Præsident: Shia-leder skal danne regering i Irak

Haider al-Abadi skal være Iraks nye premierminister, hvis det står til landets præsident, Fouad Masoum.

Det bliver shia-lederen Haimar al-Abadi, der skal danne ny regering i Irak, hvis det står til landets præsident.

Iraks præsident, kurdiske Fouad Masoum, har mandag formelt bedt den shiamuslimske leder Haider al-Abadi om at danne en ny regering i landet, oplyser en talsmand til Reuters.

Haider al-Abadi er nuværende første viceformand i parlamentet. Han blev født i hovedstaden Bagdad i 1952, og han har en ph.d. fra University of Manchester.

Meldingen fra præsidenten vil sandsynligvis ikke blive taget godt imod af premierminister Nuri al-Maliki, der ifølge irakisk stats-tv tidligere mandag fik højesterets ord for, at hans kontroversielle blok er den største i parlamentet og dermed skulle bedes om at danne regering.

Nuri al-Maliki kan få svært ved at fortsætte som regeringsleder i Irak. Ifølge Reuters har landets præsident i stedet peget på Haider al-Abadi. (Foto: THAIER AL-SUDANI © Scanpix)

Valg helt tilbage i april

Så sent som søndag var Maliki ude med en voldsom kritik af præsident Masoum, som han i en tale beskyldte for at have brudt den irakiske forfatning.

Det skulle være sket, fordi Masoum har overskredet en deadline, hvor præsidenten skulle have bedt landets største politiske parti om at udpege en premierminister til at danne regering.

Nuri Al-Maliki, der har siddet på posten siden 2006, har hele tiden insisteret på, at han bør tage en tredje periode som premierminister.

Siden parlamentsvalget i april, hvor der ikke kom nogen klar afgørelse, har sunnimuslimer, kurdere og enkelte shiamuslimer opfordret Maliki til at træde tilbage og lade en anden tage magten.

Premierministeren, der har placeret shiamuslimer på politiske og militære topposter, er blevet beskyldt for at have marginaliseret landets sunnimuslimske befolkning og dermed bidraget til, at ekstremisterne fra Islamisk Stat har fået frit spil.

/ritzau/

FacebookTwitter