Potentiel bombe under Clintons præsidentdrømme

ANALYSE FBI har sat 150 agenter til at efterforske potentiel korruption. Clinton har sendt flere end 1.300 fortrolige emails fra privat server.

Sagen om Hillary Clintons private emailkonto kan få altødelæggende konsekvenser for den demokratiske topkandidats kamp for præsidentembedet. (Foto: pool © Scanpix)

Sagen om den demokratiske præsidentkandidat Hillary Clintons brug af en privat email-server udvikler sig og omfatter nu ifølge flere amerikanske medier også potentiel korruption i Clinton Foundation, der blev grundlagt i 2001 af hendes mand, Bill Clinton.

Det hele begyndte i marts 2015, da New York Times afslørede, at Hillary Clinton i sin tid som udenrigsminister fra 2009 til 2013 benyttede en privat emailserver i stedet for at bruge den officielle emailadresse, som udenrigsministeriet stillede til rådighed.

Det kom frem, at Clinton havde sendt flere end 30.000 officielle emails, der potentielt kunne indeholde hemmeligt eller tophemmeligt materiale gennem sin private adresse hdr22@clintonemail.com.

Afsløringen medførte en mediestorm, republikanske politikere kastede sig frådende over skandalen og Hillary Clinton måtte modvilligt i august udlevere serveren til FBI, der indledte en undersøgelse af, om der var foregået noget ulovligt.

Det var en fejl

Siden har Clinton selv indrømmet, at det var en fejl.

- Jeg er ked af det, og jeg tager det fulde ansvar, sagde Clinton i september sidste år til ABC News.

Indtil videre har man ifølge det amerikanske magasin Politico fundet 1.340 emails, der er markeret som fortrolige, mens 7 er stemplet hemmelige.

Så langt så godt. Den velsmurte Clintonmaskine kæmpede en solid kamp for at lægge sagen død, og den løb da også i nogen grad ud i sandet sidst på året og har siden ikke trukket de store overskrifter.

Imens har FBI arbejdet videre på sagen i det skjulte.

Det amerikanske udenrigsministerium har, siden sagen tog fart, påbegyndt en langsommelig analyse af de flere end 30.000 emails, før de bliver offentliggjort på ministeriets hjemmeside.

Indtil videre har man ifølge det amerikanske magasin Politico fundet 1.340 emails, der er markeret som fortrolige, mens 7 er stemplet hemmelige.

Læs Clintons emails her.

Kan ende i kriminel efterforskning

Emailsagen er i sig selv noget møg for den demokratiske præsidentkandidat, fordi den igangværende FBI-undersøgelse kan munde ud i en egentlig kriminel efterforskning - hvilket helt indlysende ville være en betydelig forhindring på vej mod Det Hvide Hus.

Hvis FBI beslutter, at efterforskningen viser, at der er begrundet mistanke om, at Clintons brug af en privat emailadresse til officiel og hemmelig kommunikation er kriminel, vil man formentlig bede Justitsministeriet om at rejse en sigtelse.

Om det så rent faktisk vil ske, eller om Obama-regeringen vil beskytte Clinton, vender vi tilbage til om lidt, for her bliver sagen ekstra speget.

Langt værre er det, at det nu er kommet frem, at FBI angiveligt har fundet kommunikation, der tyder på, at Hillary Clinton har brugt Udenrigsministeriet til at skaffe donorer til familiens velgørenhedsorganisation, Clinton Foundation.

Udvidet til korruption

I sidste uge rapporterede det stærkt konservative Fox News, at FBI har udvidet efterforskningen, så der nu er 150 agenter på sagen.

Fox News er et af de medier, der har været mest ivrige efter at forfølge sagen og baserer den da også på anonyme kilder i FBI, men flere amerikanske medier er nu på baggrund af Fox’ historie begyndt at grave i sagen igen, fordi de nye oplysninger potentielt kan være en endnu større bombe under Clinton end selve emailsagen.

- FBI efterforsker en mulig sammenblanding af donationer til Clinton Foundation, Udenrigsministeriets indgåelse af kontrakter, og om reglerne er overholdt, citerer Fox News en anonym kilde i FBI.

Som det politiske onlinemedie RealClearPolitics bemærker, udgør det en åbenlys sammenblanding af interesser, at der i det omfattende emailmateriale er fundet tegn på, at Hillary Clinton har ladet sin officielle post som udenrigsminister overlappe med familiens velgørenhedsorganisation.

Hvad bliver konsekvenserne?

RealClearPolitics rapporterer således, at store donorer ofte også havde kontrakter med Udenrigsministeriet.

Og nu kommer så det store spørgsmål: Hvad betyder alt det her, og får det nogen konsekvenser?

Hillary Clintons mand, Bill Clinton, blev efter jordskælvet i Haiti i 2010 udnævnt som næstformand i IHRC, en midlertidig kommission for genopbygning af Haiti.

Mediet citerer avisen Wall Street Journal for påstanden om, at Udenrigsministeriet begyndte at sende de virksomheder, der gerne ville have kontrakter i Haiti, til Clinton Foundation.

Og nu kommer så det store spørgsmål: Hvad betyder alt det her, og får det nogen konsekvenser ?

Indtil videre har Hillary Clinton afvist alle påstande om, at der skulle være foregået noget ulovligt.

I søndags sagde hun på TV-stationen CBS, at ”… folk blot leder efter noget at smide på muren, for at se, om noget måske bliver hængende. Men det er der ikke.”

Altødelæggende effekt

FBI efterforsker altså ifølge Fox News netop dette, og hvis enten emailsagen eller sagen om potentiel korruption munder ud i, at FBI mener, der bør rejses en sigtelse, så vil direktøren i FBI, James Comey, formentligt bede om et møde med USA's justitsminister, Loretta Lynch.

Hun skal så beslutte om, Clinton reelt skal for en dommer.

Men med udsigterne til den altødelæggende effekt en eventuel straffesag kan have på det demokratiske parti og Clintons muligheder for at blive præsident, er det langt fra sikkert, at Loretta Lynch og præsident Obama vil følge en sådan indstilling fra FBI.

På den anden side, som RealClearPolitics bemærker, er det også en potentiel skandale, hvis Obamaregeringen lader partihensyn og gammelt venskab få indflydelse på en retssag af denne kaliber.

Det vil, mener journalisten, føre til, at FBI og andre myndigheder vil blive så frustrerede, at de vil begynde at lække oplysninger anonymt for at skabe et uimodståeligt offentligt pres på Præsident Obama og justitsminister Lynch.

Udsigten til Iowa

Uanset hvad der sker, udgør Clinton-sagen en potentiel bombe under den demokratiske frontfigurs præsidentdrømme, og med 150 agenter på sagen, tyder det på, at FBI arbejder intenst for at nå frem til en afgørelse hurtigst muligt.

Tænk engang, hvis Hillary Clinton kåres som demokraternes kandidat kun for at blive mødt med en sigtelse få måneder før det egentlige præsidentvalg.

Der er under to uger til det første primærvalg i delstaten Iowa.

Her begynder udskillesløbet om at blive de to partiers præsidentkandidater, og hvis undersøgelserne af Clintons eventuelle misbrug af sin position og eventuelle kriminelle omgang med hemmelige oplysninger ikke snart bliver afgjort, kan det blive en endnu større stinker.

Tænk engang hvis Hillary Clinton kåres som demokraternes kandidat kun for at blive mødt med en sigtelse få måneder før det egentlige præsidentvalg. Eller måske endda efter en eventuel valgsejr.

Selv om FBI ikke bedriver politik, må man formode, at der er en stor interesse for enten at få denne sag lagt død eller føre den videre til Justitsministeriet hurtigst muligt.