Præsident og minister under pres: Hvordan kunne radikaliseret politiansat gå under radaren?

Kritik af de franske efterretningstjenester efter knivattentat på Paris’ politigård.

Den franske præsident Emmanuel Macron går forbi to kister ved en ceremoni for de fire politibetjente, der blev dræbt af en kollega den 3. oktober 2019 på politigården i Paris. (Foto: © IAN LANGSDON, Scanpix)

Hvordan kan en tilsyneladende radikaliseret politimedarbejder bliver overset af efterretningstjenesterne - lige indtil han dræber fire kolleger?

Hvordan kan selvsamme betroede IT-medarbejder på Paris' politigård udtrykke sympati for terrorattentatet på satiremagasinet Charlie Hebdo i 2015, uden at der bliver skrevet en rapport på ham?

Er der tale om dødbringende sikkerhedsbrister i de franske efterretningstjenester?

De spørgsmål og mange flere sætter både Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og hans indenrigsminister, Christophe Castaner, under hårdt pres.

Gerningsmanden var konvertit

Det franske parlament vil nu indlede en undersøgelse af de begivenheder, som førte til, at en 45-årig politimedarbejder i forrige uge knivdræbte fire af sine kolleger, inden han selv blev dræbt.

Medarbejderen var konverteret til islam, og to af hans kolleger klagede for fire år siden over, at deres mangeårige kollega udtrykte sympati med terrorattentatet på Charlie Hebdo, hvor 12 mennesker mistede livet.

Men der blev ikke udarbejdet en rapport. Og det har fået Frankrigs indenrigsminister til at indrømme, at alene alarmsignalet "burde have været nok til at iværksætte en undersøgelse".

Præsident Macron har siden attentatet, der bliver efterforsket som et terrorangreb, erklæret, at ideen om at "en person, der er bekender sig til sådan en ideologi, kan arbejde netop dét sted, hvor man eftersøger sådanne farlige personer, er utænkelig, uacceptabel".

Kontroversiel imam anholdt

Men indenrigsministerens og præsidentens indrømmelser er langt fra nok for de franske oppositionspolitikere, der har presset på for en parlamentarisk undersøgelse.

Samtidig er det mandag kommet frem, at politiet har anholdt en kontroversiel imam og fire andre personer i kølvandet på attentatet i Paris’ politihovedkvarter. Imamen, som franske anti-terrormyndigheder har holdt øje med siden 2011, prædikede i en moske, hvor attentatmanden fra politihovedkvarteret er kommet de eneste tre år.

Dén forbindelse føjer blot endnu et spørgsmål til listen over mulige sikkerhedsbrister i den franske efterretningstjeneste. Det vil imidlertid tage flere uger, hvis ikke måneder, før den parlamentariske undersøgelse er afsluttet.