Præsidentielle dekreter: Så mange er underskrevet gennem tiden

Donald Trump er ikke den første. USA's præsidenter har gennem tiden leveret blæk til mange præsidentielle dekreter.

USA's præsident Donald Trump fremviser et netop underskrevet præsidentielt dekret, der skal sætte gang i genopbygningen af USA's militær. (Foto: Mandel NGAN © Scanpix)

Donald Trump har haft en travl første uge som USA's nye præsident, hvor særligt præsidentens pen har lagt blæk til en lang række såkaldte præsidentielle dekreter - eller 'executive orders' som de hedder på engelsk - faktisk 12 i alt.

Det er dog ikke noget nyt, at præsidenter underskriver de præsidentielle dekreter, som bedst betegnes som en blanding af en lov og en bekendtgørelse.

Et præsidentielt dekret kan ændre anvendelsen af en lov, dog ikke skabe nye love. De skal først godkendes i den amerikanske kongres.

I denne uge brugte Donald Trump derfor sin præsidentielle beføjelse til at igangsætte nye politik-ændringer ved blandt andet at underskrive præsidentielle dekreter, der skal starte etablering af en mur mod Mexico samt et dekret, der forbyder, at amerikanske skattepenge går til internationale organisationer, der rådgiver om abort.

Dekreter bruges til at ændre forgængers dekreter

Præsident Donald Trump underskrev desuden et præsidentielt dekret, der skal sætte gang i tilbagetrækningen af sundhedsforsikringen Obamacare, som blev igangsat af den forhenværende præsident Barack Obama.

Donald Trump er dog ikke den første præsident, der bruger sin præsidentielle beføjelse til at tilbagetrække sin forgængers præsidentielle dekreter. Det har der været tradition for gennem tiden.

Således brugte USA's tidligere præsident Barack Obama sine præsidentielle beføjelser til at underskrive 30 præsidentielle dekreter, der ændrede eller helt afskaffede sin forgænger George W. Bushs præsidentielle dekreter.

Obama underskrev færreste dekreter i 120 år

Der kan naturligvis endnu kun spås om de kommende fire år med Donald Trump ved roret i USA, og hvor travl hans kuglepen ender med at blive, men der har også gennem tiden været stor forskel på antallet af præsidentielle dekreter, amerikanske præsidenter har underskrevet.

Barack Obama, underskrev ifølge CBS dog en del færre i sin første uge som præsident end sin efterfølger, nemlig i alt fem. Og USA's præsident før ham, George W. Bush, underskrev kun to i sin første uge.

Gennem hele sit præsidentskab nåede Barack Obama følge 'The American Presidency Project' (Det amerikanske præsidentprojekt, red.) på University of California, Santa Barbara at underskrive i alt 276 præsidentielle dekreter gennem sine otte år som præsident.

Dermed er han ifølge Pew Research den amerikanske præsident, der har underskrevet færrest præsidentielle dekreter de sidste 120 år.

Hans forgænger George W. Bush underskrev i alt 291 præsidentielle dekreter på otte år, mens præsidenten før ham, Bill Clinton, toppede med i alt 364 præsidentielle dekreter, mens han var præsident fra 1993-2001.

Fra 1 til 3.721 præsidentielle dekreter

Og jo længere tilbage i historien, jo færre præsidentielle dekreter blev der underskrevet. Således underskrev USA's første præsident, George Washington, ifølge The American Presidency Project, kun 8 præsidentielle dekreter på de lidt over syv år, han var USA's øverste leder, ligesom hans efterfølger, John Adams, kun nåede at underskrive et enkelt præsidentiel dekret på de fire år, han var USA's præsident.

Franklin D. Roosevelt, der var præsident fra 1933-1945, er til gengæld den præsident, der hidtil har underskrevet flest præsidentielle dekreter; 3.721 blev det til i alt.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter