PORTRÆT: Med Trump i ryggen og Nixon på ryggen har Roger Stone undsluppet fængselsstraf

Rådgiver Roger Stone skulle have startet sin afsoning på tirsdag. Nu har Trump sløjfet hans fængselsstraf.

Roger Stone stoppede officielt med at arbejde for Trump-kampagnen i 2015. (Foto: Brendan SMIALOWSKI © Scanpix)

Dette er opdateret udgave af et portræt, der oprindeligt blev udgivet den 13. februar i år.

Han har løjet for Kongressen, forsøgt at forhindre en efterforskning og forsøgt at påvirke et vidne. Det er Roger Stone, en mangeårig politisk rådgiver og ven af Donald Trump, for længst blevet dømt skyldig for.

Sagen mod Roger Stone er en speget affære, der har fået fire anklagere i justitsministeriet til at sige op, og det så længe ud til, at sagen ville koste justitsminister William Barr jobbet.

DR Nyheder tegner et portræt af den tidligere toprådgiver, der har været i amerikansk politiks korridorer i en menneskealder.

Hvem er det nu lige, han er?

Roger Stone er 67 år. (Foto: DREW ANGERER © 2019 Getty Images)

Roger Stone er en veteran i amerikansk politik.

Den 67-årige halvt ungarer, halvt italiener, blev allerede som 19-årig indblandet i republikansk politik i begyndelsen af 1970'erne og spillede en mindre rolle i Watergate-skandalen, der blev præsident Richard Nixons endeligt, forklarede han selv i et langt interview i The New Yorker i 2008.

Han er faktisk så stor fan af Richard Nixon, at han har ham tatoveret på sin ryg.

I kredsen af Det Republikanske Parti har han i mere end fire årtier summet rundt og fungeret som lobbyist, rådgiver, som manden, der har hvisket adskillige gode og dårlige råd i ørene på præsidenter.

Så har han været ven med Donald Trump igennem mange år og var naturligvis drivkraften bag Trumps forsøg på at blive præsidentkandidat i 2000. Han bliver beskrevet som værende rigtig god til at plante rygter og grave smuds frem på politiske modstandere.

For eksempel da sladderbladet The Enquirer i 2016 skrev, at præsidentkandidaten Ted Cruz havde fem elskerinder, og Stone lod sig citere for, at "jeg er af den overbevisning, at hvor der er røg, er der ild".

Officielt standsede Roger Stone med at arbejde for Trump-kampagnen i 2015, hvor de hver især påstod, at de fyrede hinanden.

Hvad har han gjort?

Tilhængere af Wikileaks' grundlægger Julian Assange ses her ved en demonstration. (Foto: TOLGA AKMEN)

Sagen mod Roger Stone er en aflægger af den for længst afsluttede Rusland-undersøgelse. Her blev det undersøgt, om hvorvidt Rusland forsøgte at påvirke præsidentvalget i 2016, og om der eventuelt var forbindelser mellem det og Trumps kampagnestab.

Stone blev i november dømt for blandt andet at have løjet for Kongressen. Det gjorde han, da han skulle forklare, hvilken rolle han havde i, at Wikileaks offentligjorde en række emails, som kunne skade Trumps modkandidat i valget, Hillary Clinton, tilbage i 2016.

Clintons kampagnechef John Podesta beskyldte allerede dengang Roger Stone for at kende til lækken i forvejen.

Roger Stone har hævdet, at han var i kontakt med Wikileaks-stifter Julian Assange samt hacker-twitterkontoen Guccifer 2.0, som senere er blevet knyttet til Rusland. Den amerikanske efterretningstjeneste har konkluderet, at de omtalte emails var stjålet af russiske hackere.

Falsk vidneudsagn - som Stone gav for Kongressen - kan give fængselsstraf på maksimalt 20 år. Han blev desuden også dømt for at have forsøgt at påvirke et vidne og for at have forsøgt at forhindre efterforskningen af sagen.

Stone har gentagne gange afvist alle anklager.

Hvilken straf blev han idømt?

Roger Stone sammen med sin hustru, Nydia. (Foto: YARA NARDI © Scanpix)

Stone blev i november kendt skyldig i at have løjet over for Kongressen og obstruere den særlige anklager Robert Muellers undersøgelse af russisk indblanding i USA's præsidentvalg i 2016.

I februar blev Stone idømt en fængselsstraf på 40 måneder.

- Han blev ikke retsforfulgt, som nogle har brokket sig over, for at forsvare præsidenten. Han blev retsforfulgt for at dække over præsidenten, sagde den føderale dommer, Amy Berman Jackson, ved domsafsigelsen ifølge Reuters.

Og i forbindelse med strafudmålingen i februar oplyste Trump, at han nøje fulgte sagen.

- Jeg følger dette meget tæt, og jeg ønsker, at det skal gå helt til enden, for Roger har en meget god chance for at blive frikendt efter min mening, sagde Trump.

På det tidspunkt svirrede det med rygter om, at Trump ville bruge sin magt til at sikre, at Roger Stone ikke skulle tilbringe flere år i et statsfængsel. Det er nu en realitet.

Hvad handler balladen om?

Roger Stone blev i november dømt skyldig blandt andet for at lyve for Kongressen. (Foto: Dana Verkouteren © Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved)

I næsten alle andre sager, der er udsprunget af Ruslands-undersøgelsen, er det de involverede anklagere, der har foreslået en form for guideline i forhold til en straflængde. I Stones tilfælde lød anbefalingen på syv til ni års fængsel.

I februar blev den anbefaling diskuteret med anklagernes chefer, som blandt andet er rigsadvokaten i Washington og justitstministeriet, der tilsyneladende har ment, at straffen er hård.

Men da selve anbefalingen bliver indsendt, er den faktisk syv til ni års fængsel til Stone. Underskrevet af de fire anklagere og deres chef.

Den beslutning faldt tilsyneladende præsident Donald Trump for brystet. Umiddelbart efter udsendte han et tweet, hvor han kaldte det for en "meget urimelig situation", og at han "ikke kan tillade denne form for justitsmord".

Og problemet er?

Justitsminister William Barr. (Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS © Scanpix)

Efterfølgende kom der en kontraordre fra de fire anklageres overordnede, der understregede, at Stone fortjente "markant meget mindre" fængselsstraf end det, sagens anklagere, der arbejdede for ham, foreslog.

En talsmand for justitsministeriet hævdede, at den strenge anbefaling kom fuldstændig bag på dem, og at beslutningen om at omgøre den blev taget, før Trumps tweet blev sendt ud.

Den blev dog ikke offentliggjort før bagefter.

De fire anklagere valgte efterfølgende at trække sig fra sagen.

- Der er ikke mange andre måder at tolke det her på end at se det som en protest mod justitsministeriets beslutning, forklarede Matt Zapotosky, der dækker sikkerhedspolitik for Washington Post i podcasten Post Reports.

Den anbefalede straflængde til Roger Stone blev herefter nedsat til tre-fire års fængsel.

- Det er helt normalt, at der er diskussion om straflængden. Anklagerne vil normalt anbefale en lidt hårdere straf, for i modsætning til deres overordnede er de mere investerede i sagen, siger han og fortsætter:

- Denne sag er dog unik, fordi den involverer Trumps ven. Trump har tidligere kommenteret den konkrete sag og også andre sager, der stammer fra Ruslandundersøgelsen, og han har aldrig lagt skjul på sin utilfredshed.

Hvad siger Trump selv?

Donald Trump og justitsminister William Barr. (Foto: ERIN SCOTT © Scanpix)

- Roger Stone har allerede lidt nok. Han fik en uretfærdig behandling. Roger Stone er nu en fri mand, hedder det i en erklæring fra præsidentboligen i dag.

- Roger Stone er et offer for det russiske fupnummer (hoax, red.), som venstrefløjen og dens allierede i medierne har forfulgt i årevis i et forsøg på at undergrave Trump-lederskabet. Der var aldrig nogen sammenhæng mellem Trump-kampagnen eller Trump-administrationen og Rusland, lyder det videre.

Trump har flere gange rost sin justitsminister William Barr for at have taget hånd om sagen - en håndtering, der resulterede i en væsentligt lavere strafudmåling til Roger Stone.

Trump har flere gange afviste at have været involveret, og at der skulle være tale om politisk pres i en verserende straffesag. Men han har sagt, at han håbede, at Roger Stone skulle benådes eller have sløjfet sin straf.

Direkte adspurgt i februar, om han kunne overveje helt at benåde sin ven Roger Stone, siger han.

- Det vil jeg ikke sige noget om. Endnu.

I dag har han så valgt at sløjfe Roger Stones fængselsstraf på 40 måneders fængsel, få dage inden afsoningen skulle have begyndt.

Har der været andre reaktioner?

Chuck Schumer og Kamala Harris. (Foto: MARIO TAMA © Scanpix)

Hele forløbet omkring Roger Stone har fået Demokraterne i Washington til at se rødt.

- Trump lader til at betragte justitsministeriet som sin private afdeling til at anklage sine fjender og hjælpe sine venner, siger Demokraternes leder i Senatet, Chuck Schumer, der har anmodet ministeriets ombudsmand om at indlede en undersøgelse af, hvad der er foregået.

Senatoren Kamala Harris vil gå skridtet videre og krævede, at justitsminister William Barr skulle stå skoleret i Senatet.

- Justitsministeriets beslutning om at omgøre en beslutning fra dets ansatte umiddelbart efter et tweet fra Trump rykker ved indtrykket af vores juridiske systems uafhængighed og integritet, siger hun til Politico.

En håndfuld af Trumps tidligere rådgivere eller kampagnefolk er blevet dømt eller har været efterforsket af myndighederne. Fra venstre mod højre: Michael Cohen, tidligere advokat, Michael Flynn, Paul Manafort, George Papadopoulos, Rick Gates og Roger Stone. (Foto: DON Emmert © AFP or licensors)

Justitsminister William Barr er længe blevet kritiseret for sin håndtering af Ruslandsundersøgelsen. Blandt andet fik han kritik for at opsummere undersøgelsens konklusioner på en misvisende måde, allerede inden den blev offentliggjort.

Flere end tusinde ansatte i justitsministeriet mener, at det bør koste USA's justitsminister jobbet, at han angiveligt lod sig påvirke af Donald Trumps holdning til straffen mod præsidentens tidligere rådgiver Roger Stone.

I et brev, hvor de alle står som underskrivere, opfordrer de William Barr til at trække sig, fordi han har "overskredet et grundlæggende princip for advokater i justitsministeriet", mener de.

Brevet citerer direkte fra justitsministeriets egen lovtekst, at ministeriets juridiske beslutninger "altid skal være uafhængige og uden politisk indflydelse".

Flere af Trumps tidligere rådgivere og kampagnefolk er blevet dømt og afventer eller afsoner fængselsstraffe som følge af undersøgelsen.

Heriblandt den tidligere kampagnechef Paul Manafort, den tidligere nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn og rådgiverne Rick Gates og George Papadopoulos.

Læs fortællingen om Ruslands-undersøgelsen her:

Nærværende artikel er i store træk en genudgivelse af denne artikel men er blevet opdateret med det seneste nye i sagen mod Roger Stone, hvor præsident Donald Trump har valgt at sløjfe hans fængselsstraf.

Facebook
Twitter