Portugal tigger Angola om hjælp

Portugals premierminister er taget på statsbesøg i Angola. Han ankommer med hatten i hånden for at tigge den olierige afrikanske stat om øgede investeringer.

Der var engang da Portugal afgjorde, alt hvad der skulle ske i det afrikanske land Angola.

Det var dengang Angola var en af Portugals kolonier. Sådan er det ikke mere, så langt fra, endda.

Angola forventer at landets økonomi næste år vil vokse med tolv procent. Til sammenligning regner man med at den portugiske økonomi ligefrem vil skrumpe.

Derfor er der stor symbolik i dagens portugisiske statsbesøg i Angolas hovedstad Luanda.

Med hatten i hånden

Portugal har nemlig sendt sin premiereminister, Pedro Pasos Coelho, til Angola for at bede om livsvigtige investeringer i den skrantende portugisiske økonomi.

Reelt rejser Coelho til Angola med hatten i hånden og det skal nok få nogle i den gamle koloni til at gnide sig i hænderne af fryd.

Siden 2002 har Angola investeret mange milliarder i portugisiske banker, energi- og teleselskaber. Faktisk ejer det afrikanske land fire procent af aktierne, der omsættes på den portugisiske børs.

Og det er de investeringer Portugal håber at få forøget.

Samme tankegang som i kolonitiden

Men ikke alle i Angola mener, at Portugal er værd at investere i. Rafael Marques, som er antikorruptionsaktivist, siger, at det er samme tankegang som i kolonitiden.

- Værdier bliver taget fra Angola for at øge velstanden og velfærden i Portugal, siger han.

Og så tilføjer han, at de eneste der drager fordele af investeringerne i Angola, er landets regeringselite med præsident Dos Santos og hans familie i spidsen.

- Det er uholdbart i det lange løb, siger Rafael Marques, som tilføjer, at investeringerne alene pynter på regeringselitens renome, men intet gør for Angolas befolkning.