Præsident havde 580.000 dollar i sofa. Så blev de stjålet. Nu har han et forklaringsproblem

Sydafrikas leder, Cyril Ramaphosa, risikerer en rigsretssag efter anklager om coverup.

Cyril Ramaphosa har været præsident i Sydafrika siden 2018. (Foto: © JOHANNA GERON, Ritzau Scanpix)

Sydafrikansk politik er sjældent kedelig, men de kommende dage og uger bliver ekstraordinært spændende.

Landets præsident, Cyril Ramaphosa, risikerer nemlig at blive stillet for en rigsret i en speget sag, der involverer et indbrud, bortførelse, korruption og langhornet kvæg.

En uafhængig dommerundersøgelse konkluderede onsdag, at der er grund til at gå videre med anklagerne mod præsidenten i Sydafrikas parlament. Parlamentarikerne skal tage stilling til anbefalingen i næste uge.

Her følger en gennemgang af den mildt sagt indviklede sag:

Hvor kommer anklagen fra?

I juni i år anmeldte en tidligere spionchef i Sydafrika Cyril Ramaphosa til politiet.

Spionchefen beskyldte præsidenten for at dække over et indbrud på sin farm i det nordøstlige Sydafrika i 2020. Tyvene skulle ifølge anmeldelsen være sluppet væk med omkring 4 millioner amerikanske dollar i kontanter, som stammede fra korruption og hvidvask.

I stedet for at gå til politiet iværksatte Ramaphosa sin egen efterforskning. Den fandt frem til gerningsmændene, som først blev bortført og siden bestukket til at holde mund. Det siger altså den tidligere spionchef.

Politiet har iværksat en efterforskning af sagen, som kører adskilt fra den politiske proces i Sydafrikas parlament. Der er endnu ikke rejst sigtelse.

Parlamentets forkvinde, Nosiviwe Mapisa-Nqakula, modtager her rapporten om anklagerne mod præsident Cyril Ramaphosa. (Foto: © ESA ALEXANDER, Ritzau Scanpix)

Hvad siger præsidenten?

Cyril Ramaphosa afviser at have gjort noget forkert.

Han medgiver, at der var indbrud på hans farm i 2020. Men præsidenten siger, at der "kun" blev stjålet 580.000 dollar i kontanter, som var gemt i en sofa. Pengene skulle stamme fra salg af langhornet kvæg til en opkøber fra Sudan.

Ramaphosa anmeldte ikke indbruddet til Sydafrikas politi, men satte i stedet lederen af det korps, som passer på præsidenten, på opgaven.

- Jeg anmeldte indbruddet og tyveriet til general Rhoode, da han er ansvarlig for min sikkerhed i lyset af den position, jeg bestrider. Jeg forventede, at han ville gøre alt, der er nødvendigt, og tage alle de andre påkrævede skridt i forlængelse af de informationer, jeg delte med ham, siger præsidenten.

Hvad mener dommerne?

Dommerundersøgelsen af anklagerne blev bestilt af forkvinden for Sydafrikas parlament, der ligesom Cyril Ramaphosa kommer fra partiet ANC.

I deres rapport understreger dommerne, at de ikke har magt til at fælde dom over præsidenten. Det skriver mediet N24.

Men beviserne afstedkommer så mange ubesvarede spørgsmål, at der kan være tale om, at Cyril Ramaphosa har forbrudt sig mod den ed, han har aflagt som præsident. Derfor indstiller man til, at parlamentet tager sagen videre.

Dommerne undrer sig blandt andet over, hvorfor præsidenten opbevarede så stort et kontantbeløb i en sofa i stedet for et pengeskab eller en bank.

På samme måde har de svært ved at forstå, hvorfor det kvæg, som Ramaphosa hævder at have solgt, stadig befinder sig på hans farm.

Cyril Ramaphosa opdrætter Ankole-kvæg. Her er nogle artsfæller fra Uganda. (Foto: © NIGEL PAVITT, Â Nigel Pavitt/John Warburton-Lee Photography Ltd)

Hvad sker der nu?

Allerede i dag torsdag mødes den nationale ledelse i ANC for at diskutere Cyril Ramaphosas politiske fremtid.

Ledelsen kunne for eksempel debattere, om præsidenten kan fortsætte som partiformand. ANC's interne regler siger, at partimedlemmer skal suspenderes fra deres hverv, hvis de bliver sigtet i en straffesag. Det er Ramaphosa ikke, men hans modstandere i ANC vil sandsynligvis argumentere for, at han er moralsk kompromitteret, skriver New York Times.

Det er et åbent spørgsmål, hvor mange ANC-medlemmer, som deler den holdning. Men svaret kommer i næste uge, når parlamentet i Sydafrika skal beslutte, om der skal rejses en rigsretssag mod præsidenten. Det vil i givet fald være første gang, at det sker.

Uanset hvad kunne timingen næppe være dårligere for Cyril Ramaphosa. Om bare to uger skal ANC's kongres nemlig beslutte, om han skal have lov til at genopstille som partiformand i 2024.