Portræt: Fra ordblinde Jern-Erna til norsk statsminister-favorit

Når valget i Norge på mandag bliver afgjort, ser det ud til at blive Høyre-leder Erna Solberg, der står tilbage som sejrherre. Hun er ikke nogen typisk politiker i en tid, hvor politik bliver mere og mere poleret.

På hendes dåbsattest står der Erna Solberg. Men i folkemunde og blandt journalister bliver hun ofte kaldt Jern-Erna. Det vender vi tilbage til.

Erna Solberg er på alle måder en lidt anderledes politiker. Der er langt fra bonede gulve, polerede budskaber og sorte jakkesæt til Høyre-lederens direkte facon og uperfekte udstråling.

Når man taler med nordmændene er de fleste enige. Solberg er hverken karismatisk eller moderne.

- Hun er et meget jævnt menneske og en meget normal politiker. Hun har svagheder, og hun er ikke bange for at vise dem. Da hun viste sit hjem frem i et dameblad, kunne man se, at huset var rodet og temmelig kaotisk, siger Aslak Bonde, der er norsk politisk kommentator til DR.

Men hun er kompetent og bliver af og til sammenlignet med Angela Merkel. De er begge lidt u-trendy og grå, men udstråler sikker ledelse og kompetence. Og hvis Solberg vinder på mandag, er de begge kvindelige, konservative ledere i europæiske lande.

Sikker sejr

På trods af det lidt grå image, ser hun med stor sikkerhed ud til at afløse Jens Stoltenberg som statsminister i Norge.

For meningsmålingerne er enige om, at Høyre bliver omtrent lige så store som Arbeiderpartiet, som er Norges socialdemokrater. Kombineret med dårlige målinger til de små støttepartier på rødt hold og gode resultater for højrefløjen, ser sejren ud til at være relativt sikker.

Jern-Erna

Og så skal vi tilbage til det med øgenavnet - eller kælenavnet om man vil. Hun fik i starten af 00erne, da hun var kommune og regionsminister i den seneste borgerlige regering.

Erna Solberg gav kommunerne en kort økonomisk snor, og samtidig var hun særdeles hård overfor asylansøgere.

Tabloidavisen VG gav hende øgenavnet, som har hængt ved siden. Selv er Solberg ikke begejstret for øgenavnet, men hun har lært at leve med det.

- Det er jo en del af det politiske spil. Sådan det det jo, når kvinder i politik er hårde, så giver man dem stærkere øgenavne, siger Erna Solberg til DR.

Ind mod midten

Solberg er 52 og opvokset i Bergen på den norske vestkyst. Hun havde det svært i skolen, og da hun var 16 opdagede man, at hun var ordblind. Men hun klarede sig eftersigende gennem skolen på sine stærke mundtlige evner. Evner hun også lever af i dag.

Hun har været formand for Høyre, som er de norske konservative, siden 2004. Siden hun trådte til, har partiet bevæget ind mod centrum i norsk politik. Resultatet er ikke til at tage fejl af: Høyre vokser med rekordfart og er på størrelse med Arbeiderpartiet.

Kritikerne siger, at det er uklart, hvor stor forskel der er på Høyre og Arbeiderpartiet.

Selv er hun ikke i tvivl: Formueskatten skal være mindre, lærerne skal uddannes bedre og det norske samfund skal være bedre til at udnytte frivillig arbejdskraft.

Og det mener Jern-Erna, at hun kan levere:

- Jeg tænker, at der er brug for gennemslagskraft i Norge, og så er det jo ikke så dumt med det øgenavn, siger Erna Solberg til DR.

Se hvorfor Erna Solberg ser ud til at blive Norges nye statsminister, i videoen i toppen af artiklen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter