Præhistoriske havdyr opdaget i Australien

Højteknologiske kameraer har dokumenteret, at der lever præhistoriske væsener på 1400 meters dybde ud for Australiens Great Barrier Reef.

Dybhavskrebsdyr (amphipod crustacean) filmet på over 1000 meters dybde. (Foto: Justin Marshall © Scanpix)

Bizarre præhistoriske væsener, der er som taget ud af Steven Spielbergs Jurassic Park, er blevet opdaget på 1400 meters dybde ud for den australske kyst ved Queensland.

Videnskabsfolk fra Queensland Hjerneinstitut ved Queensland Universitet har brugt højteknologiske kameraer til at filme seksgællede hajer, stimer af besynderlige krebsdyr, primitive blæksprutter i skaller og enorme frygtindgydende fisk, skriver australske medier.

Marinbiolog og forskningsleder Justin Marshall betegner over for Fairfax Medier havdyrene som "levende fossiler". De er blevet filmet ved Osprey Reef, der er en del af Great Barrier Reef, 350 kilometer nordøst for Cairns,

Hovedet af en tunfisk

- Nogle af de væsener, vi fandt, havde vi ventet at finde. Andre havde vi ikke ventet, og nogle af dem har vi slet ikke identificeret endnu, siger Marshall til nyhedsbureauet AFP.

Marshall hæfter sig især ved fundet af en haj, som han betegner som en "falsk rødhaj", som "havde en virkelig mærkelig rygfinne".

Videnskabsfolkene, der brugte hovedet af en tunfisk på en kæp til at lokke de mærkelige væsener til, filmede med de fjernstyrede kameraer i 10 dage på 1400 meters dybde, hvor solens stråler ingen mulighed har for at trænge ned. Optagelserne blev taget hemmeligt med lys, som havdyrene ikke var i stand til at se.

140 gange større end på land

Forskerne siger, at de bizarre væsener, som lever i mørke, hvor trykket er 140 gange større end på land, er veltilpassede i deres miljø. De bevæger sig meget langsomt og svømmer effektivt for at spare på energi i en undersøisk verden, hvor maden er sparsom.

- Nogle af disse dyr spiser kun en eller to gange om året. Det er ikke sådan, at det vælter rundt med laks, eller at en tunfisk nu og da svømmer forbi i fuld fart, siger Marshall.

Forskerne håber, at deres opdagelser blandet andet kan hjælpe videnskaben med at blive klogere på, hvordan mennesker kan se.

- Når vi finder ud af mere om disse skabningers primitive øjer og hjerner, vil vi bedre kunne forstå menneskets syn, siger Marshall til Fairfax Medier.

Han tilføjer, at mennesket med ny viden måske også vil blive i stand til at udvikle endnu bedre kameraer.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter