Præsident giver sine penge væk

Sydkoreas præsident giver over 80 procent af sin formue væk. De mange millioner skal gå til trængende studerende.

Præsident Lee Myung-Bak giver størstedelen af sin formue til trængende studerende. (Foto: Scanpix)

Sydkoreas præsident, Lee Myung-Bak, har kæmpet sig fra fattigdom til posten som sit lands mest magtfulde mand. Og nu forærer han så størstedelen af de millioner, han har tjent undervejs, væk.

Præsidenten offentliggjorde mandag i en pressemeddelelse, at han giver 140 milllioner kroner af sine egne penge til et nyt program, der skal give legater til unges uddannelse. Det er over 80 procent af hans formue.

'Jeg betaler tilbage'

- Uden de mirakuløse bedrifter udrettet af dette lands folk, så kunne en dreng fra en rystende fattig familie aldrig være blevet dets præsident, skriver Lee Myung-Bak i en pressemeddelelse, hvor han takker alle dem, der selv gav en hjælpende hånd i hans karriere:

- Jeg ved, at den bedste måde, jeg kan betale deres venlighed tilbage, er ved at give det, jeg har tjent, tilbage til samfundet.

Udgave af amerikansk drøm

Lee Myung-Bak er tidligere chef for bilgiganten Hyundai og har samtidig tjent millioner på ejendomshandel.

Han beskriver sig selv som en sydkoreansk udgave af den amerikanske drøm og har ført landet i en mere pro-amerikansk retning. Hans modstandere kritiserer ham for at være for kritisk over for Nordkorea og for at favorisere forretningsverdenen i Sydkorea.

Giver sin løn væk

Siden han blev præsident i 2008 har han doneret sin præsidentløn til fattige, og han håber, at hans eksempel kan inspirere.

- Jeg længes efter, at dette land bliver et land, hvor vi tager os af hinanden, siger Lee Myung-Bak.

Selvom præsidenten giver størstedelen af sin formue væk, kommer han ikke til at lide nød. Han har stadig over 20 millioner kroner tilbage af sin opsparing.

FacebookTwitter