Præsident vinder fair valg i Georgien

Den siddende præsident, Mikhail Sjakasjvili, står til at vinde gårsdagens præsidentvalg i Georgien. Oppositionen taler om valgsvindel, men observatører er tilfredse med valghandlingen.

Georgiens præsident, Mikhail Sjakasjvili, fejrede allerede i aftes sin valgsejr - længe inden resultaterne var kendt. (Foto: Zurab Kurtskidze © Scanpix/EPA)

Den tidligere Sovjet-republik Georgien gik til præsidentvalg i går, et år før tid.

Den siddende præsident, Mikhail Sjakasjvili, står til at vinde, selv om det var folkelige protester i november mod hans ledelse, der førte til at valget blev udskrevet.

De første officielle optællinger viser en foreløbig sejr til Sjakasjvili, der står til 61.5 procent af stemmerne.

Lige efter bogen

Oppositionen taler om valgsvindel og opfordrer til demonstrationer i dag.

Men ifølge det internationale observatørkorps ser det umiddelbart ikke ud til, at der er foregået uregelmæssigheder ved afstemningen. Den danske politiker Karina Lorentzen fra SF er lige nu i Georgien som valgobservatør.

- Det overordnede indtryk er, at selve valghandlingen forløb lige efter bogen. Mit indtryk er, at georgierne var meget omhyggelige med at følge de procedurer, der var udstukket, siger hun til Radioavisen.

Olieledninger

Karina Lorentzen siger dog, at selv om selve afstemningen ved valget har virket meget fair, oplevede hun og et hold valgobservatører uregelmæssigheder på et valgsted ved optællingen.

De svenske valgobservatører er mere kritiske.

- Man må konstatere at demokratiet er mere end blot valgdagen. Valgkampagnen har langt fra været smuk. Præsidenten har ikke opført sig som demokratisk moden, og mange mener at han har købt stemmer med løfter og fordele. Det ser vi på med stor uro, siger Birgitta Ohlsson fra det svenske liberale Folkpartiet til Dagens Nyheter.

Birgitta Ohlsson sigter blandt andet til de værdikuponer, som præsidenten har uddelt til vælgerne, og som skal kunne indløses for brændsel hvis han erklæres vinder.

- Valget forekommer at have været frit, på den måde at folk har kunnet stemme på hvem de ville, og der synes ikke at have været egentlig valgsvindel. Retfærdighed er et andet spørgsmål, siger Peter Eriksson fra det konservative Moderaterna.

Georgien er interessant for Vesten, især for USA, på grund af de vigtige olieledninger, der går gennem landet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk