © ap)

For et døgn siden var det de færreste, der havde hørt om Stephen Paddock.

Den 64-årige, amerikanske pensionist boede til daglig i den lille pensionistby Mesquite, der ligger en god times kørsel nordøst for storbyen Las Vegas, sammen med sin 62-årige kæreste.

Og da han torsdag checkede ind på Mandalay Bay i den verdensberømte spilleby, lignede han bare endnu en af de mange tusinde gæster, som hvert år besøger det luksuriøse kæmpehotel.

En velhavende, hvid mand, som godt kunne lide at gamble ved spillemaskinerne.

Men alt det ændrede sig, da han søndag aften lokal tid borede to huller i det værelsesvindue, der vendte ud mod Las Vegas hovedstræde, The Strip.

Den 64-årige Stephen Paddock begik angiveligt selvmord, efter at han havde skudt og dræbt 59 personer fra sit hotelværelse på 32. etage på Mandalay Bay-hotellet i Las Vegas. Det vides ikke, hvornår dette billede af gerningsmanden er taget. (Foto: - © Scanpix)

'Det var ikke den bror, jeg kendte'

Fra 32. etage begyndte han at skyde mod de 22.000 mennesker, der var samlet til en countrykoncert på den anden side af vejen.

59 personer har indtil videre mistet livet, mens 527 blev såret.

Og da en specialstyrke nåede frem til hans værelse efter 10-15 minutter, fandt de Stephen Paddock død, tilsyneladende ved selvmord.

Politiet leder stadigvæk efter et motiv for søndagens masseskyderi, der er det værste i nyere amerikansk historie.

Det samme gør hans bror, Eric Paddock.

- Det var ikke den bror, jeg kendte. Hvis vi havde vidst, at Stephen havde et problem, ville vi have prøvet at gøre noget ved det, sagde han mandag eftermiddag lokal tid til flere amerikanske medier ude foran sit hjem i Orlando.

- Vi havde ingen anelse, understregede en tydeligt rystet Eric Paddock, som så sin bror for sidste gang for seks måneder siden.

Det var fra disse vinduer, at Stephen Paddock søndag aften lokal tid skød mod de tusindvis af koncertgængere, der var taget til countrykoncert. (Foto: mark Ralston © Scanpix)

Aldrig på kant med loven

Stephen Paddock blev født den 9. april 1953 og voksede op i Sun Valley i det sydlige Californien sammen med sine tre brødre og sin mor, der stadigvæk er i live.

Hans far, Benjamin Hoskins Paddock, var ifølge avisen The Washington Post en voldelig bankrøver, som flere gange var på flugt fra politiet, og som i 1968 endte på FBI’s liste over de ti mest eftersøgte personer.

Faderen døde for et par år siden, og ifølge Eric Paddock var han ikke en del af børnenes liv, da de voksede op.

Og inden søndagens masseskyderi havde Stephen Paddock ifølge de amerikanske myndigheder aldrig selv for alvor været på kant med loven.

Det eneste, politiet havde på ham, var en mindre lovovertrædelse, som lå mange år tilbage.

Det var i dette hus i Sun City Mesquite, at Stephen Paddock boede sammen med sin kæreste. (Foto: Gabe Ginsberg © Scanpix)

Tjente millioner på ejendomshandel

Stephen Paddock havde udadtil levet et stille liv uden børn.

Han var uddannet revisor, og ifølge The Washington Post havde han blandt andet arbejdet for våbenleverandøren Lockheed Martin.

Før han gik på pension, havde han tjent en mindre formue på salg af ejendomme, og ifølge den amerikanske avis var han god for to millioner dollar, knap 13 millioner kroner.

Og han var ikke tilbageholdende med at bruge af dem, forklarer hans bror.

- Han var bare en mand, som spillede onlinepoker, tog på krydstogter og spiste burritoer på Taco Bell (en amerikanske fastfoodkæde, red.). Hvad vi ved af, havde han intet politisk tilhørsforhold til nogen. Vi kender heller ikke til noget religiøst tilhørsforhold, sagde broderen og understregede, at Stephen Paddock godt kunne lide at satse stort ved spillemaskinerne.

Nogle gange spillede han for mere end 10.000 dollar – mere end 60.000 kroner – om dagen.

- Det var som et job for ham. Et job, hvor man kan tjene mange penge.

Smågnaven og sky

Stephen Paddock samlede derudover på mønter, havde pilotcertifikat og egne fly, og så kunne han godt lide at rejse.

Derudover elskede han ifølge slægtninge, som The Washinton Post har talt med, countrymusik, og han tog selv til koncerter som den, der løb af stablen søndag aften i Las Vegas, hvor masseskyderiet fandt sted.

Udover sit hus i Mesquite ejede han også et hjem i byen Reno, der også ligger i Nevada.

Hans tidligere nabo Diane McKay husker, at han ofte var både smågnaven og sky, når hun mødte ham om morgenen, inden han skulle ned at træne i det lokale klubhus.

- Han var mærkelig. Holdt sig for sig selv, fortæller Diane McKay til avisen.

USA's præsident, Donald Trump, holdt sammen med sin kone, Melania, og vicepræsidentparret et minuts stilhed for ofrene. (Foto: Kevin Lamarque © Scanpix)

Hvor fik han våbnene fra?

Politiet fandt 23 våben, heriblandt to automatrifler med kikkertsigte, da de ransagede hans hotelværelse på Mandalay Bay.

Derudover fandt efterforskerne 19 våben, et ammunitionslager bestående af flere tusinde kugler samt sprængstoffer og elektriske anordninger, da de ransagede hans hjem i Mesquite.

Eric Paddock vidste godt, at hans bror ejede våben og kunne lide at skyde. Ifølge CNN havde Stephen Paddock tidligere taget sin nevøer med til lerdueskydning.

Men Eric Paddock anede ikke, at broderen ejede de automatvåben, som han brugte til at skyde mod koncertgæsterne med.

- Hvordan fanden fik han fat i automatvåben? Han havde ingen militær baggrund, sagde han mandag eftermiddag til pressen.

Lige gør han alt, hvad han kan for at hjælpe politiet i Las Vegas med at opklare sagen.

- Vi gør alt, hvad vi kan for at hjælpe og forstå, hvad der er sket, siger han og fortsætter:

- Jeg kan ikke sige mere. Min bror gjorde det. Det er ligesom om, han har skudt os. Jeg kunne ikke være mere lamslået, end jeg er nu.