PORTRÆT Ophuggeren på vej mod magten i Italien

Matteo Renzi, som kan blive Italiens næste regeringschef, er en mand med mange tilnavne. Hans bliver sammenlignet med Barack Obama, Tony Blair og Mr. Bean.

Nogen kalder Matteo Renzi "fotogen", andre mener, at han ligner Mr. Bean. (Foto: GIORGIO PEROTTINO © Scanpix)

Italiens regeringsleder Enrico Letta har mistet opbakningen i sit eget parti, Det demokratiske parti.

Nu håber partiet, at dets leder, Matteo Renzi, kan overtage posten som leder af Italien.

Matteo Renzi er bare 39 år og borgmester i Firenze. Her voksede han op, gik til spejder og blev glødende tilhænger af byens fodboldklub, Fiorentina.

Renzi bliver beskrevet som karismatisk og populær, men landspolitisk har han ingen erfaring at prale med, fortæller DR Nyheders EU-korrespondent Niels Kvale, som har fulgt italiensk politik tæt i flere år.

- Især det sidste år har han været det store politiske stjerneskud i Italien, og de seneste måneder har han også været partisekretær for Det demokratiske parti, som er landets største. Men han har ikke prøvet at have nogen form for nationalt ansvar, og han kender ikke spillet i det italienske parlament, siger Niels Kvale.

Matteo Renzi arbejder ifølge Niels Kvale på det smukkeste borgmesterkontor i Italien. Det ligger befinder sig i Palazzo Vecchio i Firenze. (© Wikipedia)

Obama, Blair og Bean

Allerede i 2009 spåede nyhedsmagasinet Time Matteo Renzi en stor fremtid i italiensk politik. Magasinet sammenlignede dengang Renzi med USA's præsident Barack Obama, som den italiensk politiker da også er en stor fan af. Og sammenligningen holder stadig:

- Han har et budskab om at ville forandre, men akkurat som Obama kan han meget hurtigt rende ind i problemer med at forklare, hvad der ligger i det. Han bliver populært kaldt for "ophuggeren", fordi han har sagt, at alle Italiens gamle politikere skal sendes til skrot, fortæller Niels Kvale.

"Italiens Obama" og "ophuggeren" er dog langtfra Matteo Renzis eneste tilnavne, fortæller Niels Kvale:

- Der er nogen, som kalder ham for "Italiens Tony Blair". Det gør de, fordi flere mener, at han er manden, som kan forny Det demokratiske parti, der er socialdemokratisk, ligesom Tony Blair gjorde med Labour i Storbritannien. Der er andre, som hånligt kalder ham for "mini-Berlusconi", fordi han er god til at håndtere medierne og er kvik i replikken. Og så er der dem, som på baggrund af hans udseende kalder ham for Mr. Bean.

Matteo Renzi arbejder ifølge Niels Kvale på det smukkeste borgmesterkontor i Italien. Det ligger befinder sig i Palazzo Vecchio i Firenze. (Foto: MAURIZIO DEGL' INNOCENTI © Scanpix)

Dolket i ryggen

Politisk og personligt har Matteo Renzi dog få ligheder med Mr. Bean, selvom hans entre på den landspolitiske scene bliver en smule kluntet.

Niels Kvale fortæller, at Renzi altid har distanceret sig selv fra det ofte beskidte politiske spil i Rom. Men nu kan han selv ende med at komme til magten på en meget "italiensk" måde, hvor allierede har dolket hinanden i ryggen. Så hvorfor gør han det?

- Der var opstået en uholdbar situation for alle parter i det demokratiske parti. Man havde en magtkamp mellem partilederen Renzi og regeringslederen Letta, der var ved at rive partiet i stykker. Og på den her måde viser Matteo Renzi også, at han er en mand, som er handlekraftig og villig til at løbe en risiko, selvom timingen ikke er optimal, siger Niels Kvale.

Han fortæller, at Matteo Renzi har fremlagt en række konkrete politiske visioner. Renzi vil sænke skatterne på arbejde, han forsøger at få ændret den italienske valglov, han vil beskære de italienske regionernes indflydelse drastisk og reformere retsvæsenet.

- Det lyder godt i manges ører. Men problemer er, at alt det her skal Matteo Renzi forsøge at få gennem et parlament, som hidtil ikke har vist sig særlig reformdygtigt, og hvor han ikke har noget naturligt flertal, siger Niels Kvale.

Facebook
Twitter