PORTRÆT Jo Cox var aktivist og en af Labours nye stjerner

Jo Cox, som blev dræbt ved et overfald i byen Birstall, blev valgt ind i det britiske parlament i 2015.

Jo Cox blev anset som en af Labours nye stjerner. Torsdag blev hun dræbt under et vælgermøde ved Leeds. (Foto: © handout, Scanpix)

Torsdag er den 41-årige Labour-politiker Jo Cox afgået ved døden efter et skudangreb i den britiske by Birstall sydvest for Leeds.

Jo Cox blev i 2015 valgt ind i det britiske parlament for valgkredsen Batley og Spen i det centrale England. Hun blev ifølge det britiske medie The Guardian anset for at være en af Labour-partiets nye stjerner.

Jo Cox voksede op i West Yorkshire med sin mor, som var skolesekretær, og sin far, som arbejdede på en fabrik i Leeds, hvor hun selv tilbragte sommerferier med at pakke tandpasta.

Hun blev uddannet fra Cambridge Universitet i 1995. Efterfølgende arbejdede hun som hjælpearbejder i udviklingslande og blev senere chef for globale politikker i nødhjælpsorganisationen Oxfam.

Max Lawson, Oxfams nuværende politiske chef, som tidligere har arbejdet under Jo Cox, kalder hende aktivistisk.

- Jo er en fantastisk engageret aktivist for social retfærdighed med grænseløs energi og venlighed, og som gav et enormt bidrag til Oxfam, siger han ifølge The Guardian.

Cox ville blive i EU

Som parlamentariker var hun formand for Syrien-gruppen, hun var interesseret i fremtidens socialbistand samt involveret i Labour Women's Network, som kæmper for at få flere kvinder ind i parlamentet.

Jo Cox kæmpede for at få briterne til sige ja til at lade Storbritannien blive i EU i næste uges afstemning. Og under en tale i parlamentet talte hun om fordelene ved immigration.

- Vores samfund er blevet forbedret af immigration, det være sig irske katolikker eller muslimer fra Gujarat i Indien eller fra Pakistan, lød det i talen ifølge The Guardian.

Jo Cox var inden sin parlamentariske karriere desuden rådgiver for Sarah Brown, der er gift med den tidligere premierminister for Labour Gordon Brown.

Hun arbejdede også som rådgiver for Glenys Kinnock, som er tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidts svigermor.

Cox var mor til en dreng og en pige og gift med Brendan Cox, som indtil for nyligt har arbejdet i Red Barnet. Når de var i London, boede de på en båd på floden Themsen.

/ritzau/