PORTRÆT Sudans nye stærke mand har blodig fortid og udemokratiske allierede

Mohamed Hamdan Dagolo ledede milits, som dræbte tusinder i Darfur-provinsen.

Mohamed Hamadan Dagolo - kendt som "Hemeti" - er næstkommanderende i det militærråd, som i øjeblikket styrer Sudan. (Foto: © -, Scanpix)

Det burde måske ikke komme som den helt store overraskelse, at sikkerhedsstyrker i Sudan i går rykkede frem mod protestlejr i hovedstaden Khartoum og dræbte mindst 35 personer.

Manden, der menes at have givet ordren til aktionen, er nemlig primært kendt i omverdenen for at have deltaget særdeles aktivt i det, der kaldes "det første folkedrab i det 21. århundrede" under konflikten i Darfur-provinsen.

Mohamed Hamdan Dagolo, bedre kendt under tilnavnet "Hemeti", opfattes af analytikere og udenlandske diplomater som den nye stærke mand i Sudan, selvom han formelt er næstkommanderende i det militære overgangsråd, der har taget magten, efter Sudans generaler væltede præsident Omar al-Bashir i april.

Hemetis vej til magten er mindst lige så utrolig som den revolution, han var med til at hjælpe - og nu tilsyneladende modarbejde - i Sudan.

Hovedstaden Khartoums gader stod i brand, efter sikkerhedsstyrker mandag opløste en protestlejr. (Foto: © EBRAHIM HAMID, Scanpix)

Uuddanet kamelhandler

Mohamed Hamdan Dagolos familie kommer fra nabolandet Chad. De er del af en arabisk klan, som i 1980'erne flygtede fra krig og tørke til Darfur-provinsen i Sudan, skriver Sudan-eksperten Jérôme Tubiana i magasinet Foreign Policy.

Myndighederne gav klanen lov til at etablere sig i den sydlige del af provinsen på bekostning af Fur-stammen - Darfurs største ikke-arabiske befolkningsgruppe.

Hemeti opgav sin skolegang i de små klasser og blev i stedet kamelhandler.

Konflikten i Darfur sendte omkring 3 millioner mennesker på flugt, siger FN. (Foto: © MOHAMED NURELDIN ABDALLAH, Scanpix)

Da oprøret i Darfur begyndte i 2003, blev han krigsherre i den arabiske janjaweed-milits, som stod på regeringen i Sudans side i konflikten.

Janjaweed-militsen blev regeringens primære kampenhed under krigen i Darfur og anklages for at have dræbt mellem 200.000 og 400.000 civile i løbet af tre år. Dertil kommer utallige rapporter om systematisk voldtægt, ødelæggelser og deportationer.

Hemeti selv fik dengang ry for at bruge så brutale metoder, at det skabte gnidninger med officerer i hæren, som overvågede kampagnen i Darfur.

Belønnet for loyalitet

Omkring 2006 lod Hemeti sig kortvarigt overtale af sit gamle hjemland Chad til at vende Khartoum ryggen. Hans karriere som oprører blev dog kortvarig, og han har siden forklaret, at det mest handlede om at fange regeringens opmærksomhed for blandt andet at opnå militære poster.

Andre janjaweed-ledere var dog i stigende grad på kant med præsident Omar al-Bashir og fulgte ikke længere regeringens ordrer. Hemeti var en af de eneste, som forblev loyal, og som tak blev han i 2013 udnævnt til leder af den paramilitære enhed Rapid Support Forces (RSF), der skulle forsøge at få janjaweed-krigerne tilbage i folden.

Det lykkedes ikke, men RSF blev i stedet en frygtet tredje magt i Sudans sikkerhedsapparat ved siden af - og ofte i konflikt med - militæret og efterretningstjenesten.

RSF fungerede ikke bare som præsident Omar al-Bashirs personlige livgarde, men bliver anklaget for omfattende krænkelser, voldtægter og drab - primært i Darfur, men også i resten af Sudan.

I de seneste år har RSF spillet en voksende rolle internationalt. Enheden har været central for EU's samabejde med Sudan om at bremse flygtningestrømme, ligesom enheden har ydet et stort bidrag til krigen i Yemen, hvor Sudan deltager i koalitionen, som ledes af Saudi-Arabien.

Mohamed Hamdan “Hemeti” Dagolo (tv) bliver taget i ed som næstkommanderende i Sudans militære overgangsråd af general Abdel Fattah al-Burhan. (Foto: © Reuters Tv, Scanpix)

De arabiske venner

Under operationen i Yemen kom Hemetis styrker til at kæmpe side om side med en enhed, som var anført af Sudans nuværende militære leder - og dermed leder af landet - Abdel Fattah al-Burhan.

De to kom godt ud af det med hinanden og begyndte at føre samtaler om Sudans fremtid med de allierede i Yemen-krigen, Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater.

De to lande har sammen med Egypten holdt talrige møder med de nye magthavere i Sudan siden Omar al-Bashirs fald, påpeger The Guardian.

Saudi-Arabien har efterfølgende lovet Sudan en hjælpepakke på tre milliarder dollar, mens Egypten har orkestreret, at en deadline til de sudanesiske generaler fra Den Afrikanske Union om at overdrage magten i landet er blevet forlænget.

- Analytikere siger, at lederne af Egypten, Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater, som ikke er venner af den demokratiske styreform, handler i fællesskab for at forpurre forhåbningerne hos Sudans reformbevægelse, skriver avisen.

Missionen har været ekstra effektiv, fordi USA i modsætning til tidligere fuldstændig undlader at blande sig i spillet om, hvem der skal bestemme i Sudan, tilføjer New York Times.

Så det store spørgsmål er nu, hvilke motiver Mohamed Hamdan "Hemeti" Dagolo egentlig havde, da han i april besluttede sig for ikke længere beskytte præsident Omar al-Bashir.

Meget tyder i hvert fald på, at det er hans RSF-soldater, som lige nu vender deres geværer mod demonstranterne i Khartoum.

Soldater i Sudans militær rykkede mandag ind i protestlejre i Sudans hovedstad Khartoum, hvor civile demonstrerer mod den siddende militærmagt.