Præsidentkandidat vil genindføre værnepligt i Frankrig

Den uafhængige kandidat Emmanuel Macron reagerer på Ruslands øgede oprustning og på USA's "uforudsigelighed".

I oplægget skal mænd og kvinder indkaldes en måned hvert år, når de er i alderen 18-21 år. (Foto: Francois Nascimbeni © Scanpix)

Den uafhængige kandidat Emmanuel Macron, som er favorit til at vinde den afgørende runde af Frankrigs præsidentvalg i maj, siger, at han ønsker at genindføre værnepligten.

- Over 600.000 unge skal hvert år indkaldes som led i bestræbelserne på at stå rustet til at konfrontere en "æra med turbulens", som kan sammenlignes med den kolde krig, siger den 39-årige Macron.

Macron, som tidligere har arbejdet i en investeringsbank, ventes at komme ud i en anden valgrunde mod Marine Le Pen fra Front Nationale, som også har lovet at genindføre værnepligten i Frankrig.

Den blev ellers afskaffet for 16 år siden.

Macrons løfte om værnepligt kommer forud for den første direkte tv-duel mellem alle de opstillede kandidater. Han fremsatte valgløftet i en tale lørdag henvendt til militæret og til grupper med fokus på udenrigs- og sikkerhedspolitik.

Her lovede han at reagere på Ruslands øgede oprustning, på USA's "uforudsigelighed" og på truslerne fra terrorisme.

- Jeg ønsker derfor, at enhver ung fransk statsborger skal opleve - også selv om det kun er for en kort periode - at være med i en obligatorisk, national værnepligt.

I oplægget skal mænd og kvinder indkaldes en måned hvert år, når de er i alderen 18-21 år.

Hæren og det franske gendarmeri, der er en særlig politistyrke, skal stå for værnepligten.

/ritzau/Reuters