Præsidentkandidater kæmper om latino-stemmerne: Herb og Rafael stemmer på Trump

Især i Florida er støtten til Trump blandt indvandrere fra Latinamerika stærk.

Præsidenten har stor opbakning blandt latino-vælgere i det sydlige Florida. (Foto: Thomas Overgaard Nielsen)

Nogle af de vælgere, som både demokraten Joe Biden og præsident Donald Trump kæmper om er latinoerne: Amerikanere med rødder i Latinamerika og den hurtigst voksende befolkningsgruppe i USA. I Florida er næsten hver femte vælger latino.

De fleste latinoer stemmer demokratisk - men lige præcis i det sydlige Florida, som Trump besøgte i går, har præsidenten stor opbakning fra den gruppe. Her kan du møde to af dem:

Herb Vargas: 'Trump er ikke racist'

Herb Vargas er ejendomsmægler i Miami. Han har boet i USA i 40 år, og modsat de fleste latino-vælgere støtter han Trump.

- Folk har det med at pege på os latinoer som om, vi er én homogen gruppe. Men det er vi ikke, siger Vargas, mens han viser os rundt i et hus, han har til salg.

Vargas sælger drømmen om Florida: Palmer, store rummelige boliger og udsigt til vandet. Han er selv født i Bolivia - og hans egen drøm om Amerika handler første og fremmest om frihed.

- Det første du opdager, når du ankommer til USA fra Sydamerika, er, at du er beskyttet af loven. Du har rettigheder. Det næste, der overrasker dig, er, at du ikke ser statsmagten nogensteder, du ser ikke soldater og våben alle vegne ligesom hjemme, siger Vargas.

Når han stemmer republikansk ved valget, skyldes det, at han vil værne om netop individets frihed og sikre, at staten i USA spille så lille en rolle som muligt, siger han.

Vargas er dermed en del af et mindretal af latino-vælgere i den afgørende svingstat Florida, som støtter Trump. Hver gang to latino-vælgere registrerer sig som demokratiske vælgere her, er der kun én latino-vælger, som registrerer sig som republikaner.

Men fordi der er næsten præcis lige mange, som stemmer på de to partier i Florida, så kan hver stemme ende med at blive afgørende ved valget 3. november. Og fordi Florida er så folkerig en stat, så kan valget her få afgørende betydning for, hvem der bliver USAs næste præsident.

Præsident Trump blev valgt i 2016 især på sit løfte om at bygge en mur mod Mexico og bremse illegal og anden immigration til USA. Siden har han og hans regering på gjort mange forsøg på at forhindre folk udefra i at søge til landet.

En her en del af muren, som går lands Rio Grande floden i Mission, Texas. Mexico er på højre side af billedet. (Foto: Adrees Latif © Scanpix)

Men når Trumps modstandere beskylder ham for at være racist, ryster republikaneren Herb Vargas på hovedet. For når præsidenten tordner mod illegale immigranter, hører Vargas noget, han er enig i: Nemlig et budskab om, at lov og orden er fundamentet for USA.

- Han er overhovedet ikke racist. Han vil gerne have immigration fra Latinamerika, det har han fortalt os. Men han vil have, at det foregår under ordnede forhold. Han vil ikke have, at 10.000 mennesker fra Honduras bare hopper over hegnet og kommer ind i landet. Og det ønsker jeg heller ikke som latino, siger Herb Vargas.

Rafael Fernandez: 'Nogen skal betale regningen'

Rafael Fernandez er selvstændig bilforhandler, og han har det på samme måde som Varbas. Han er rejst fra Venezuela; en autoritær stat, som er på sammenbruddets rand.

- Når du kommer til USA fra sådan en situation, så lærer du at sætte pris på den typiske amerikanske drøm: På iværksætter-ånden, på at der ikke er nogen grænser for, hvad du kan foretage dig, og hvor langt du kan nå, siger han.

Fernandez har specialiseret sig i at finde biler til købere med præcise ønsker til pris og biltype. De brugte biler køber han hos udlejningsselskaberne.

Rafael Fernandez er selvstændig bilforhandler, og for ham er frihed og økonomi helt centrale spørgsmål i valgkampen. (Foto: Thomas Overgaard Nielsen)

Og netop immigranter fra lande med diktatur-lignende regimer som Cuba og Venezuela støtter især præsident Trump. For mange af dem har ord som “staten” og “sociale programmer” en negativ klang.

- De skræmmer mig lidt på grund af, hvad vi så ske i Venezuela. Den største afstand mellem de rige og de fattige fandt sted, da vi fik en socialistisk regering, siger Fernandez.

For ham betyder frihed og økonomiske muligheder mere end løfter om gratis lægehjælp og uddannelse.

- Folk forstår ikke, at i sidste ende er der jo nogen, som skal betale regninger: Nogen skal betale for alle de ting, siger han.

Facebook
Twitter