PORTRÆT Hvem var dobbeltagenten på bænken?

Den tidligere russiske spion Sergei Skripal og hans datter, Yulia, blev fundet livløse på en bænk i søndags.

(Foto: FRANK AUGSTEIN © Scanpix)

Sergei Skripal blev dømt for landsforræderi i sit hjemland, Rusland, siden frigivet, og i søndags blev han fundet livløs på en bænk foran et indkøbscenter i den lille britiske by Wiltshire.

Ved hans side lå hans datter, den 33-årige Yulia.

De to var udsat for "et ukendt stof", lød myndighedernes forklaring.

Den 66-årige tidligere russiske spion var indtil da ukendt for de fleste. I dag er Sergei Skripal omdrejningspunktet for et spion-mysterium, der har skabt forsider verden rundt.

Men hvem er spionen på bænken?

Dømt og udvekslet

Sergei Skripal har haft en lang og glorværdig karriere i det russiske militærs efterretningstjeneste, GRU. I 1999 trak han sig tilbage fra tjenesten.

Men den pensionerede oberst fik ikke et roligt otium med medaljer og æresbeviser i behold.

I 2004 blev han anholdt og sigtet for at have udleveret identiteterne på adskillige russiske efterretningsagenter, der arbejdede undercover i Storbritannien, til den britiske efterretningstjeneste MI6.

Ifølge den russiske efterretningstjeneste var Skripal blevet rekrutteret af MI6 i midten af 1990'erne, da han stadig var i militærtjeneste.

Hans udlevering af "dusinvis" af hemmelige russiske agenters identiteter førte ifølge Rusland til, at agenter blev overvåget og siden smidt ud af flere europæiske lande.

En udateret video viser Skripal blive tilbageholdt af agenter fra den russiske sikkerhedstjeneste. (Foto: Reuters Tv © Scanpix)

Skripal skulle ifølge anklagerne være blevet betalt store summer for at udlevere de fortrolige oplysninger og have fortsat med at arbejde for MI6, selv efter at han gik på pension i 1999.

To år efter, i 2006, blev Skripal idømt 13 års fængsel for sine forbrydelser - højforræderi i form af spionage. Han slap billigt, skrev de russiske medier dengang. Skripals familie afviser fortsat den dag i dag, at han nogensinde arbejdede som agent for MI6.

Han nåede da også kun at afsone fire år for sine forseelser. I 2010 blev han frigivet som led i en byttehandel mellem Rusland og USA.

10 russiske spioner, der var blevet arresteret af den amerikanske efterretningstjeneste, FBI, blev løsladt i bytte for Skripal og tre andre fanger. Fangerne blev udvekslet i lufthavnen i Wien i Østrig.

Kort efter blev Skripal fløjet til Storbritannien, hvor han startede sit nye liv. Med sig havde han sin hustru, Liudmila, sin datter, Yulia, og sin søn, Alexander.

Et stille, britisk liv

Her skabte familien sig et liv i en af Englands mindste byer, Wiltshire i Salisbury, som er mest kendt for sin katedral og for at ligge i nærheden af Stonehenge.

Skripal gav sommetider foredrag om den russiske efterretningstjeneste på britiske militærskoler, men har ellers levet et stille liv.

Hans sociale omgangskreds har ifølge BBC primært bestået af de MI6-agenter, der har haft til opgave at passe på den russiske familie.

Efter nogle år i Salisbury rejste datteren Yulia tilbage til Rusland og bosatte sig i den russiske hovedstad, Moskva. Hun savnede sit hjemland og begyndte at arbejde for flere multinationale virksomheder, heriblandt Nike og Pepsi.

Hun vendte dog jævnligt tilbage til Storbritannien for at besøge sine forældre i Salisbury.

Dette overvågningsbillede viser en mand og en kvinde, som formentlig er Sergei og Yulia Skripal, på vej mod den bænk, hvor de kort efter blev fundet livløse. (Foto: Snap Fitness 24/7 © Scanpix)

Mystiske dødsfald i familien

Selvom Skripal var på sikker afstand af sit hjemland, var han stadig årvågen. Han frygtede, at den russiske sikkerhedstjeneste ville komme efter ham en dag, fortæller hans slægtninge til BBC.

I 2012 mistede Skripal sin hustru, Liudmila, til kræft. Men det var ikke det eneste familiemedlem, som den aldrende spion og hans datter Yulia har måttet sige farvel til.

For to år siden døde Skripals storebror i Moskva, og sidste juli døde Skripals søn, Alexander, under en ferie i Sankt Petersborg af pludselig leversvigt. Han blev 43 år og er begravet ved siden af sin mor i Salisbury.

Sergei og Yulia Skripal er fortsat indlagt på intensiv og er i kritisk tilstand.

Kilde: BBC

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter