Præsident Erdogan bruger terrorvideo fra New Zealand i tyrkisk valgkamp

Den tyrkiske præsident promoverer sig selv som muslimernes beskytter, fortæller DR's mellemøstkorrespondent.

I Tyrkiet er der lokalvalg senere på måneden. (Foto: TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE H © Scanpix)

Terrorvideoen og gerningsmandens manifest fra fredagens angreb mod to moskeer i New Zealand, er nu blevet en del af den tyrkiske valgkamp.

Her gør Tyrkiets præsident, Recip Erdogan, nemlig brug af dele af både manifestet og videoen ved flere valgmøder.

Newzealandske myndigheder forsøgte efter fredagens terrorangreb at opfordre folk til ikke at dele videoen og forskellige medieplatforme som YouTube og Facebook fik travlt med at fjerne den fra deres sites.

Erdogan markerer sig som beskytteren

Myndighedernes opfordring har tilsyneladende ikke forhindret præsident Erdogan i at bruge videoen og citere fra manifestet, der flere gange nævner Tyrkiet. Siden angrebet er det kommet frem, at den sigtede australier ved navn Brenton Harrison Tarrant angiveligt har besøgt Tyrkiet to gange.

Og det er denne information, der har givet præsidenten mulighed for at udnytte terrorangrebet, fortæller DR's mellemøstkorrespondent, Michael S. Lund.

- Præsident Erdogan bruger videoen til at sige, at han er muslimernes beskytter. Vi ved, at gerningsmanden fra angrebet har været i Tyrkiet, så Erdogan forsøger at italesætte truslen mod muslimer ved at sige - hvis I vil undgå det, så stem på mig, siger han.

Vil melde Erdogan til medienævn

Erdogan har ved et valgmøde også brugt terrorhandlingen til at beskylde landets største oppositionsparti for at udtrykke samme holdninger, som folk der forsøger at undskylde den australske gerningsmand.

Tusindvis dukker op til valgseancerne med deres børn, der også transmitteres på nationalt tv. Ofrene i videoen er blevet sløret, men det er tydeligt at se, hvad der foregår, fortæller Michael S. Lund.

Tyrkiske medier er normalt underlagt strenge regler i forhold til at vise billeder af terrorangreb, når de udføres i Tyrkiet Derfor vil oppositionspartiet nu anmelde præsidenten til det tyrkiske medienævn, siger Michael S. Lund.

- Oppositionspartiet siger, at Erdogans brug af videomaterialet er forkasteligt. Men jeg tvivler på, at medienævnet vil gøre noget ved præsidenten, så det kommer der nok ikke noget ud af, siger han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter