Præsidentkandidater vil holde tv-debat på nationalstadion

Ukraines præsident er presset før valget og har takket ja til at debattere mod tv-stjernen Zelenskij på stadion.

Den 41-årige komiker og tv-stjerne, Volodymyr Zelenskij, har udfordret Petro Porosjenko til debat på nationalstadion i Kijev.

Ud med det traditionelle kontrollerede tv-studie og lad i stedet debatten foregå på landets nationalstadion foran et 70.000 mand stort publikum i hovedstaden Kijev.

Sådan har opfordringen lydt fra den ukrainske præsidentkandidat og komiker Volodymyr Zelenskij, der trak sig sejrrigt ud af weekendens første runde i det ukrainske præsidentvalg.

Og den siddende præsident, Petro Porosjenko, der i weekenden kun fik halvt så mange stemmer, har tænkt sig at tage kampen op mod manden, der indtil videre bedst er kendt fra en tv-serie.

Zelenskijs opfordring blev lagt ud på sociale medier i går. I en video, der mest af alt ligner en tv-reklame, ses han gående rundt på det mennesketomme olympiske stadion.

- Du har udfordret mig til en debat. Du troede, jeg ville løbe væk, gå i stå eller gemme mig, siger han blandt andet til Porosjenko og tilføjer:

- Nej, jeg er ikke dig i 2014- med henvisning til Porosjenkos sejr i 2014 ved valget, der blev afholdt i det første år af krigen i Østukraine.

Han slutter af med at sige:

- Du har 24 timer til at beslutte dig, tænk over det.

Torsdag kom så svaret fra Porosjenko, der tilsvarende lagde en video ud på Twitter.

Her gør præsidenten indledningsvis opmærksom på, at de ved lov vedtagede valgregler varsler, at en præsidentkandidat-debat egentlig skal foregå på landsdækkende tv, men:

- Hvis det skal være på stadion, så lad det blive på stadion, lyder det fra Porosjenko.

Zelenskij på hjemmebane

Først den 21. april skal ukrainerne igen til stemmeboksen, og præsidentens modsvar vidner om, hvilken valgkamp der formentlig vil finde sted de næste godt 14 dage.

- Porosjenko er så markant bagefter Zelenskij, at han er nødt til at gøre andet end bare håbe på, at ukrainerne stemmer anderledes i anden runde. Derfor ser vi ham nu forsøge at træde ind på underholdningsarenaen, Zelenskijs hjemmebane, siger DR's Ukraine- og Ruslandskorrespondent, Matilde Kimer.

Zelenskij, der udmærker sig ved ingen politisk erfaring at have - udover sin rolle som præsident i en populær tv-serie - vandt første valgrunde med 30 procent af stemmerne mod Porosjenkos bare 16 procent.

Derfor har den 41-årige komiker grund til at være ovenpå før det afgørende valg, men han skal dog også komme med et politisk program for at overbevise vælgerne, lyder det fra korrespondenten.

- Alle de analyser, der er lavet her i dagene efter første valgrunde, viser, at Zelenskij vil trække langt de fleste af de andre kandidaters vælgere over, så styrkeforholdet er klart i komikerens favør, siger Matilde Kimer og tilføjer:

- Han risikerer dog at komme til at gøre hele det her debat-show lidt for underholdningspræget. Hans seneste forslag var, at tredjeplads-kandidaten, Julia Timosjenko, skulle være moderator for debatten, og nogle vil tolke det nye krav som et forsøg på at trække i land og ikke at have mod og mandshjerte nok til at sige ordentligt fra.

Begge kandidater har indvilliget i at tage både narkotika- og alkohol-test fredag, men endnu er der ingen forlydender om en nærmere dato for stadiondebatten, der altså ser ud til at skulle finde sted på Kijevs Olympiske Stadion.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter